Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Παραδοχή - Έγκλημα χωρίς Τιμωρία, ΔΝΤ: Mείωση χρέους έπρεπε να γίνει από το 2010 - Λάθος το PSI

Το ΔΝΤ με έκθεσή του παραδέχεται πως έγιναν λάθη στα προγράμματα στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως από η συνολική εμπειρία του στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα ειδικότερα, «αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο, όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων». Μέσω των συμπερασμάτων του, το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να γίνει από το 2010, ενώ υπογραμμίζει στην έκθεσή του πως το PSI ήταν λάθος, καθώς έγινε με καθυστέρηση και ήταν ανεπαρκές.


Όπως τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, μέσω της οποίας παραδέχεται τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα και αδειάζει όσους το εμπνεύστηκαν, σημειώνει πως η αναδιάρθρωση χρέους δεν πραγματοποιήθηκε το 2010 λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης και της έλλειψης διχτυών προστασίας (firewalls) που να προστατεύουν τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Σημειώνεται, πως η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους μετά από απαίτηση της Γερμανίας.

Μάλιστα το ΔΝΤ, υπογραμμίζει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, πως πρόνοια της «συστημικής εξαίρεσης» προστέθηκε, καθώς βάσει του καταστατικού δεν θα μπορούσε να ...
συμμετάσχει λόγω της μη βιωσιμότητας του χρέους.

«Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους, αυτή ήρθε πολύ αργά και ήταν πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI), το “κούρεμα” ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Σχετικά με τα προγράμματα του 2010, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, και του 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου, το ΔΝΤ παραδέχεται πως βασική επιδίωξη ήταν η εσωτερική υποτίμηση μέσω μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκαν μέτρα όπως η μείωση των ονομαστικών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η μείωση των κατώτατων αποδοχών, η μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προώθηση του ανταγωνισμού.

Σημειώνεται πως το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένει την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ για τον ρόλο των στελεχών του στην κρίση της ευρωζώνης και ειδικότερα στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο η έκθεση αναμένεται να καθυστερήσει γιατί ο Πολ Τόμσεν, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο ως υπεύθυνος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει σαφές συμπέρασμα γιατί το «πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη».
TVxs
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.