Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

70 χρόνια από την ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι - Ερινύες 70 χρόνων κυνηγούν την ανθρωπότητα





Του Κώστα Μπετινάκη


«Θα γράψω τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ στα φτερά σου για να πετάξεις πάνω απ' όλο τον κόσμο...» έλεγε για τους χάρτινους γερανούς που έφτιαχνε στο κρεβάτι του πόνου η μικρή Σαντάκο Σαζάκι, πριν πεθάνει από λευχαιμία - ήταν ένα από τα χιλιάδες αθώα θύματα που έχασαν τη ζωή τους πολύ μετά τον βομβαρδισμό...

Πέρασε και πάλι σχεδόν απαρατήρητη για τον περισσότερο κόσμο η 6η Αυγούστου - η επέτειος της Χιροσίμα. Η μέρα εκείνη όπου όλοι μας θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τον επαπειλούμενο πυρηνικό όλεθρο, να ακούμε τους ήχους των πουλιών, του γάργαρου νερού, και να σκεφτόμαστε ποιοι είμαστε και τι επιδιώκουμε.

Προπάντων να θυμόμαστε τη Χιροσίμα όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον. Ώστε το τραγικό εκείνο παρελθόν της να μη γίνει ποτέ μέλλον μας.

H ομιλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στη φετινή τελετή μνήμης (πηγή: Guardian):


Έχουν περάσει πια 70 χρόνια από τότε που, έπειτα από δύο ατομικές βόμβες στις 6 και 9 Αυγούστου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες, η ανθρωπότητα έμαθε να ζει με την απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος.
​Προπάντων να θυμόμαστε τη Χιροσίμα όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον. Ώστε το τραγικό εκείνο παρελθόν της να μη γίνει ποτέ μέλλον μας.Τα δύο μανιτάρια που ξεπήδησαν, δημιουργώντας θερμοκρασία 330.000 βαθμών Κελσίου και εξαφανίζοντας τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, μοιάζουν τόσο μακρινά, ιδιαίτερα μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου. 
Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια ο κόσμος όλο και λιγότερο θυμάται τα αθώα εκείνα θύματα, που ωστόσο αποτέλεσαν το ακριβό τίμημα για να τερματιστεί ένας ακόμα αιματηρός πόλεμος.
Ο συντάκτης στον «Ναό της ατομικής βόμβας» της Χιροσίμα, πριν μερικά χρόνια... 
Το 1945 υπήρχαν εκείνες οι δύο βόμβες. Σήμερα υπάρχουν πλέον των 35.000, με την ισχύ τους να ξεπερνά κατά 700.000 φορές την πρώτη αμερικανική ατομική βόμβα, με την οποία εκείνοι οι διεστραμμένοι είχαν διατάξει να βομβαρδιστεί η Χιροσίμα. Και δεν τους είχε φτάσει η πρώτη. Διέταξαν να βομβαρδιστεί και το Ναγκασάκι.
Παρά τις προσπάθειες για πυρηνικό αφοπλισμό, το 95% από τις βόμβες αυτές το διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Ρωσική Ομοσπονδία. Το υπόλοιπο 5% βρίσκεται στην Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Το Ισραήλ αρνείται να αποκαλύψει τις πυρηνικές του δυνατότητες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως διαθέτει 250 πυρηνικές κεφαλές.
​Η Ινδία και το Πακιστάν, που εδώ και μερικά χρόνια διαθέτουν πυρηνικά όπλα, απειλούν κιόλας να τα χρησιμοποιήσουν σε μια πολύ πιθανή μεταξύ τους πολεμική σύγκρουσηΗ Ινδία και το Πακιστάν, που εδώ και μερικά χρόνια διαθέτουν πυρηνικά όπλα, απειλούν κιόλας να τα χρησιμοποιήσουν σε μια πολύ πιθανή μεταξύ τους πολεμική σύγκρουση. Η πρόσφατη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί ένδειξη του μονομερούς ενδιαφέροντος -για γεωπολιτικούς αποκλειστικά λόγους- να περιορισθούν τα πυρηνικά όπλα.
Ποιος θυμάται όμως τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι; Ποιος τολμά να αναφέρεται στα αποτρόπαια εκείνα γεγονότα ως εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας; Οι νικητές είναι πάντοτε εκείνοι που δικάζουν. Έτσι έγινε και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουδείς διανοήθηκε να καθίσει στο σκαμνί της Νυρεμβέργης και εκείνους που έδωσαν την εντολή για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες. 
Το μόνο κτίριο που απέμεινε όρθιο να θυμίζει μια από τις φριχτότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας
Έχουν περάσει ήδη 70 χρόνια από το αποτρόπαιο εκείνο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, για το οποίο ουδείς τιμωρήθηκε, εκτός από τα χιλιάδες αθώα θύματα. Κι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να συνυπάρχει με τα πυρηνικά όπλα. 
​Τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα οι Αμερικανοί βομβάρδισαν με ατομική βόμβα και το Ναγκασάκι. Και σ’ αυτή την ιαπωνική πόλη σκοτώθηκαν ή πέθαναν από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας άλλοι 70.000 άνθρωποιΣτη Χιροσίμα υπολογίζεται πως περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα της έκρηξης. Κάπου 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης είχαν ισοπεδωθεί. Ως τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, τουλάχιστον άλλοι 70.000 άνθρωποι πέθαναν από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας και των τραυμάτων τους…
Τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα οι Αμερικανοί βομβάρδισαν με ατομική βόμβα και το Ναγκασάκι. Και σ’ αυτή την ιαπωνική πόλη σκοτώθηκαν ή πέθαναν άλλοι 70.000 άνθρωποι.
Από το 1945 ως σήμερα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των δύο πόλεων ή απόγονοί τους υποφέρουν ή πεθαίνουν από τις επιπτώσεις εκείνων των φρικτών βομβαρδισμών.
Σκηνές μιας ανείπωτης τραγωδίας (πηγή: Guardian)

Μη λένε ψέματα οι παραχαράκτες της ιστορίας. Η Ιαπωνία ήταν έτοιμη να παραδοθεί. Γι’ αυτό τον λόγο ο φριχτός βομβαρδισμός επισπεύσθηκε από τη μικρή ομάδα που κυβερνούσε τότε τις ΗΠΑ. Χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προειδοποίηση ώστε να αποφευχθεί η σφαγή των αθώων. Πήραν την απόφαση και την εκτέλεσαν, πραγματοποιώντας τη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το τεύχος του βρετανικού περιοδικού «New Scientist» της 21ης Ιουλίου 2008 αποκαλύπτει με στοιχεία πως «η αμερικανική απόφαση να πέσουν οι βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν είχε ως στόχο τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, αλλά να δώσει το έναυσμα στον Ψυχρό Πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης».
Όπως γράφει ο Πίτερ Κάζνικ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Μελετών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, «ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, με την απόφασή του να ρίξει την ατομική βόμβα στις δύο αυτές ιαπωνικές πόλεις, δεν κατέστη απλώς εγκληματίας πολέμου, αλλά εγκλημάτησε εναντίον της ανθρωπότητας».
Μαζί με τον Μαρκ Σέλντεν, ιστορικό του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τα διπλωματικά αρχεία των ΗΠΑ, της ΕΣΣΔ και της Ιαπωνίας, για να διαπιστώσουν πως τρεις μέρες πριν τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα ο Τρούμαν είχε συμφωνήσει σε σύσκεψη με τους επιτελείς του πως «η Ιαπωνία ψάχνει να βρει πρόσχημα για να κλείσει ειρήνη». Τότε οι πολιτικοί σύμβουλοί του αλλά και οι στρατιωτικοί επιτελείς του είπαν πως «δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιήσουν τη βόμβα Α». Κι όμως, οι Αμερικανοί έριξαν τις βόμβες. «Έπρεπε να εντυπωσιαστούν οι Σοβιετικοί. Αυτό ήταν σημαντικότερο από τον τερματισμό του πολέμου» γράφει ο Σέλντεν στον «Νέο Επιστήμονα».
​Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ είχε δηλώσει ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στο «Newsweek» το 1963: «Οι Ιάπωνες ήταν έτοιμοι να παραδοθούν και δεν ήταν αναγκαίο να τους πλήξουμε μ’ εκείνο το απαίσιο πράγμα»Παρόλο που όσοι μέχρι τώρα προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την ωμή αλήθεια για την προσωπικότητα του Τρούμαν δέχονταν τις επιθέσεις των ελεγχόμενων από τις πολυεθνικές ΜΜΕ, γεγονός είναι πως ακόμα και ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ είχε δηλώσει ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στο «Newsweek» το 1963: «Οι Ιάπωνες ήταν έτοιμοι να παραδοθούν και δεν ήταν αναγκαίο να τους πλήξουμε μ’ εκείνο το απαίσιο πράγμα».
Επίσης, ο επιτελάρχης του Τρούμαν, ναύαρχος Γουίλιαμ Λέιχι στα απομνημονεύματά του γράφει: «… η χρήση του βάρβαρου όπλου στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν έδωσε ουσιαστική βοήθεια στον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας (!!!). Οι Ιάπωνες είχαν ήδη ηττηθεί και ήταν έτοιμοι να παραδοθούν».
O ταξίαρχος Κάρτερ Κλαρκ, επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας που είχε αναλάβει την παρακολούθηση των ιαπωνικών τηλεγραφημάτων για τον πρόεδρο Τρούμαν, και οι σύμβουλοί του σχολίασαν το γεγονός: «… βομβαρδίσαμε όταν δεν χρειαζόταν πια, και το γνωρίζαμε πως δεν χρειαζόταν, κι εκείνοι το γνώριζαν πως γνωρίζαμε, πως δεν χρειαζόταν να γίνει, αλλά τους χρησιμοποιήσαμε ως πειραματόζωα για δύο ατομικές βόμβες».
Το μόνο που έχει δημοσιευτεί απ’ όλες αυτές τις ομολογίες στα λεγόμενα Μέσα του συρμού ήταν μια ομολογία του Ντ. Αϊζενχάουερ πριν αρκετές δεκάδες χρόνια, στην επέτειο της Χιροσίμα, στη βρετανική εφημερίδα «Independent»:
«Μεθυσμένοι από το λουτρό αίματος στις δύο ιαπωνικές πόλεις, οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον σχεδίασαν και απείλησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων τουλάχιστον σε είκοσι περιπτώσεις, στις δεκαετίες 1950-1960. Σταμάτησαν μόνον όταν η Σοβιετική Ένωση εξασφάλισε την ισορροπία του τρόμου, παράγοντας ικανοποιητικό αριθμό πυρηνικών πυραύλων».
Τι κάνει η πλύση εγκεφάλου με την τηλεοπτική προπαγάνδα τόσων χρόνων 
Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και τη μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες (4-8-2009) έδειξε πως η πλειονότητα των Αμερικανών ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι καλά έκανε ο Τρούμαν και διέταξε τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι υποστηρικτές της ιδέας ήταν όμως λιγότεροι ανάμεσα στους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, τις γυναίκες, τους νεότερους ψηφοφόρους και τους ψηφοφόρους που ανήκουν στις μειονότητες των ΗΠΑ (μαύροι και ισπανόφωνοι).
Δημοσκόπηση που είχε γίνει πριν δύο χρόνια από το Πανεπιστήμιο Κουινιπίακ του Νιου Χέβεν στο Κονέτικατ έδειξε πως το 61% από τους 2.400 που ερωτήθηκαν πιστεύει πως καλά έκαναν οι ΗΠΑ και βομβάρδισαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι…
http://www.zougla.gr/kosmos/article/erinies-69-xronon-kinigoun-tin-an8ropotita

==========================
   "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.