Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά: Νέο “πέρασμα” το Καστελόριζο για τους Τούρκους διακινητές

Σχετικό: Απίστευτη “δικαιολογία” για ΝΑΤΟ: Θέλαμε να βλέπει «ιδίοις όμμασι» τη συμπεριφορά Τουρκίας
Πρόσφυγες φτάνουν με φουσκωτή βάρκα σε ελληνικό νησί. 
Φωτογραφία Αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
«Η παρουσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγίο, με τη μορφή που θα πάρει όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι στη βάση συγκεκριμένης αποστολής. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και υπό αυτή την έννοια, το ΝΑΤΟ σε επίπεδο στρατηγείων είχε και έχει συνεχή εικόνα για τη δραστηριότητα που υπάρχει και πραγματοποιεί ασκήσεις. Εμείς είμαστε αυτοί που πάντα θέλαμε το ΝΑΤΟ να βλέπει “ιδίοις όμμασι” τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Επένδυση», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας την παρουσία της συμμαχίας στο Αιγαίο.
«Η παρουσία του ΝΑΤΟ στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου δεν είναι κάτι καινούριο», προσθέτει ο κ. Βίτσας και επισημαίνει ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε «έκτακτες συνθήκες». «Στόχος μας είναι να γίνει η διαχείριση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού και διεθνούς προβλήματος μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, που συνάδει με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και με τις αρχές της αλληλεγγύης και τις συνεργασίες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τονίζει.
Απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχει ανησυχία για «εξαγωγή της κρίσης» στο Αιγαίο, από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Βίτσας απαντά ότι ελπίζει πως «δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις από εχέφρονες ανθρώπους», ωστόσο, προσθέτει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
Τέλος, σχετικά με τυχόν κλείσιμο των συνόρων, ο κ. Βίτσας σχολιάζει: «Η Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να εξακολουθήσει και τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοικτά, ιδιαίτερα για την υποδοχή και το ασφαλές καταφύγιο των προσφύγων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης».
Έκρυθμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου καθημερινά καταφτάνουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Από το ακριτικό Καστελόριζο, που έχει μετατραπεί σε νέο “πέρασμα” για τους Τούρκους διακινητές, χθες έφυγαν 350 μετανάστες με πλοίο ναυλωμένο από ΜΚΟ, ενώ τα ξημερώματα μόνο μία βάρκα έφτασε στο νησί, καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ανέμους έντασης 5 μποφόρ, σύμφωνα με το Mega.

Από τη Λέσβο αναχώρησαν χθες 1.800 μετανάστες με το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και από τη Λέρο 1.000 άτομα με το πλοίο “Blue Star Patmos”, ενώ στο νησί παραμένουν ακόμα 800 μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Παρά τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν από χθες στο Αιγαίο, οι αδίστακτοι διακινητές δεν διστάζουν να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να τους στέλνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών, παίζοντας στην ουσία τις ζωές τους κορόνα-γράμματα.

Στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σάμου, άνδρες του Λιμενικού πραγματοποίησαν μία ακόμη διάσωση, βγάζοντας με ασφάλεια στη στεριά 10 πρόσφυγες και συλλαμβάνοντας τον 28χρονο διακινητή τους.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι ...
από την Παρασκευή, το Καστελόριζο και αλλά η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύονται στα δύο νέα “περάσματα” που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για να προωθήσουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις από το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Το ακριτικό Καστελόριζο “βούλιαξε” τα τελευταία 24ωρα, αφού 800 άτομα έφτασαν με βάρκες από τα απέναντι παράλια, που απέχουν μόλις 650 μέτρα, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να είναι πολλαπλάσιοι σε αριθμό από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, που καταγγέλλουν πως κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα άτυπο hot spot. Η κατάσταση, που έως χθες ήταν δραματική, έχει αρχίσει να αποσυμφορείται, καθώς με πλοίο της γραμμής αποχώρησαν 450 πρόσφυγες και με δεύτερο πλοίο, που ήταν ναυλωμένο από ΜΚΟ έφυγαν και οι υπόλοιποι 350.

Εκτός από το Καστελόριζο, όμως, και η Αλεξανδρούπολη αρχίζει να μετατρέπεται σε “πέρασμα” για τους δουλεμπόρους. Ψαράδες της περιοχής είδαν για πρώτη φορά χθες βάρκες να πλησιάζουν στις ακτές τους. Σε μία από αυτές επέβαιναν 68 άτομα, ανάμεσά τους 20 παιδιά και βρέφη, που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από τον καπετάνιο της μηχανότρατας “Καπετάν Φώτης ΙΙ”, ο οποίος τους ανέβασε στο σκάφος του και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα, ασφυκτικά γεμάτα από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που επισπεύδουν το ταξίδι τους λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το τελευταίο τριήμερο καταγράφηκε ρεκόρ μεταναστευτικών ροών, από τις αρχές του χρόνου, καθώς περισσότεροι από 11.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω.

Εκτός από τους κατοίκους, σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι υπεύθυνοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που βρίσκονται στο νησί. “Η Λέρος αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες αυτή τη στιγμή, διότι έχουμε πολλές αφίξεις. Έχουν καταφτάσει πολλοί άνθρωποι στη Λέρο και δημιουργείται συνωστισμός, τον οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε”, λέει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Λέρο, Ροντρίγκο Ντελαμπάρα.
========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.