Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Διπλή επιδρομή λύκων μέσα στο Δίστομο: Κατασπάραξαν 22 αιγοπρόβατα σε μια εβδομάδα! - Επιστροφή στο ΜΕΣΑΙΩΝΑ;

Σχετικό: Επιστροφή στο ΜΕΣΑΙΩΝΑ; Αυξήθηκαν οι ΛΥΚΟΙ και κατασπαράζουν ΠΡΟΒΑΤΑ και ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ από την Ηλεία... μέχρι τον Έβρο!

Νέα επιδρομή λύκων σε στάβλους και κοπάδια αιγοπροβάτων ανεβάζει σε 22 τα κατασπαραγμένα ζώα μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, σημαίνοντας παράλληλα συναγερμό στους κάτοικους της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας καθώς πλέον τα κρούσματα είναι μέσα στον αστικό ιστό!

Η νέα άσχημη εξέλιξη με τους λύκους στο Δίστομο που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για τους ανθρώπους συνεβει αυτή την φορά πιο κοντά, σε στάβλο, δίπλα στο Κλειστό Γήπεδο του μπάσκετ Διστόμου με θύματα οκτώ πρόβατα! Το προηγούμενο κρούσμα ήταν στις αρχές της εβδομάδας με κατασπαραγμένα 14 κριάρια μέσα σε περιφραγμένη μάντρα μόλις 1 χιλιόμετρο από την κωμόπολη του Διστόμου, μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και περιοχή περιπάτου των κάτοικων!
Όπως σημειώνει στο φεισμπουκ συνάδελφος που διαμένει εκεί, οι κάτοικοι περιμένουν να δουν τις ενέργειες των υπεύθυνων της Πολιτείας, μετά την ευρεία δημοσιότητα που πήρε στον τοπικό τύπο της Στερεάς Ελλάδας το δημοσίευμα για το προηγούμενο κρούσμα με τίτλο ''Ρημάζουν οι λύκοι την κτηνοτροφία στο Δίστομο!''

Συγκεκριμένα οι λύκοι ή υβρίδια λύκων , ρημάζουν την κτηνοτροφία όχι μονο στα όρια του οικείου Δήμου Διστόμου, Αράχωβας,Αντικυρας, αλλά ολόκληρου του Παρνασσού, της Κίρφης και των βοσκήσιμων περιοχών του Ελικώνα, τα χωριά Δαύλεια, Βελιτσα, Αγόριανη, Δεσφίνα κλπ

Οι δυο επιδρομές της τρέχουσας εβδομάδας δεν ήταν οι μόνες φέτος - ούτε οι μεγαλύτερες ή κοντινές στην κωμόπολη που κάποτε είχε ακμάζουσα κτηνοτροφία:
Σχεδόν μέρα παρά μέρα οι λύκοι - ή υβρίδια λύκων, όπως υποστηρίζουν κάποιοι- πέφτουν σε κοπάδια ή στάνες σε πιο κοντινά σημεία στο χωριό, ενώ είναι πολλές οι φορες που έχουν βρεθεί πνιγμένα και 5 και 10 ζώα μαζί και άλλα τόσα αγνοούμενα ή τραυματισμένα! Πριν μερικούς μήνες πήδηξαν σε μάντρα με ουσιαστικά οικόσιτα πρόβατα, στα τελευταία σπίτια του Διστόμου και έφαγαν 6-7 ζώα, ανάλογη περίπτωση με την τελευταία.

Απεγνωσμένες φωνές από την τσοπάνισα!

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα, οι καταστροφές θα ήταν μεγαλύτερες αν όλοι οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν εφοδιαστεί με μεγάλο αριθμό τσοπανόσκυλων που δίνουν γερές μάχες κάθε μέρα - μάλιστα έχουν βρεθεί και τρία φαγωμένα σκυλιά- το ένα Καυκάσου!Τα ίδια και χειρότερα γίνονται τα τελευταία αυτά χρόνια και τα καλοκαίρια όταν οι τσοπάνηδες των χωριών ανεβάζουν τα κοπάδια τους στα λιβάδια του Παρνασσού ή της Κίρφης.

Το πόσο επικίνδυνη είναι πλέον η κατάσταση προκύπτει και από το ότι το τελευταίο κρούσμα έγινε σε μάντρα με συρμάτινο φράχτη (σήτα) ύφους 2,5 μέτρων, ενώ σε μια άλλη πρόσφατη περίπτωση άρπαξε κατσίκα μέσα από την μάντρα της στάνης, με την κτηνοτρόφισα στα 5 μέτρα, που μπόρεσε και απέτρεψε με τις απεγνωσμένες της φωνές τον δεύτερο λύκο! ΄

Οι λύκοι τρώνε το 10% του κοπαδιού!Η στάση του ΕΛΓΑ

<<Χάνω 80 γίδες και πρόβατα το χρόνο, δηλαδή το 10% του ζωικού κεφαλαίου μου >> λέει με απόγνωση έμπειρος κτηνοτρόφος με οικογενειακή παράδοση και μεράκι στο επάγγελμα. Ο ίδιος θέτει και το θέμα της ελλιπέστατης αποζημίωσης : <<Πέρνουμε από τον ΕΛΓΑ 80 ευρώ το κεφάλι ως αποζημίωση μετά από μήνες, όταν ένα τραγί κοστίζει 300 ευρώ. Και αυτά χωρις να υπολογίζεις την επιπλέον απώλεια για 2-3 χρόνια από την διαδικασία αναπαραγωγής>>. Πέρυσι ο ίδιος τσοπάνης αναγκάστηκε να αγοράσει 100 ζωντανά για αναπλήρωση κεφαλαίου- <<πληρώνω διπλά το φαΐ του λύκου>> λέει..

Τα ''κουφά'' σε σχέση με τον ΕΛΓΑ δεν ειναι μόνο η χαμηλή τιμή αποζημίωσης και η καθυστέρηση. Είναι ακόμη ότι όταν ο λύκος έχει πνίξει και φάει ένα πρόβατο ή γίδι τότε δεν το μετράει ο ΕΛΓΑ :<<''Ενα ίσον κανένα'' μας λένε οι υπεύθυνοι! Δεν είναι κοροϊδία αυτό ; Πως δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα ζώα που τα χάνουμε διότι γκρεμοτσακιζονται κυνηγημένα από τους λύκους ή επειδή τα κατασπαράζουν σε απόμακρα και επικίνδυνα βράχια>>. Ετσι πολλοί τσοπάνηδες, απογοητευμένοι από την πρακτική αυτή δεν πάνε να δηλώσουν όταν είναι ένα ή δυο τα ζώα που τρώνε οι λύκοι... .

Έξω από την Λιβαδειά- και τα Άσπρα Σπίτια!

Για τους τσοπάνηδες του Διστόμου το πρόβλημα δεν είναι η εξαφάνιση του λύκο, αλλά η μείωση του πληθυσμού τους που τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γεμίσει τον Παρνασσό, την Κιρφη, τον Ελικώνα και πλέον όλους τους δασωμένους λόφους- <<μέσα στα χωράφια και στα αμπέλια κυκλοφορούν πλέον>> λέει απηυδισμένος κτηνοτρόφος που είδε ζευγάρι λύκους στα αμπέλια μεταξύ Διστόμου και Στειρίου. Εδω έχουν φτάσει, λένε κάτοικοι της περιοχής, στα πρώτα σπίτια της Παραλίας, τα Άσπρα Σπίτια. Άλλος αναφέρει ότι είδε τις ημέρες της παγωνιάς τον Μάρτιο,μια τριάδα λύκων 500 μέτρα έξω από την Λιβαδειά, στον εθνικό δρόμο, στο ύψος του νεκροταφείου.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τα υβρίδια λύκου ( διασταύρωση λύκου με σκυλιά) λέγεται πως είναι πιο επιθετικά στον άνθρωπο σε σχέση με τους λύκους...

<<Θα φάνε και τα παιδιά μας;>>

Τα οξυμένα αυτά ζητήματα με τους λύκους - και με βασικό αίτημα ''να μειωθεί ο πληθυσμός τους''- τα έχουν θέσει οι κτηνοτρόφοι του Διστόμου και των γύρω χωριών στις κυβερνήσεις -πρόσφατα τα είπαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ Τσιρώνη που συνάντησαν στο γραφείο του, μαζί με κτηνοτρόφους από τα Δερβενοχώρια. Αλλά και τα περασμένα χρόνια επιτροπές τους είχαν πάει και στους Υπουργούς Γεωργίας. Ενημέρωσαν και βουλευτές , τον ΕΛΓΑ, τους Δασάρχες, την Γεωργική υπηρεσία κ.α αρμόδιους. <<Δεν σηκώνει άλλη υπομονή, λένε. Έχουμε την κρίση, έχουμε τα μέτρα και τα ...έκτακτα μέτρα, έχουμε εισφορές κλπ , έ, ας πάρουν και ένα θετικό μέτρο και για μας! Που δεν κοστίζει!. Σε άλλα κράτη, όπως η Γαλλία που ενέσκηψαν και εκεί λύκοι, το κράτος βοήθησε τους κτηνοτρόφους με μέτρα όπως η μείωση του πληθυσμού των λύκων. Εδω θα τους αφήσουν να μας φάνε ζωντανούς; Θα τους αφήσουν να μπουν μέσα στο χωριό να φάνε και τα παιδιά μας; Δεν βλέπουν ότι η Φύση έχει χάσει την ισορροπία της;>>.

Η τελευταία φράση κρύβει και όλη την ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Φύση έχει χάσει την ισορροπία της!

Σχόλια:  
Ακολουθεί μία σχετική ανάρτηση προστασίας του λύκου - Περισσότερα εδώ
Δράσεις: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δραστηριοποιείται από το 1998 για τη διατήρηση των πληθυσμών του λύκου σε όλη την Ελλάδα με έμφαση στις περιοχές που αποτελούν βιότοπο του λύκου και βρίσκονται κάτω από τον 39ο παράλληλο (Στερεά Ελλάδα), όπου ο λύκος αποτελεί προστατευόμενο είδος. Οι δράσεις στοχεύουν στη μελέτη και διατήρηση των πληθυσμών του λύκου στην Ελλάδα καθώς και στη βελτίωση της σχέσης λύκου και ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις αφορούν σε:

· Συγκέντρωση στοιχείων για την κατανομή και τον πληθυσμό του λύκου στην Ελλάδα
· Προληπτικά μέτρα για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου
· Δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της φυσικής λείας του λύκου
· Κτηνιατρική περίθαλψη και φιλοξενία λύκων που προέρχονται από αιχμαλωσία στο Καταφύγιο του Λύκου
· Ευαισθητοποίηση του κοινού
· Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης για το Λύκο
Η περιπέτειά του λύκου κατά τους τελευταίους αιώνες
Κανένα άλλο ζωικό είδος δεν έχει πλουτίσει τους μύθους και τις παραδόσεις των λαών του βόρειου ημισφαιρίου, όπως ο λύκος. Σύμβολο δύναμης αλλά και φόβου, εμπλουτίζει με την παρουσία του, θρύλους και παραμύθια, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελώντας τον κύριο ανταγωνιστή του ανθρώπου στα πρώτα βήματά του ως τροφοσυλλέκτη και κυνηγού. Ο λύκος, πριν από μερικούς αιώνες, αποτελούσε το είδος με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στο βόρειο ημισφαίριο μετά τον άνθρωπο. Εξαφανίστηκε από πολλά μέρη, στα οποία «ανθεί» ο ανθρώπινος πολιτισμός (Ευρώπη-Βόρεια Αμερική). Στην Ελλάδα σήμερα, ο ελάχιστος δυνατός πληθυσμός υπολογίζεται σε 500-700 άτομα η κατανομή των οποίων, περιλαμβάνει τις κεντρικές και βόρειες, ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στις περιοχές αυτές, ο λύκος επιβιώνει σε πολλές μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες, με εντονότερη παρουσία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία. Ο λύκος εξαφανίστηκε από την Πελοπόννησο στο τέλος της δεκαετίας του '30.
Η νομοθετική προστασία του
Ο λύκος περιλαμβάνεται:
α) στα αυστηρά προστατευόμενα είδη στο ANNEX II της σύμβασης της Βέρνης, που έχει υπογραφεί το 1979 από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και
β) στην οδηγία 92/43/Ε.Ε., όπου χαρακτηρίζεται ως πρωτεύον για προστασία είδος κάτω από τον 39ο παράλληλο.
Σε εθνικό επίπεδο τα νομοθετικά μέτρα προστασίας που έχουν θεσπισθεί περιλαμβάνουν:
α) την κατάργηση αμοιβής για το φόνο λύκου (1980)
β) την εξαίρεσή του από τη λίστα των «επιβλαβών» (1991)
γ) την απαγόρευση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (1980)
δ) την απαγόρευση της κατοχής λύκων από ιδιώτες (1969)
Επιπλέον, ο λύκος περιλαμβάνεται επίσης και στο «κόκκινο βιβλίο» για τα απειλούμενα είδη της Ελλάδας.
Το σύστημα αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α. (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), παρ' ότι υφίσταται, παρέχει αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν το 100% του ύψους της ζημιάς σε ζωικό κεφάλαιο και που καταβάλλονται αρκετά καθυστερημένα. (gpeppas )

Υπάρχει και η άλλη πλευρά των κτηνοτρόφων και των ανθρώπων της υπαίθρου που βιώνουν με την ζωή τους αυτή τη προστασία των ΜΚΟ που έχουν γεμίσει  τα δάση με λύκους αρκούδες και φίδια δήθεν για τη προστασία της φύσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη  τους νόμους της φύσης, αλλά αυτό είναι μία μεγάλη ανάλυση και την αφήνω για άλλη φορά.
Η υποκρισία όμως να νομοθετείς για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση  επιβλαβών ζώων και από την άλλη να επιδοτείς με ελάχιστα χρήματα τις κατασπαράξεις των οικόσιτων ζώων, αυτό δεν είναι ισσοροπία της φύσης αλλά παρέμβαση και μάλιστα στα όρια της ύβρις.


Ακολουθεί ένα video μάλλον από χώρα των Βαλκανίων και πιθανόν από Αλβανία:

ΛΥΚΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΟ ΜΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥΣ ΜΥΡΙΖΟΝΤΑΙ

Σχόλιο του video του Αλβανού Kostaq Llalla 
Αυτός ο σκύλος είναι η μία από τις δύο αλβανικες ράτσες, και οι 2 είναι τσοπανοσκυλα. 
Μας τους διεκδικούν Σέρβοι και Έλληνες αντίστοιχα αλλά είναι δικιά μας κληρονομιά. 
Υπάρχει πληθώρα στοιχείων. 
Τέλος πάντων, ένας σκύλος ποτέ δε θα μπορέσει να νικήσει λύκο. 
Ο λύκος είναι το πιο άγριο ζώο της φύσης και όχι τυχαία δεν παρουσιάζετε
 ποτέ στο τσίρκο σε αντίθεση με τα λιοντάρια και τις τίγρεις. 
Θυμάμαι έναν σκύλο που είχε ο παππούς μου πάνωσ στην Αλβανία 
τον είχε φάει λύκος και του είχε αφήσει μόνο το κεφάλι:

Τέλος ένα εξαιρετικό video ενός μοναχού με έναν λύκο


και επίσης:
"Ο άνθρωπος και οι λύκοι Ο Βέρνερ Φρόιντ θεωρεί τους λύκους οικογένειά του"


Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου