Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Π.Α.Κ. Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Αγνωστα ντοκουμέντα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (1968-1974)


Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - Νίκος Κλειτσίκας
Πρόλογος Γιάννη Τσεκούρα
Πρόλογος Κώστα Τσίμα
Ο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
1969
1970
1971
1972
1973
1974
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ
ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
[…] Αγαπημένοι αδελφοί της Σουηδίας.
Ξενιτεμένοι αδελφοί, και τώρα και εγώ μαζί σας ξενιτεμένος. Μεγάλη η δική μου τιμή που είμαι μαζί σας απόψε. Γιατί είχα ποθήσει και είχα πονέσει να ξαναβρεθώ κοντά στην ελληνική νεότητα, να νοιώσω τον παλμό της όπως τον ένοιωσα και τον νοιώσαμε στην Ελλάδα πριν από της 21η Απριλίου.
Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι μπροστά σε έναν παλλόμενο ελληνισμό έξω από την Ελλάδα. Σας βεβαιώνω από τα βάθη της καρδιάς μου, αυτό μου δίνει μεγάλη συγκίνηση και συγχρόνως απεριόριστη αισιοδοξία.
Σας φέρνω από την πατρίδα μας πρώτα ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης, γιατί όλος ο ελληνικός λαός ζει με τα νέα των Ελλήνων του εξωτερικού, με τα νέα όλης της δράσης και των ξένων, και των Ελλήνων που βοηθάνε το έργο της απελευθέρωσης.
Στην Ελλάδα μας είναι σαν τα χρόνια της κατοχής. Τα βράδια παλεύουν να βρουν ξένα ραδιόφωνα. Να ακούσουν το BBC, το Γαλλικό Ραδιόφωνο, τη Φωνή της Αλήθειας.
Είναι βαριά, δύσκολη, σκληρή, αποφασισμένη δικτατορία. Τέτοιο καθεστώς τρόμου δεν έχει ξαναπεράσει στην Ελλάδα. Ο Έλληνας δεν χαμογελάει. Πάει η μουσική. Πάει το τραγούδι. Πάει το καφενείο. Πάει η ταβέρνα. Δεν είναι η Ελλάδα μας πια. Υπάρχει εθνικό πένθος. Από το πρωί ως το βράδυ και από το βράδυ ως το πρωί.
Το πρώτο μήνυμα που σας φέρνω, πως ο λαός μας δεν έχει ανεχτεί τη δικτατορία. Πως θα δώσει το παρόν. Θα το δώσει σκληρά το παρών. Η νεότητα εντάσσεται στον αγώνα. Εντάσσεται προσεκτικά, έξυπνα αυτή τη φορά, και όταν έρθει η ώρα να αναμετρηθεί η χούντα με τον ελληνικό λαό, ο λαός θα νικήσει. Η Δημοκρατία θα νικήσει.
Εσείς οι Έλληνες της Σουηδίας, η σουηδική κυβέρνηση και ο λαός αυτής της χώρας, έχετε παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και έχετε προσφέρει πάρα πολλά στον αγώνα. Έχετε προσφέρει πάρα πολλά και σε εμένα προσωπικά, γιατί αν δεν ήταν αυτός ο αγώνας στο εξωτερικό, δεν θα ήμουν ελεύθερος. Όπως και ο Θεοδωράκης δεν θα ήταν ελεύθερος. Αν και άλλες χώρες είχαν πάρει την ίδια θέση, όπως η Σουηδία, είμαι βέβαιος, είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η χούντα δεν θα είχε επιζήσει ούτε μήνες.
Υπάρχει στην Ελλάδα, αγαπητοί μου φίλοι, τρομοκρατία απίστευτη. Υπάρχουν βασανιστήρια που ξεπερνάνε εντελώς τη φαντασία. Ιστορίες που έχουν βγει από τις φυλακές είναι ανατριχιαστικές. Μου λένε ότι τέτοια βασανιστήρια δεν πέρασαν ούτε με την κατοχή. Είναι επιστημονικά φτιαγμένα πράγματα. Χρησιμοποιούν τον ήχο, το θόρυβο, το φως, τη μοναξιά, την οικογένεια. Την άμεση βιολογική βία. Τα χρησιμοποιούν όλα χωρίς κανένα δισταγμό για να σπάσουν ανθρώπους, για να σπάσουν το ηθικό και πάνω από όλα για να πάρουν πληροφορίες. Αλλά ότι κι αν κάνουν, στο τέλος θα νικήσουμε.
Η χούντα θα πέσει, ο λαός θα νικήσει.
… Στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση για πρώτη φορά της Λαϊκής Κυριαρχίας στην Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ δημοκρατικό πολίτευμα που σεβόταν τις λαϊκές δυνάμεις, τη φωνή του λαού.
Δεν μπορεί ο χωροφύλακας, ο ασφαλίτης, ο καταδότης να κυβερνά την Ελλάδα. Κάποτε πρέπει ο λαός να αισθανθεί ελεύθερος να εκφράζει τη θέλησή του και αυτός να καθορίσει την τύχη της χώρας του όπως θέλει. Τα κόμματα να κινηθούν ελεύθερα. Σεβασμός στη θέληση του λαού.
… Σήμερα διάλεξα τη Σουηδία για να ανακοινώσω την ίδρυση του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος. Η οργάνωση αυτή έχει μόνο ένα στόχο:
Την απελευθέρωση της χώρας μας και θα διαλυθεί όταν η Δημοκρατία ξαναγυρίσει στην Ελλάδα […].

Σημείωση:
Το βιβλίο αυτό είναι εξαντλημένο και δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ενδιαφέρον του εκδότη για την επανέκδοση του...

(και) ο νοών νοείτω = (and) no more needs to be said (let him understand who can)

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.