Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ποιές συντάξεις πάνε για κούρεμα, πού θα αυξηθούν οι εισφορές




Αιματηρές περικοπές, πλαφόν σε επικουρικές, επιβαρύνσεις σε ασφαλισμένους..Το σχέδιο για εξοικονόμηση 1,9 δισ. που συζητείται με το κουαρτέτο των δανειστών

Ενα πακέτο σκληρών μέτρων που θα αποφέρουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα συνολικό ετήσιο όφελος 1,9 δισ. ευρώ από περιστολή δαπανών και πρόσθετα έσοδα/εισφορές, καλείται να παρουσιάσει σήμερα στους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Οι λογαριασμοί έχουν γίνει, το κόστος επιμερίσθηκε σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Όμως η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει, φοβούμενη ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις και θα έχει οδυνηρότατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Θα προσπαθήσει λοιπόν να εξαντλήσει κάθε περιθώρια διαπραγμάτευσης, για να επιτύχει προσαρμογές και κάποιες ελαφρύνσεις, υποσχόμενη ότι θα μπορέσει να βρει ισοδύναμα 
Στην προχθεσινή συνάντηση με τους  εκπροσώπους του «κουαρτέτου» ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τους κατευθυντήριους άξονες του σχεδίου του, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων. Τώρα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, με λεπτομερείς υπολογισμούς για τηνεκτιμώμενη απόδοση τους κατά περίπτωση.  
Το «πακέτο Κατρούγκαλου» περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις χορηγούμενες συντάξεις των βασικών Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), ψαλίδι στις επικουρικές, αύξηση των ασφαλίστρων στον ΟΓΑ και έμμεση αύξηση των εισφορών για μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Για το ΝΑΤ – που είναι από τους πλέον προβληματικούς φορείς ασφάλισης, εξετάζονται ακόμη εναλλακτικά σενάρια για συνδυαστική λύση αύξησης εισφορών-περιστολής συνταξιοδοτικής δαπάνης. ...
 Θα χάσουν 820 εκατ. το χρόνο
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας, με την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων οι χορηγούμενες βασικές συντάξεις ΙΚΑ- ΟΑΕΕ- ΟΓΑ μπορεί να μειωθούν κατά 7% έως και 18%. 
Μικρότερη θα είναι η επίπτωση στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες προβλέπεται μέση μείωση της τάξεως του 5%. 
Οι περικοπές αυτές συνεπάγονται για τους συνταξιούχους συνολική ετήσια απώλεια εισοδήματος 820 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία θα έχουν επιπλέον προϋπολογιζόμενο ετήσιο όφελος της τάξεως του 1,1 δις. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.
Τα 4 βασικά μέτρα
Το σχέδιο που έχουν επεξεργασθεί στο υπουργείο Εργασίας συμπυκνώνεται σε 4 βασικά μέτρα, τα οποία ο κ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει «ποσοτικοποιημένα – με την προβλεπόμενη απόδοση τους – στους εκπροσώπους του «κουαρτέτου»:
- Καθορισμός βασικής Εθνικής Σύνταξης 390 ευρώ, στην οποία θα προσαρμοσθεί η βασική σύνταξη των περίπου 485 ευρώ την οποία χορηγούν τώρα το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ. Από αυτή την μείωση των βασικών συντάξεων τους τα τρία ταμεία θα εξοικονομήσουν περίπου 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
-  Επιβολή «πλαφόν» (περίπου 330 ευρώ) στις επικουρικές συντάξεις και καθορισμός μιάς κατώτατης (περίπου 100 ευρώ). Το ποσό της επικουρικής θα  καθορίζεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Χαμένοι θα βγουν κυρίως οι πρώην υψηλόμισθοι ασφαλισμένοι και νυν συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, που παίρνουν κατά κανόνα υψηλότερη επικουρική από τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η ετήσια εξοικονόμηση που εκτιμάται ότι θα προκύψει θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.
-  Αύξηση των τακτικών ασφαλίστρων στον ΟΓΑ από 34 ευρώ που είναι τώρα, στα 55-58 ευρώ. Τα ασφάλιστρα θα παρακρατούνται από τις αγροτικές επιδοτήσεις, ώστε ο ΟΓΑ να μην έχει απώλειες ή μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη τους. Θα εξασφαλίσει ετσι επιπλέον ετήσια έοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
-  Μείωση των ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΑΕΕ από 14 σε 3, όπως είναι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι). Με τη αναπροσαρμογή αυτή θα αυξηθεί η μέση εισφορά ανά ασφαλισμένο και το Ταμείο θα εξασφαλίσει πρόσθετα ετήσια έσοδα 600 εκατ. ευρώ.
http://www.sofokleousin.gr/archives/262142.html


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.