Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

3ο Μνημόνιο: Πότε το διάβασαν πότε το μελέτησαν, πότε θα το ψηφίσουν στην ολομέλεια είναι για ρεκόρ Γκίνες



Δεκτό επί της αρχής έγινε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ εναντίον Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παραγραφή υπόθεσης φοροδιαφυγής. Στόχος της κυβέρνησης, εξήγησε, είναι να μην οδηγηθεί καμία υπόθεση σε παραγραφή, χωρίς να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη.
Ο κ. Αλεξιάδης υπερθεμάτισε παράλληλα, ότι «δεν ψηφίζουμε ό,τι μας φέρνουν», τονίζοντας ότι γίνεται μία διαπραγμάτευση, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί.
Σχετικά με τη φορολόγηση εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, ανήγγειλε την απόσυρση του σχετικού άρθρου.
Σημειώνεται ότι αύριο, το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και την Παρασκευή το βράδυ θα τεθεί προς ψηφοφορία.
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο - Την Παρασκευή το βράδυ θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια

Μέχρι το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2015 αναμένεται να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την αξιολόγηση του προγράμματος,  η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη βουλή.
Κατόπιν συνεννοήσεων με τα κόμματα, όπως ανέφεραν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών όσον αφορά την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου έχει ως εξής:
Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου εισάγεται με την μορφή του επείγοντος προς επεξεργασία στις τρεις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου.
Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί την Πέμπτη το μεσημέρι και η συζήτησή του θα συνεχιστεί την Παρασκευή το πρωί ενώ αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ.
Τυχόν «οριακές αλλαγές» στον προγραμματισμό αυτό μπορεί να προκύψουν κατά την Διάσκεψη των Προέδρων που αναμένεται να συγκληθεί για πρώτη φορά, μετά την ανάδειξη του νέου Προεδρείου της Βουλής, νωρίς το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές. 
Ήδη συγκροτήθηκαν με τη νέα τους σύνθεση οι μόνιμες διαρκείς κοινοβουλευτικές Επιτροπές και εξέλεξαν τα προεδρεία τους, προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά η νομοθετική εργασία του Κοινοβουλίου. Όπως ανέφεραν σχετικά αρμόδιοι παράγοντες «είναι έτοιμα προς κατάθεση πολλά νομοσχέδια».
Αιτιολογική Έκθεση:
Στη δημοσιότητα το Σάββατο το βράδυ
Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να προχωρήσει το ταχύτερο στην ψήφισή του και να απελευθερώσει τις δόσεις της πρώτης αξιολόγησης. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο στο 35% για τα υψηλότερα, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο  έτος με 40 χρόνια ασφάλισης; και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

ΟΙ ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο. 

Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις.

Με άλλη διάταξη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περοσσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες.
.
Ειδικό άρθρο υπάρχει για την διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία μπαίνει ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι πληροφορίες θέλουν ότι οι διατάξεις με τις οοπ[οίες υλοποιούνται όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης δέσμης του μνημονίου έχουν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών . 

Μέχρι τη Δευτέρα οι φορείς και τα κόμματα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους..

Ως προς τον ΕΝΦΙΑ καταργούνται όλες οι απαλλαγές και θα εισπράτονται όλα τα ποσά από το πρώτο ευρώ.

Όλα τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου για συντάξεις, φόρους, κατασχέσεις
 - Από 1/1/2016 αύξηση φορολογίας: Σε εισόδημα από ενοίκια
- Εισόδημα έως 12.000 €: Φόρος 15% (από 11% σήμερα)
- Εισόδημα άνω των 12.000 €: Φόρος 35% (από 33% σήμερα)
- Αναδρομικός φόρος: Σε ανείσπρακτα ενοίκια (από 1/1/2015)
- Θα πληρώνεται ΕΝΦΙΑ ακόμη για 1 € φόρο: Προηγούμενο όριο € 5
- Συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ: Στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα
 Κατασχέσεις για φοροδιαφυγή - ανακριβείς δηλώσεις
-       50% καταθέσεων
-       50% μετρητών σε θυρίδες
-       100% περιεχομένου θυρίδων (κοσμήματα, έργα τέχνης κτλ.)
-       Φυλάκιση 1 έως 3 έτη για μη υποβολή δηλώσεων, ΦΠΑ, απόκρυψη στοιχείων
-       Πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Ρύθμιση 100 δόσεων:
-       Λιγότερες δόσεις όταν ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα
-       Χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν μέσα σε 30 μέρες τα νέα χρέη τους
 Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
-       Επιβάλλονται ίδιες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-       Καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης επαγγελματιών με χρέη στα ταμεία έως 25.000 
-       Καταργείται η μείωση έως και 2 κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους
-       Καταργείται η επαναχορήγηση συντάξεις ΟΓΑ 360 € σε ανασφάλιστους υπερήλικες
-       Δίδεται η κατώτερη σύνταξη στους συνταξιούχους με αναπηρία (67% και άνω)
Διαβάστε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.