Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Γερμανία και Αυστρία υποδέχονται πρόσφυγες: Καλωσορίσατε στη χώρα που περιχαρακώνεται;

Η Αυστρία και η Γερμανία υποδέχονται χιλιάδες προσφύγες από την Ουγγαρία. Έως 10.000 άνθρωποι αναμένονται στη Βαυαρία. Μέρκελ:«Η πολιτική της ΕΕ δεν λειτουργεί». Σύνοδο κορυφής ζητά ο Σταϊνμάιερ.
Η ροή προσφύγων από την Ουγγαρία με αρχικό προορισμό τα σύνορα της χώρας με την Αυστρία συνεχίζεται από χθες το βράδυ μετά την απόφαση της Γερμανίας και της Αυστρίας να επιτρέψουν την είσοδο των προσφύγων στο έδαφός τους με το άνοιγμα των συνόρων. Όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, η ρύθμιση αυτή, να ανοίξουν δηλαδή τα σύνορα της Αυστρίας και της Γερμανίας για τους πρόσφυγες, επιτεύχθηκε μετά από επανειλημμένες τηλεφωνικές συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. ...
Οι πρώτοι πρόσφυγες κατέφθασαν με έκτακτο δρομολόγιο στη Βαυαρία
Οι πρώτοι πρόσφυγες κατέφθασαν με έκτακτο δρομολόγιο στη Βαυαρία
Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, κατέφθασαν στην Αυστρία ήδη 6.500 πρόσφυγες. Όπως διευκρίνισε η ίδια, 2.200 πρόσφυγες αναχώρησαν με προορισμό τη Γερμανία. Εκεί, και πιο συγκεκριμένα στο Μόναχο, αφίχθη το μεσημέρι ένα τρένο που εκτελούσε έκτακτο δρομολόγιο, μεταφέροντας περίπου 450 πρόσφυγες. Οι αστυνομικές αρχές της Βαυαρίας εκτιμούν μάλιστα ότι εντός της ημέρας θα εισέλθουν στο γερμανικό κρατίδιο από 5.000 έως 10.000 άνθρωποι.
Μέρκελ: Κίνδυνος ακροδεξιάς τρομοκρατίας
«Η παρούσα πολιτική της ΕΕ απέναντι στους αιτούντες άσυλο δεν λειτουργεί» είπε η Άγκελα Μέρκελ
«Η παρούσα πολιτική της ΕΕ απέναντι στους αιτούντες άσυλο δεν λειτουργεί» είπε η Άγκελα Μέρκελ
Την ώρα που η ένταση με την Ουγγαρία φαίνεται να αποκλιμακώνεται ελαφρώς η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία. Σε συνέντευξή της σε εφημερίδες του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Funke προειδοποίησε ότι στα πρόσφατα βίαια επεισόδια σε προσφυγικά καταλύματα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας ακροδεξιάς τρομοκρατίας. Όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η «ντροπή» της σειράς δολοφονιών της ναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας NSU δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις «σε βάθος» διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους της στα υπόλοιπα κράτη μελη της ΕΕ για την προσφυγική κρίση. «Η παρούσα πολιτική της ΕΕ απέναντι στους αιτούντες άσυλο δεν λειτουργεί» είπε η Άγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι «το συνολικό σύστημα πρέπει να αναμορφωθεί». Μάλιστα η ίδια ανέφερε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να συνδράμει ανάλογα με το μεγεθος και τις οικονομικές της δυνατότητες.
Στο μεταξύ, κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων στην Ουγγαρία άσκησε η πρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk καταλόγισε στον κ. Όρμπαν ότι σκόπιμα προκάλεσε την κλιμάκωση της κατάστασης των προσφύγων στη χώρα του και ότι τους χρησιμοποίησε ως «ομήρους της πολιτικής του».
Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου ζητά ο Σταϊνμάιερ
O Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο
O Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο
Από την πλευρά του ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊμάιερ βρέθηκε στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών χωρών μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από όπου διέρχονται πρόσφυγες, με στόχο να βρουν κοινό παρονομαστή στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
Ο γερμανός υπ. Εξωτερικών ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, δίχως καθυστερήσεις, λόγω της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώνεται ανά την Ευρώπη. «Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα είναι πολύ αργά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, ενώ χαρακτήρισε τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα αυτές τις μέρες στο Λουξεμβούργο «εντατικές».
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο / Δ. Κυρανούδη

Καλωσορίσατε στη χώρα που περιχαρακώνεται;
Οι Γερμανοί πολιτικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την αναγκαιότητα ενός νέου νόμου περί μετανάστευσης. Ωστόσο, οι αλλαγές που προτείνονται από τα μεγάλα κόμματα είναι αμφιλεγόμενες.
Από τη μια πλευρά η προσφυγική κρίση είναι απόλυτη προτεραιότητα, όπως τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλει να ακούει τίποτα περί νέου μεταναστευτικού νόμου. Οι Σοσιαλδημοκράτες ασκούν τώρα πιέσεις και μαζί με τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς ζητούν άμεσα λύση.
Ο Τόμας Γκρος από το πανεπιστήμιο του Όσναμπρικ θεωρεί ότι ένας νόμος περί μετανάστευσης είναι απολύτως απαραίτητος και εξηγεί τους λόγους: «Καταρχάς απαιτούνται κανόνες για το πως θα γίνει η ένταξη στην αγορά εργασίας», επισημαίνει και προσθέτει πως ένας νόμος περί μετανάστευσης θα προστάτευε την Γερμανία από μια ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και μεταναστών.
Ωστόσο, στη Χριστιανική Ένωση υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις. Πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν άλλα, πιο «επείγοντα» θέματα. Ο Τόμας Γκρος θεωρεί πως αυτή η στάση είναι μια στάση περιχαράκωσης, που υιοθετεί η Γερμανία εδώ και 40 χρόνια. «Προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο μεταναστών που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ».
Μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία
Η διαδικασία εύρεσης εργασίας για τους αιτούντες άσυλο είναι χρονοβόρρα
Η διαδικασία εύρεσης εργασίας για τους αιτούντες άσυλο είναι χρονοβόρρα
Ένα πάντως φαίνεται να είναι σίγουρο: θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει νέο ρεκόρ αιτούντων άσυλο. Μέσα στο 2015 αναμένεται να κατατεθούν 800.000 αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να αυξηθεί. Μόνο τον μήνα Αύγουστο κατατέθηκαν 106.000 αιτήσεις ασύλου.
Παράλληλα, οι αριθμοί που αφορούν την ανεργία είναι πολύ ικανοποιητικοί. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 106.000. Το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από το 1991. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας Φρανκ Γιούργκεν Βάιζε τονίζει: «Είμαι της άποψης πως από τη στιγμή που υπάρχει μια τόσο θετική εξέλιξη δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στους μετανάστες».
Όμως, η διαδικασία που απαιτείται προκειμένου ένας αιτών άσυλο να βρει απασχόληση είναι χρονοβόρα και διαρκεί τουλάχιστον 15 μήνες. Θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί εάν κάποιος άλλος άνεργος από τη Γερμανία ή μια άλλη χώρα της ΕΕ διαθέτει τα ίδια προσόντα και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Επιφυλάξεις απέναντι στις προτάσεις των δυο κομμάτων
Αλβανοί μετανάστες στη Γερμανία
Αλβανοί μετανάστες στη Γερμανία
Ο Τόμας Γκρος αντιτίθεται πάντως στην πρόταση του SPD για θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και τονίζει πως δεν μπορούν να υπάρξουν γενικεύσεις.
Η Χριστιανική Ένωση, αν και επιφυλακτική, καταθέτει προτάσεις. Μια από αυτές, η πιο πολυσυζητημένη, αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με την πρότασή της, σε περίπτωση απόρριψης σε ποσοστό 99% αιτήσεων ασύλου από πολίτες που προέρχονται από συγκεκριμένη χώρα θα θεωρείται αυτόματα ότι η χώρα προέλευσής τους είναι ασφαλής. Επίσης θα πρέπει να οριστεί διαφορετικά ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ ομόσπονδου κράτους και κρατιδίων. Με αυτό τον τρόπο τα ομόσπονδα κρατίδια θα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα επισπεύδεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Ο Τόμας Γκρος είναι επιφυλακτικός απέναντι και σε αυτή την πρόταση, διότι όπως λέει όσον αφορά το πρώτο σκέλος, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει πάντα κατά περίπτωση και δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ομαδοποίηση. Επιφυλάξεις διατυπώνονται επίσης όσον αφορά το εάν οι λεγόμενες ασφαλείς χώρες προέλευσης συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης για την Προστασία των Προσφύγων.
Ντάνιελ Χάινριχ / Μαρία Ρηγούτσου
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.