Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Το Αλάτι της Γης - Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη


Πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, φίλοι και συνεργάτες, μιλούν για τους δύο μεγάλους ρεμπέτες, το ξεκίνημα και την πορεία τους στο τραγούδι και τη σύνθεση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις δουλειές με τις οποίες ασχολήθηκαν προκειμένου να επιβιώσουν.
Γίνεται αναφορά στα νυχτερινά κέντρα της εποχής ενώ παράλληλα παρακολουθούμε ρεμπέτικη κομπανία να ερμηνεύει τραγούδια τους.
Η εκπομπή εστιάζει ιδιαίτερα στη βιογραφία του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ακριβώς για να υπογραμμίσει τη σχέση των βιωμάτων τους με τη μουσική και την κουλτούρα του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Φωτογραφία με ρεμπέτες τραβηγμένη στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά το 1933.
Ανάμεσά τους διακρίνονται ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΗΣ. . Συνεχίζεται η αφήγηση του ΜΙΧΑΛΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡΗ.
Αναφέρεται σε περιστατικό με αστυνομικούς που έλαβε χώρα στο μαγαζί του ΜΠΑΤΗ στον ΠΕΙΡΑΙΑ, όπου έπαιζε μπουζούκι ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ κι άλλοι ρεμπέτες της εποχής, εφόσον το ρεμπέτικο και το μπουζούκι θεωρούνταν παράνομα και απαγορευμένα. Επίσης, κάνει λόγο για την για την εμφάνιση του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ στην μάντρα του ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.
------------------------------------------------
Το Αλάτι της Γης - Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη

Το «Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη και στον τρόπο που λειτούργησε ως γέφυρα ανάμεσα στο δημοτικό τραγούδι και στο ρεμπέτικο.

Όπως αφηγείται ο Μάρκος στην «Αυτοβιογραφία» του, από την παιδική του ηλικία στην Άνω Σύρα βίωσε τη νησιώτικη και τη μικρασιάτικη μουσική. Συνόδευε τον πατέρα του που έπαιζε τσαμπούνα, κολλούσε το αυτί του στις λατέρνες και χόρευε με τα ζεϊμπέκια τις Αποκριές. Αυτά τα ακούσματα πέρασαν και στα τραγούδια του που έχουν συχνά τη δομή μαντινάδας και παραπέμπουν σε δημοτικά μοτίβα. Ο Μάρκος υπήρξε ο πρώτος που ηχογράφησε με μπουζούκι (1932), σπάζοντας την ...
απομόνωση ενός οργάνου ως τότε περιθωριακού και συκοφαντημένoυ. Και καθιέρωσε την «πειραιώτικη κομπανία» δίνοντας τα σημαντικότερα δείγματα του ρεμπέτικου, «κλασικά» στη μορφή και τη λειτουργία τους.

Ο Λάμπρος Λιάβας συναντά τον γιo του, τον Στέλιο Βαμβακάρη, που μας μυεί στη …«Μαρκολογία», όπως αποκαλεί την τέχνη του πατέρα του! Αποκαλύπτει τα «ντουζένια», τα ιδιαίτερα κουρδίσματα, τους παραδοσιακούς «δρόμους» και τις τεχνικές του τρίχορδου μπουζουκιού. Μιλάει για τη ζωή και τα τραγούδια του «πατριάρχη του ρεμπέτικου», ενώ ο ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας διαβάζει επιλεγμένα αποσπάσματα από τις αφηγήσεις του Μάρκου και συνοδεύει με την κιθάρα του τον Στέλιο.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Στέλιος Βαμβακάρης με το συγκρότημά του συναντά μια μεγάλη παρέα από νέους που προσεγγίζουν με αγάπη και σεβασμό το ύφος και το ήθος του Μάρκου. Παίζουν αγαπημένα αλλά και λιγότερο γνωστά τραγούδια του, επιβεβαιώνοντας ότι η τέχνη του εξακολουθεί να μας αφορά, εμπνέει τους σύγχρονους μουσικούς κι ότι έχουμε ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε σε σχέση με αυτή την παράδοση.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Στέλιος Βαμβακάρης (μπουζούκι-τραγούδι), Εβελίνα Αγγέλου (τραγούδι), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Στέφανος Μαγουλάς (κιθάρα), Δημήτρης Μηταράκης (μπουζούκι-ακορντεόν-τραγούδι) και Βασίλης Σκούτας (κιθάρα-μπαγλαμάς-τραγούδι).

Συμμετέχουν επίσης τα μουσικά σχήματα: ΡΑΣΤ ΧΙΤΖΑΖ Γιάννος Περλέγκας (κιθάρα-τραγούδι), Στράτος Γκρίτζαλης (μπουζούκι-τραγούδι), Μπάμπης Παπαδημητρίου (μπαγλαμάς-τραγούδι)]

και ΡΕΜΠΕΤΙΕΝ Φώτης Βεργόπουλος (μπουζούκι-τραγούδι), Αυγερινή Γάτση: μπαγλαμάς-ακορντεόν-τραγούδι, Γιάννης Ζαρίας (βιολί) και Κωστής Κωστάκης (κιθάρα).

Στα παραδοσιακά βήματα του ζεϊμπέκικου, του απτάλικου και του χασάπικου χορεύουν οι Γρηγόρης Πιπίνης και Χρήστος Καραστεφανής.

Το Αλάτι της Γης - Η γυναίκα στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι (The greek woman in rebetiko) :


Το «Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένο σε τέσσερις σπουδαίες λαϊκές τραγουδίστριες που άφησαν εποχή: Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Στέλλα Χασκίλ και Μαρίκα Νίνου. Μέσα από τη ζωή και τα τραγούδια τους παρακολουθούμε το πέρασμα από το δημοτικό τραγούδι στο ρεμπέτικο και το λαϊκό, παράλληλα με τις αλλαγές στον γυναικείο δημόσιο λόγο. Οι ρόλοι και τα πρότυπα των γυναικών, μέσα από τέσσερις πρωτοπόρες φωνές που μίλησαν για τη ζωή και τα αισθήματά τους σε πρώτο πρόσωπο!

Τραγουδούν η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Εβελίνα Αγγέλου, η Ελένη Κοκκίδου και η Τούλα Σιδέρη με τις Γυναίκες του Συλλόγου του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας.
Παίζουν οι μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα, Νίκος Μέρμηγκας: λαγούτο, Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι, Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι, Ευγένιος Χαλίλ: μπουζούκι, Ισίδωρος Πάτερος: κιθάρα, Τάσος Αθανασιάς: ακορντεόν.
Μουσική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος, Σπύρος Γκούμας.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.