Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πολυνομοσχέδιο: Τα 7 μέτρα που χτυπούν (ξανά) τη μεσαία τάξη

Με 7 φορολογικά μέτρα που χτυπούν απευθείας, για μια ακόμη φορά, την ήδη αποδυναμωμένη φοροδοτική ικανότητα της μεσαίας τάξης, αλλά και με μια σειρά σκληρών διατάξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο των «προαπαιτούμενων» που θα ξεκλειδώσει την δόση των 2 δισ. ευρώ.
Τα επίμαχα, νέα φορολογικά μέτρα είναι εκείνα που αφορούν την φορολόγηση των ακινήτων (μέσω του ΕΝΦΙΑ) αλλά και των εισοδημάτων από ενοίκια καθώς - και κυρίως - οι διατάξεις του φέρνουν μεγάλες ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ειδικά γι αυτές τις ανατροπές, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να πετάξουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες φορολογούμενους που ήδη έχουν υπαχθεί στις 100 δόσεις, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες έντονος προβληματισμός και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο εν λόγω προβληματισμός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί και στις συζητήσεις με τους δανειστές τις επόμενες εβδομάδες προς αναζήτηση πιθανών βελτιώσεων. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα μηνύματα από την πλευρά της τρόικας δεν είναι ενθαρρυντικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ως εκ τούτων, και πλην θετικού αιφνιδιασμού από το μέτωπο των μέτωπο των πιστωτών, τα 7 πιο δύσκολα και σκληρά μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο φορολογικό πεδίο είναι τα εξής:

ΕΝΦΙΑ:
1. Δεν χαρίζεται πλέον φόρος ούτε ενός ευρώ στην φορολόγηση των ακινήτων. Μέχρι σήμερα δεν βεβαιωνόταν και δεν ήταν απαιτητός ΕΝΦΙΑ κάτω των 10 ευρώ. Με το πολυνομοσχέδιο το όριο του «μη απαιτητού» ΕΝΦΙΑ κατεβαίνει μόλις στο 1 ευρώ.
2. Καταργείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και  διαμερισμάτων που διαθέτουν σήμα του ΕΟΤ. Καταργείται επίσης η απαλλαγή για τα ακίνητα τα οποία ανήκουν, προς ίδια χρήση, σε ξενοδοχεία. Στα ακίνητα αυτά επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος.
Φορολόγηση ενοικίων:
3. Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης στην κλίμακα του εισοδήματος από ενοίκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15% και για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ αυξάνεται από το 33% στο 35%.
Με τους νέους συντελεστές, ένας ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 12.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.800 ευρώ, ενώ έως τώρα πλήρωνε 1.320 ευρώ - δηλαδή, θα κληθεί να καταβάλει 480 ευρώ περισσότερα.
Η αύξηση των συντελεστών ισχύει αναδρομικά από τα φετινά ενοίκια.
4. Μπαίνει τέρμα - επίσης αναδρομικά και για τη χρήση του έτους 2015 - στη δυνατότητα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Η δυνατότητα αυτή αφορούσε τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί και, αποδεδειγμένα, δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Αυτό το δικαίωμα εκχώρησης πλέον καταργείται και, ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες θα φορολογούνται για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει και δεν θα εισπράξουν. Οι ενώσεις των ιδιοκτητών προειδοποιούν ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση των εξώσεων.
Ρύθμιση 100 δόσεων
5. Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, αλλά αποδειχθεί πως έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή τους νωρίτερα, θα κληθούν να το πράξουν. Θα μειωθεί, δηλαδή, ο αριθμός των δόσεων και θα αυξηθεί η μηνιαία πληρωμή. 'Αγνωστο παραμένει ακόμη πώς θα τεκμηριώνεται η αυξημένη φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη.
6. Χάνεται η ρύθμιση για όσους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα νέα φορολογική οφειλή. \Οσοι δεν εξυπηρετούν νέα, ληξιπρόθεσμη οφειλή εντός 30 ημερών μετά την παραλαβή του σχετικού ειδοποιητηρίου από την Εφορία, τότε θα αποβάλλονται και από τη ρύθμιση των παλαιών οφειλών. Η νέα, τρέχουσα οφειλή μπορεί να αφορά είτε φορολογία είτε φορολογία εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ ή και τέλη κυκλοφορίας.
7. Αυξάνεται στο 5% από 3% το επιτόκιο, για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση και έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
Το κεφάλαιο της φοροδιαφυγής
Πέραν των δυσμενών φορολογικών αλλαγών που πλήττουν ιδιοκτήτες ακινήτων και οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, το φορολογικό σκέλος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει αυστηρότατες διατάξεις που καθιστούν έγκλημα την φοροδιαφυγή και προβλέπουν βαριές ποινές φυλάκισης - διατάξεις όμως, που μένει να φανεί στην πράξη πώς θα εφαρμοστούν κι εάν θα αποδώσουν.
Για παράδειγμα, παρά το μεγάλο θόρυβο που γίνεται για τις θυρίδες, η νομοθεσία προβλέπει και σήμερα δυνατότητα κατάσχεσής τους, που όμως σπάνια εφαρμόζεται. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο εκείνο που αλλάζει είναι η διεύρυνση των αδικημάτων βάσει των οποίων μπορούν να κατασχεθούν θυρίδες.
Συνοπτικά, οι βασικές προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι οι εξής:
* Θυρίδες: Δέσμευση του 50% των καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων (το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο 100%), για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ.
* Ποινές: Δύο χρόνια φυλάκιση για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 50.000 ευρώ (100.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος ή περιουσίας), ένα έτος για μη έκδοση αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ. Τρεις μήνες φυλακή για έκδοση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, ένα έτος για έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή άνω των 30.000 ευρώ, κάθειρξη εφόσον υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
* Αυτουργοί και συνεργοί: Η έννοια του φοροφυγά επαναπροσδιορίζεται και μπορούν να βρεθούν «μπλεγμένοι» από πρόεδροι Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών, έως πρόεδροι, γραμματείς και ταμίες συνεταιρισμών.
* Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων: Τέλος ατα πρόστιμα του ΚΒΣ για εκκρεμείς υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων έως τις 31-12-2013. Τα πρόστιμα ορίζονται από 20% έως και 50% της αξίας κάθε πλαστού ή εικονικού στοιχείου.
* Πρόστιμα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: Παραμένουν τα πρόστιμα (100, 250 και 500 ευρώ), αλλά περιορίζονται στο μισό για ορισμένες διαδικαστικές παραβάσεις.
* Πρόστιμα για ΦΠΑ:  Μετά από έλεγχο, αν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που θα προέκυπτε. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και για ανακριβή δήλωση ΦΠΑ (ή μη υποβολή δήλωσης). Πρόστιμο 50% επί του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όποιον ασκεί οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών, αλλά και σε όποιον εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, ενώ δεν είναι υπόχρεος.
TVXS Ρεπορτάζ
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.