Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Γ. Κυρίτσης: "Περιμένουμε βία" - Χαοτική η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας

Μια μέρα πριν την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας και των επαναπροωθήσεων προσφύγων προς την Τουρκία με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν καταστεί σημεία πιθανής ανάφλεξης, αν ληφθεί υπόψιν και η απόδραση 800 προσφύγων από το κέντρο κράτησης στη Χίο.
Οι πρόσφυγες χθες διαδήλωσαν κατά της κράτησής τους στο hotspot της ΒΙΑΛ και εναντίον των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία. Με πλακάτ στα αγγλικά δήλωσαν ότι προτιμούν να πεθάνουν παρά να επιστρέψουν στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους. Και ενώ το λιμάνι της Χίου θα παραμείνει κλειστό μέχρι τη Δευτέρα, στην περιοχή έκανε την εμφάνισή της μια διμοιρία των ΜΑΤ η οποία παρακολουθεί διακριτικά και από απόσταση τους πρόσφυγες που παραμένουν εκεί. Η εντολή που έχουν μέχρι στιγμής είναι να μην επέμβουν και όπως δήλωσε στον Observer ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό «προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. ...
Δεν είναι εγκληματίες».
Εξίσου τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στον καταυλισμό της Ειδομένης όπου μετανάστης έβγαλε μαχαίρι ζητώντας από δημοσιογράφους να σταματήσουν να καταγράφουν τα γεγονότα στην περιοχή. Κάτοικοι της Ειδομένης ζητούν την εκκένωση του καταυλισμού και μάλιστα χθες το πρωϊ απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο χωριό. Επίσης, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων και τους προτρέπουν να μην φύγουν από την Ειδομένη γιατί τα σύνορα θα ανοίξουν.
Ένταση επικρατεί και στα Ιωάννινα όπου πρόσφυγες απειλούν να κατεδαφίσουν τον καταυλισμό, αν όπως τονίζουν, δεν βελτιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν τις οποίες χαρακτηρίζουν τραγικές.
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, αρνούνται να απομακρυνθούν από την περιοχή. Στο λιμάνι παραμένουν περί τους 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χθες μόλις 192 Αφγανοί έφυγαν για να φιλοξενηθούν στον Ελαιώνα.


Άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα του hot spot στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ στη Χίο. Στόχος των προσφύγων είναι να μπουν στο Blue Star 1 με προορισμό τον Πειραιά, ωστόσο στον καπετάνιο δόθηκε εντολή να «δέσει» στο λιμάνι των Μεστών, όπου και θα παραλάβει τους επιβάτες για Πειραιά. 
Γ. Κυρίτσης: Περιμένουμε βία
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer o εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι, "περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι". Σημείωσε δε πως η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», εξήγησε ο κ. Κυρίτσης.
Ανέφερε ακόμη ότι από τους 2.300 αξιωματικούς που υποσχέθηκε να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα μας, μόλις 200 έχουν έρθει. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κυρίτσης τονίζει «ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη».
Στο μεταξύ σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι εντός των τριών επομένων ημερών αναμένεται να αναχωρήσουν περί τους 750 ανθρώπους από τη Λέσβο για το Ντικιλί στην Τουρκία και ότι οι δυνάμεις της Frontex δεν έχει αποστείλει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, οκτώ σκάφη της Frontex θα μεταφέρουν όσους κρατούνται στα ελληνικά νησιά και πρόκειται να απελαθούν.


Σε στάση οκλαδόν στη μέση του δρόμου, δεκάδες πρόσφυγες, κράτησαν επί ώρες κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Οι πρόσφυγες κυρίως απο τον καταυλισμό της Ειδομένης, προχώρησαν, για μια ακόμη φορά, σε αυτή την πράξη διαμαρτυρίας, εξ αιτίας των κλειστών συνόρων.

«Ποιοι είναι αυτοί που κλείνουν τα σύνορα στους Σύριους; Έχουμε πόλεμο! Φανταστείτε ότι υπάρχει πόλεμος στη χώρα σας, τι θα κάνατε; Θα φεύγατε! Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα, αυτό είναι όλο», είπε ένας…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: http://gr.euronews.com/2016/04/02/pro...

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου