Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις εδώ και τώρα, ζητούν οι θεσμοί


Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Μεγάλες και άμεσες  περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ζήτησαν οι θεσμοί από τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.
Το θέμα αυτό των επικουρικών συντάξεων ζητά η κυβέρνηση να συζητηθεί τελευταίο, αφού κλείσουν τα άλλα (ποσοστά αναπλήρωσης, εθνική σύνταξη, εισφορές). Πάντως οι θεσμοί βάζουν βέτο στις βελτιώσεις στην ασφαλιστική εισφορά 20% που έχει προτείνει η κυβέρνηση αλλά –καθώς φαίνεται - και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι η θέση που έχουν εκφράσει οι θεσμοί είναι για εθνική σύνταξη κάτω από 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, αλλά και άμεσο επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων. Επόμενο ραντεβού το ερχόμενο Σαββάτο, ενώ τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να μείνουν άλλες 10-15 μέρες.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε τα ακόλουθα σημεία:


· Η συζήτηση με τους θεσμούς είχε "τέσσερις  θεματικές ενότητες ". Συγκεκριμένα :
1." την  Αρχιτεκτονική συστήματος,  το ύψος εθνικής σύνταξης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης
2.  τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών και των επαγγελματιών Αγροτες, ελ. επαγγελματιες βελτιωσεις
3. τον τρόπο του επαναϋπολογισμού των συντάξεων  το 2018 και την "προσωπική  διαφορά"
4.  τις επικουρικές συντάξεις "
* Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν "να εξεταστούν τα τρία πρώτα θέματα καταρχάς  και να αφεθεί  το τελευταίο  το θεμα των επικουρικων", δηλαδή να συζητηθούν τα τρία πρώτα θέματα σε "τεχνικό επίπεδο τον ερχόμενο Σαββάτο στις 11.30 πμ".
·  Οι θεσμοί "δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη", αλλά "τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας εισφορών-  παροχών. Αντίθετα την κυβέρνηση " ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας"  και "προσπαθεί να βρει ισορροπίες".
·  Είναι "δυνατό να έχουμε συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό", αλλά " θα χρειαστεί μια απόφαση Eurogroup "  και "δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει νωρίτερα από το προγραμματισμένο Eurogroup "
· Οι " θεσμοί επιμένουν" και "αυτό είναι δεκτό" και από την ελληνική πλευρά πως  "ο  στόχος είναι για το 2016 το 1% του ΑΕΠ"(σ.σ. εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό ύψους 1% του ΑΕΠ)
· Οι βελτιώσεις που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με την εισφορά 20% επί του εισοδήματος των αγροτών και των επαγγελματιών "δεν είναι από τα θέματα που αποδέχονται", αλλά " είναι από τα θέματα που διαπραγματεύεται" η ελληνική πλευρά.
· "Όλα τα θέματα είναι ανοιχτό για τις επικουρικές, ενώ η ελληνική πλευρά "επιθυμεί αυτό το θέμα να συζητηθεί τελευταίο όταν θα έχουν κλείσει όλα τα υπόλοιπα".
·  Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι θεσμοί "δεν δέχονται ούτε την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς".
· Οι θεσμοί εγείρουν "ενστάσεις στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων" που σχετίζονται  "τεχνικά θέματα" ( π.χ. τι γίνεται για τα έτη που δεν υπάρχουν στοιχειά)
· "Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις" από τους θεσμούς, αν και η ελληνική πλευρά ζήτησε να γίνει αυτή η συζήτηση "για να μην τεθούν θέματα αργότερα στο ξαφνικό".
· "Υπάρχουν θέματα που είναι τεχνικά δύσκολα και άλλα που έχουν πολιτική δυσκολία ".
·  "Ο  στόχος 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το  2018, συνδέεται με το
ασφαλιστικό" και οι θεσμοί "δεν ζήτησαν κάτι επιπλέον στο πλαίσιο του 3,5%

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.