Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Η έωλη «θεωρία Τσίπρα» που στοίχισε ακριβά στη Χώρα, η σιωπή των ΜΜΕ τότε που έπρεπε να μιλήσουν και το δέον γενέσθαι σήμερα

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1.         Μοιραία για τη Χώρα υπήρξε η εμμονή του κ. Τσίπρα στην έωλη θεωρία πως η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα δέχονταν τελικά την «πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» που είχε διατυπωθεί στο προεκλογικό «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και στις Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.
Οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απλά δεν τους συμφέρει μια προοπτική που θα θέσει σε διακινδύνευση την ίδια τη συνοχήτης Ευρωζώνης” μας διαβεβαίωνε ασταμάτητα ο κ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές.

2.            Η θεωρία αυτή του κ. Τσίπρα δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση.
- Η «πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» αντιστρατευόταν ευθέως θεμελιώδεις πολιτικές και κανονισμούς της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
- Όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής και του ΔΝΤ διακήρυσσαν σταθερά πως οι απαιτήσεις της «πρότασης ΣΥΡΙΖΑ» δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές.
- Ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρα τους στην ISKRA, χαρακτήριζαν τη θεωρία αυτή με­τα­φυ­σι­κή αισιο­δο­ξία”, “πρω­τό­τυ­πη στην ιστο­ρία τηςΑρι­στε­ράς άποψη”, αφή­γη­ση με με­τα­φυ­σι­κό και ουτο­πι­κό χα­ρα­κτή­ρα” και είχαν επίμονα και έγκαιρα συστήσει στον κ. Τσίπρα να μην τρέφει τέτοιεςψευδαισθήσεις.  
Για παράδειγμα, στην ISKRA στις 9.10.14, ο Στ. Κουβελάκης της Κεντρικής Επιτροπής προειδοποιούσε:

“Ο στοιχειώδης ρεαλισμός επιβάλλει εδώ να αναγνωρισθεί ότι αυτό το διαρκώς επιδεινούμενο πλαίσιο (το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.) είναιασύμβατο με την ικανοποίηση απολύτως βασικών κοινωνικών στόχωνόπως αυτούς που εξήγγειλε ο πρόεδρος του Σύριζα στη ΔΕΘ. Η σύγκρουση είναιλοιπόν αναπόφευκτη”.  

3.           Το ουτοπικό της «θεωρίας Τσίπρα» δεν αναδείχτηκε έγκαιρα, πριν από τις εκλογές, από τα ΜΜΕ, τον ισχυρότερο διαμορφωτή της κοινής γνώμης, η ουτοπία έγινε πιστευτή από ένα μεγάλο μέρος εύπιστων πολιτών και η Χώρα βρέθηκε στη σημερινή κατάσταση.
Εντυπωσιακό είναι ότι ούτε τα «μεγάλα ονόματα» των «ενημερωτικών εκπομπών» της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου (Λυριτζής, Οικονομέας, Παπαδάκης, Χατζηνικολάου κ.α.) και των έντυπων ΜΜΕ (Παπαχελάς, Μανδραβέλης, Παπαχρήστος κ.α.) είχαν αναδείξει, στις εκατοντάδες ώρες εκπομπών και σελίδες άρθρων τους, το ουτοπικό της «θεωρίας Τσίπρα». 
Και πιο εντυπωσιακό ότι τα ΜΜΕ δεν παρουσίαζαν καν την είδηση ότι στην ISKRA κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυαν καθαρά πως «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τους Εταίρους μας.
Άλλη θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτωναν το καίριο αυτό ζήτημα είχε έγκαιρα γίνει αντικείμενο προβληματισμού από τα ΜΜΕ.

4.           Σήμερα που, με βαρύ κόστος για τη Χώρα, έχει πλέον περίτρανα αποδειχθεί η φενάκη της «θεωρίας Τσίπρα», ο πολίτης με την κοινή λογική έχει κάθε λόγο να απαιτεί να γίνουν όλα εκείνα που το καλό της Χώρας και η σκληρή πραγματικότητα επιβάλλουν:
- Ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευτεί με το (νυν) Κουαρτέτο όσο σκληρά μπορεί και τελικά να υπογράψει τη Συμφωνία.
- Τη Συμφωνία αυτή στο σύνολό της να την ψηφίσουν στη Βουλή όλοι οι βουλευτές που πιστεύουν στην παραμονή μας στην Ευρωζώνη ως τη μόνη λύση για τη Χώρα.
- Να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα κόμματα που θα έχουν ψηφίσει τη Συμφωνία, με συμμετοχή και άξιων τεχνοκρατών, με στόχο να αρχίσει και να προχωρήσει η εφαρμογή της.
- Εκλογές να γίνουν όταν η οικονομία σταθεροποιηθεί επαρκώς.
Αν γίνουν νωρίτερα, ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει η Χώρα, άτακτα ή οργανωμένα, με ευρώ ή με δραχμή, θα επανεμφανιστεί.  

5.            Ας ελπίσουμε πως ο πρωθυπουργός, έχοντας πλέον διδαχτεί από την πρόσφατη επώδυνη εμπειρία της Χώρας, θα εκτιμήσει σωστά την πραγματικότητα και τις συνέπειες των αποφάσεών του για την τρέχουσα διαπραγμάτευση και τα επόμενα.
                  Και πως ανάλογα θα πράξουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα δείξει αν, και ποιοι, είχαν πραγματικά αποφασίσει την παραμονή μας στην Ευρωζώνη ως τη μόνη επωφελή λύση για τη Χώρα ή αν σχεδίαζαν, ή ήσαν έτοιμοι να αποδεχτούν, τις «άλλες λύσεις» του  Βαρουφάκιου, Λαφαζάνιου ή Σοϊμπλεου Grexit.

 ==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.