Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Το τρίτο μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΟΤΑΜΙ - ΠΑΣΟΚ, θα αποτύχει γιατί τα θεμέλια της οικονομίας και τα θεμέλια που χτίστηκαν με τα δύο προηγούμενα μνημόνια είναι σαθρά

Γιατί θα αποτύχει το τρίτο μνημόνιο; – Θα πρέπει να ανακτηθεί το 15% του χαμένου ΑΕΠ και οι καταθέσεις στα 180 δισ ευρώ 

Το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει γιατί τα θεμέλια της οικονομίας και τα θεμέλια που χτίστηκαν με τα δύο προηγούμενα μνημόνια είναι σαθρά.

Το τρίτο μνημόνιο είναι γεγονός.

Το πρώτο μνημόνιο εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς από ένα ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα το ονομαζόμενο ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο μνημόνιο εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς από ένα ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα το ονομαζόμενο ΝΔ με την στήριξη του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ.
Το τρίτο μνημόνιο θα εφαρμοστεί επίσης ανεπιτυχώς από ένα αριστερό κόμμα το ονομαζόμενο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ελλάδα είτε με σοσιαλιστικό κόμμα, είτε με αριστερό είτε με κεντροδεξιό…μνημόνιο εφαρμόζεται.

Τα δύο προηγούμενα μνημόνια επέφεραν τις εξής παρενέργειες.

1)   Μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25% δηλαδή περίπου κατά 48-50 δισεκ. μειώθηκε ο εθνικός πλούτος.

2)   Οι καταθέσεις μειώθηκαν περίπου 119 δισεκ. από τα 237,8 δισεκ. αρχές του 2010 στα 119 δισεκ. τον Ιούλιο του 2015.

Ο κοινωνικός πλούτος μειώθηκε 119 δισεκ. ...

3)   Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν παραμένουν όμηροι του κράτους ύφεσης και παρακμής, εξαρτημένες από δανεικά κεφάλαια και δανεική ρευστότητα, οι τράπεζες δεν μπορούν να ανακάμψουν.

4)   Η επίδραση στην κοινωνία ακραία, ακραία φορολόγηση, ακραίες μειώσεις μισθών και συντάξεων, γενικώς ακραίες επιπτώσεις.

5)   Η Ελλάδα άλλαξε την δομή του χρέους όχι το ύψος του χρέους και από ομόλογα που κατείχαν οι ιδιώτες που δάνειζαν το ελληνικό κράτος μετατράπηκε σε διακρατικό χρέος.

Το οποίο προσωρινά μειώθηκε στα 305 δισεκ. λόγω της επιστροφής των 11 δισεκ του ΤΧΣ στον ESM αλλά θα αυξηθεί εκ νέου λόγω του νέου δανείου των 84-86 δισεκ. που θα συνάψει το ελληνικό κράτος με το τρίτο μνημόνιο.

Το ελληνικό χρέος με απόλυτους όρους επιδεινώνεται ενώ παραμείνει χρέος διακρατικό όχι όπως είναι η δομή του χρέους σε όλα τα κράτη του πλανήτη, τα κράτη δανείζονται από τους θεσμικούς ιδιώτες.

Ύφεση, χρέος, μείωση καταθέσεων, μείωση εθνικού πλούτου επέδρασαν τόσο καταλυτικά στην Ελλάδα που την υποχρεώνουν σε τρίτο μνημόνιο.

Το δεύτερο μνημόνιο ακολούθησε γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο.

Το τρίτο μνημόνιο ακολουθεί γιατί απέτυχε το δεύτερο μνημόνιο.

Ο φαύλος κύκλος της αποτυχίας θα συνεχιστεί με το τρίτο μνημόνιο 100% για τους εξής λόγους:

1)   Η ύφεση συνεχίζεται με μεγάλες πιθανότητες 2015 με 2016 το ΑΕΠ να μειωθεί σωρευτικά -5%.

Για να μπορέσει να αποδώσει το μνημόνιο απαιτείται αύξηση του εθνικού πλούτου κατά 15% που σημαίνει να παραχθούν περίπου 28-30 δισεκ. νέου πλούτου.

2)   Οι καταθέσεις από τα 119 δισεκ. θα πρέπει να φθάσουν στα 180 δισεκ. ώστε οι τράπεζες να είναι αυτάρκεις σε ρευστότητα και μέσω αυτής της αυτάρκειας να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Με δανεική ρευστότητα από το ELA και το ευρωσύστημα καμία τράπεζα δεν θα χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Κανείς τραπεζίτης δεν θα ρισκάρει μια ρευστότητα που έχει δανειστεί και μάλιστα κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

Τα 119 δισεκ. καταθέσεις για να γίνουν 180 δισεκ. απαιτείται αύξηση 60 δισεκ.

Για να αυξηθούν οι καταθέσεις κατά 60 δισεκ. απαιτείται όχι μόνο αύξηση του ΑΕΠ αλλά κυρίως μεγάλη ασφάλεια στις τράπεζες και κυρίως πολλές ξένες επενδύσεις.

Το 2007-2009 οι εφοπλιστές αλλά και έλληνες που έχουν δραστηριότητες στο εξωτερικό αντιμετώπισαν πολύ ευνοϊκές συνθήκες και έφεραν στην Ελλάδα 30-32 δισεκ. καταθέσεις.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν θα έρθουν με φορολογικά κίνητρα.

Φορολογικά κίνητρα υπάρχουν παντού στον κόσμο και η Ζιμπάμπουε έχει φορολογικά κίνητρα.

3) Ποιο είναι ο μεγάλος στόχος, το διακύβευμα της Ελλάδος σήμερα;

Στο παρελθόν χτίστηκαν success story το 2001-2002 η μετάβαση στο ευρώ, το 2005-2007 η καταναλωτική ευδαιμονία, η κερδοφορία τραπεζών και επιχειρήσεων, η ανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Το 2008-2010 δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος κοινωνικός πλούτος, οι καταθέσεις αυξάνονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς, οι εφοπλιστές έφεραν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα και φθάσαμε στα επίπεδα ρεκόρ τα 237,8 δισεκ. καταθέσεις Ιανουάριο του 2010.

Επί 10 χρόνια ο οικονομικός κύκλος ήταν ανοδικός που συγκάλυπτε τα λάθη.

Η δυναμική του κύκλου είναι πάντα τόσο ισχυρή που συγκαλύπτει ή αποκαλύπτει λάθη.

Με την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου ακολούθησε η βίαιη μετάπτωση της οικονομίας στον καθοδικό κύκλο.

Είθισται η μετάβαση από την ανοδική στην καθοδική πορεία της αγοράς να είναι συμμετρική και ήπια ώστε η κοινωνία και η οικονομία να περάσει από την μια φάση στην άλλη.

Η αλληλοδιαδοχή των οικονομικών κύκλων είθισται να είναι διαχειρίσιμη.

Στην Ελλάδα η βιαιότητα της προσαρμογής δεν είχε ούτε έχει προηγούμενο.

Το διακύβευμα ότι θα αλλάξει η Ελλάδα ξεπουλώντας 80.000 ακίνητα ή ιδιωτικοποιώντας σε εξευτελιστικές τιμές δεν αλλάζεις τίποτε κρατώντας 700 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνθλίβοντας την ιδιωτική οικονομία.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το νέο hot story της Ελλάδος αυτό που θα δελεάσει πάλι την διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι το restart στην οικονομία η επανεκκίνηση και εξυγίανση.

Π.χ. αν πουληθούν 80.000 ακίνητα από αυτό το Ταμείο των 50 δισεκ. δεν θα είναι επιτυχία;

Πολλού υποστηρίζουν μα αυτά τα ακίνητα δεν ήταν αναξιοποίητα άρα αφού θα αξιοποιηθούν θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία;

Αυτά τα 50 δισεκ. όμως δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, κατευθύνονται στο χρέος και θα ελέγχονται από την Τρόικα.

Συν τοις άλλοις ο στόχος των 50 δισεκ είναι σε βάθος πολλών ετών.

Επίσης υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην αγορά με τον παραδοσιακό φιλελεύθερο τρόπο οπότε πως θα ταυτιστεί με το ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο εξοντώνει αν αποτιμήσουμε την νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης;

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχει παγιδευτεί πολιτικά και οικονομικά ενώ ταυτόχρονα, έχει συμβεί και κάτι άλλο που προκαλεί τρόμο.

Για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκε με πολιτικούς όρους το plan B δηλαδή το Grexit.

Η Ευρώπη θέλει αποτέλεσμα.

Αν η Ελλάδα αποκλίνει από τις υποχρεώσεις θα έρθει το Grexit.

To Grexit θα είναι ο φόβος, το φόβητρο για χρόνια στην Ελλάδα.

Μια οικονομία αντί να στηριχθεί στην θετική ψυχολογία της κοινωνίας, εγκλωβίζεται στον φόβο του λάθους…..δεν μπορεί να πάει μακριά.

4)   Για να αλλάξει μια χώρα πρέπει να έχει ισχυρό, κεφαλαιακά επαρκές και κυρίως ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα.

Στην Ελλάδα οι τράπεζες 4 φορές ανακεφαλαιοποιήθηκαν ή ανακεφαλαιοποιούνται αλλά δεν είναι ούτε κεφαλαιακά επαρκείς και κυρίως δεν είναι ιδιωτικές.

Πρώτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2009 με προνομιούχες μετοχές 5 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη, έχουν αποπληρωθεί από ΑΤΕ, Πειραιώς και Alpha και οφείλουν Εθνική, Eurobank, Attica bank περί τα 2,5 δισεκ. ευρώ.

Δεύτερο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2013 έφθασε στα 50 δισεκ. τα 25 δισεκ. χρησιμοποιήθηκαν στα κεφάλαια και 15 δισεκ. για κάλυψη funding gap διαχωρισμένων σε good και bad bank τραπεζών.

Τα 10 δισεκ. του πακέτου των 50 δισεκ. επεστράφησαν στον ESM.

Τρίτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2014 οι ιδιώτες επένδυσαν 8,3 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. που είχαν επενδύσει το 2012 συνολικά επένδυσαν περί τα 11 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.

Τέταρτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης είναι σε εξέλιξη σε ένα εύρος μεταξύ 10-25 δισεκ. με πιθανότερο σενάριο να κινηθεί μεταξύ 12 και 14 δισεκ. ευρώ ή 6-7 δισεκ. σε ένα αισιόδοξο σενάριο.

Άρα έχουμε 5 δισεκ. το 2009, 40 δισεκ. το 2013, περί τα 8,3 δισεκ. το 2014 και περίπου 12-14 δισεκ. ή 6-7 δισεκ. σε ένα αισιόδοξο σενάριο στο τέλος του 2015 αρχές του 2016.

Με όρους κεφαλαίου από αυτά τα 67 δισεκ. τα 46-52 δισεκ. ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Με μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 235-240 δισεκ. ευρώ τα 46-52 δισεκ. θα διαμόρφωναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε μέσους όρους περίπου 21% με 22%.

Οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν οι ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρώπη και στον πλανήτη και θα διέθεταν τόσο κεφάλαιο που θα μπορούσαν με 20-22 δισεκ. κεφάλαιο να χορηγήσουν 120 δισεκ. δάνεια με βάση την κλασσική μόχλευση κεφαλαίου και την στάθμιση του κινδύνου.

Αντί όλων αυτών έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα σε πλήρη ομηρία, τέτοιας κλίμακας που θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για να σταθεροποιηθεί.

Συμπέρασμα

Το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει γιατί τα θεμέλια της οικονομίας και τα θεμέλια που χτίστηκαν με τα δύο προηγούμενα μνημόνια είναι σαθρά.

Όταν μια επιχείρηση μονοπρόσωπη ΕΠΕ αντί να έχει μέτοχο 100% έναν ιδιώτη έχει το κράτος σε ποσοστό 60% (φόροι, προκαταβολή φόρου 100% και έκτακτη εισφορά) είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για αν θα αποτύχει το μνημόνιο αλλά πόσο θα αποτύχει.

Αν θα αποτύχει πολύ ή πάρα πολύ.

Η συνταγή είναι λάθος και το λάθος συνεχίζεται.

Η χώρα συνεχίζει στα μονοπάτια του λάθους, ποντάροντας στο αβέβαιο.

Σε ένα χρόνο από τώρα όλοι θα βλέπουν το αδιέξοδο πάλι.

 bankingnews.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου