Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Η Είδηση της ημέρας: Οι γυναίκες του Ιράν πετάνε τις μαντήλες τους

Της Ματίνας Καραγιαννίδου-Σταμπουλή
Στην Ευρώπη η μουσουλμανική μαντήλα έχει γίνει ένα εξαιρετικά πολύπλευρο και αμφιλεγόμενο ζήτημα. Μία ενδυματολογική συνήθεια που ξεκίνησε ως θρησκευτικό σύμβολο επιδέχεται τώρα πια πολλές ερμηνείες, ορισμένες από αυτές αντικρουόμενες. Κάποιες και κάποιοι βλέπουν σε αυτή το σύμβολο της καταπίεσης των γυναικών από μια πατριαρχική κουλτούρα που συνδέεται με μια πατριαρχική θρησκεία, το σύμβολο του σκοταδισμού, της οπισθοδρόμησης, μέχρι και του εξτρεμισμού ή της τρομοκρατίας. Κάποιες και κάποιοι την υποστηρίζουν όχι μόνο επειδή η μαντήλα μπορεί να αποτελεί για αυτούς και αυτές σύμβολο της πίστης τους, είδος ρουχισμού απαραίτητο για τη γυναικεία ευπρέπεια όπως την αντιλαμβάνονται ή ένα μέσο κοινωνικοποίησης που τους επιτρέπει να αισθανθούν μέλη μιας κοινότητας αλλά και επειδή έχει γίνει πλέον ένα σύμβολο αντίστασης στην προσπάθεια επιβολής της δυτικής, κυρίαρχης κουλτούρας στη δικιά τους και ένας τρόπος αντίδρασης στο ρατσισμό που αντιμετωπίζουν λόγω της θρησκείας και της καταγωγής τους.
Στο Ιράν, αντίθετα, τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Η μαντήλα επιβάλλεται από το νόμο. Όποια γυναίκα γίνει κατ’ εξακολούθηση αντιληπτή σε δημόσιο χώρο χωρίς να φοράει μαντήλα συλλαμβάνεται και της επιβάλλεται πρόστιμο, φυλάκιση ή και μαστίγωμα. Αν ο νόμος αυτός σας φαίνεται παράλογος, έχετε απόλυτο δίκιο. Μαζί σας συμφωνεί και ένα ...
μεγάλο μέρος του ιρανικού πληθυσμού, αντρικού και γυναικείου.
Η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alinejad, που ζει στο Λονδίνο, άνοιξε πριν 3 μήνες μια σελίδα στο facebook όπου δημοσίευσε φωτογραφίες της χωρίς μαντήλα και προέτρεψε κι άλλες Ιρανές γυναίκες να κάνουν το ίδιο. Η σελίδα, που έχει τον τίτλο «Η κρυφή μου ελευθερία» σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βομβαρδίστηκε από φωτογραφίες γυναικών κάθε ηλικίας σε δρόμους, εξοχές και παραλίες του Ιράν με τα μαλλιά τους ακάλυπτα. Η έκφραση στα πρόσωπά τους και η στάση των σωμάτων τους είναι η ενσάρκωση της ευτυχίας που φέρνει η ελευθερία, ειδικά όταν την έχεις στερηθεί.
«Ελπίζω όταν μεγαλώσει η κόρη μου οι ελευθερίες της να μην είναι πια κρυφές», γράφει μια γυναίκα. Και πράγματι, στο Ιράν γυναίκες και άντρες έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν τη ζωή τους στα κρυφά. Ακούνε δυτική μουσική κρυφά, βλέπουν ταινίες που δεν περνούν τα τεστ λογοκρισίας (σχεδόν όλες) κρυφά, κάνουν πάρτυ κρυφά και σίγουρα κρατάνε τις ερωτικές τους σχέσεις κρυφές. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και το κεφάλι τους εκτός από το πρόσωπο και τα χέρια όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Μεταξύ άλλων τους απαγορεύεται να κάνουν τζόκινγκ ή ποδήλατο, να μπαίνουν με μαγιό στη θάλασσα και να τραγουδούν μπροστά σε κοινό.
«Δεν είμαι κατά της μαντήλας. Η αδερφές μου επιλέγουν να τη φοράνε, εγώ όχι. Θέλω να ζήσω σε μια χώρα όπου θα μπορώ να συνυπάρχω μαζί τους αρμονικά» δηλώνει η ιδρύτρια της σελίδας. Στις φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει γυναίκες, άλλωστε, υπάρχουν και αρκετές που φοράνε μαντήλα και δηλώνουν «υπέρ της μαντήλας, αλλά κατά της υποχρεωτικής μαντήλας».
Η απορία που προκύπτει είναι γιατί η ιρανική αστυνομία, ενώ έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συλλάβει τις γυναίκες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες, δεν το κάνει. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στα 600.000 “like” από ολόκληρο τον κόσμο που έχει συγκεντρώσει η σελίδα. Η απειλή της παγκόσμιας κατακραυγής είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να υποτιμάμε.
my stealthy freedom 30
“Εδώ και 35 χρόνια επιτρέπω κρυφά στο σώμα μου και στον βουνίσιο αέρα να συναντηθούν”
my stealthy freedom 5 my stealthy freedom 18
“Ως Ιρανός άνδρας υποστηρίζω ολόψυχα τα δικαιώματα των γυαναικών στη χώρα μου, κυρίως το δικαίωμά τους να επιλέγουν το ντύσιμό τους.”
“Πιστεύω στη μαντήλα, αλλά μισώ την υποχρεωτική μαντήλα”
δίπλα σε μια πινακίδα που υπενθυμίζει στις γυναίκες να  συμμορφώνονται με τους κανόνες του ισλάμ
Δίπλα σε μια πινακίδα που υπενθυμίζει στις γυναίκες να συμμορφώνονται με τους κανόνες του ισλάμ.
αυτή η γυναίκα τόλμησε να βγάλει τη μαντήλα της μπροστά στο γραφείο ενός αγιατολάχ
Αυτή η γυναίκα τόλμησε να βγάλει τη μαντήλα της μπροστά στο γραφείο ενός αγιατολάχ.
my stealthy freedom 3 my stealthy freedom 7
τρεις γενιές γυνιακών απολαμβάνουν την κρυφή ελευθερία
Τρεις γενιές γυναικών απολαμβάνουν μαζί την κρυφή ελευθερία.
my stealthy freedom 8 my stealthy freedom 16 my stealthy freedom 20
Κάποιες δεν τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους στις φωτιγραφίες
Κάποιες δεν τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους στις φωτογραφίες
Μπείτε στη σελίδα my stealthy freedom για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες. Μην ξεχάσετε να κάνετε like!
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.