Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Panama Papers: Υπεράκτιες για βασιλείς, αρχηγούς κρατών, αθλητές, εκατομμυριούχους [σε τρία video]


Η ισχύς κι ο πλούτος θέλουν την υπεράκτιά τους!

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την αποκάλυψη των 11,5 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων του δικηγορικού κολοσσού Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά, η οποία ειδικεύεται στην δημιουργία off shore εταιρειών με στόχο την απόκρυψη του πλούτου και την φοροαποφυγή.

Μεταξύ των 72 ονομάτων νυν και πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ο στενός κύκλος των συνεργατών του Προέδρου της Ρωσίας, φέρεται να εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος μέσω ρωσικής τράπεζας. …


Η ισχύς κι ο πλούτος θέλουν την υπεράκτιά τους!
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την αποκάλυψη των 11,5 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων του δικηγορικού κολοσσού Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά, η οποία ειδικεύεται στην δημιουργία off shore εταιρειών με στόχο την απόκρυψη του πλούτου και την φοροαποφυγή.

Μεταξύ των 72 ονομάτων νυν και πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ο στενός κύκλος των συνεργατών του Προέδρου της Ρωσίας, φέρεται να εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος μέσω ρωσικής τράπεζας.

Τα έγγραφα, που ανάγονται έως και 40 χρόνια πίσω εμπεριέχουν και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που δραστηριοποιείτο στην βιομηχανία της σοκολάτας.

Μεταξύ άλλων τρανταχτών ηγετικών μορφών είναι εκείνη του Λι Πενγκ, πρώην Πρωθυπουργού της Κίνας, αφού στα έγγραφα εμφανίζεται το όνομα της κόρης του.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και η περίπτωση του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Αργεντινής και γνωστού επιχειρηματία Μαουρίσιο Μάκρι, που εξελέγη με στόχο να καταπολεμήσει την διαφθορά και ν’ ανατάξει την οικονομία της χώρας. ...


Υπό ασφυκτική πίεση για να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίνγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον.

Μαζί με την σύζυγό του αγόρασαν την υπεράκτια Wintris το 2007 κι ουδέποτε δήλωσε στο πόθεν έσχες ότι κατείχε μερίδιο αν και πούλησε το 50% στην γυναίκα του το 2009 με αντίτιμο 70 σεντς ανά δολάριο.

Στις λίστες περιλαμβάνεται και το όνομα του πατέρα του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, Ίαν, μέσω του επενδυτικού ταμείου, που είχε συστήσει Blaimore Holdings.

Από τον χώρο του αθλητισμού ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του Αργεντινού ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι και του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, που πλέον θα πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Panama Papers: Μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού εμπλέκονται στο σκάνδαλο

Δεν μένει αλώβητος ο κόσμος του παγκόσμιου αθλητισμού από το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο με τις offshore εταιρείες και την απόκρυψη χρημάτων που αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, μιας νομικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον Παναμά.

Ο Αργεντινός σταρ της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, είναι μεταξύ των φερόμενων φοροφυγάδων καθώς φέρεται να διαθέτει υπεράκτια εταιρεία στην Παναμά μέσω της οποίας απέκρυπτε έσοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η οικογένειά του όμως αρνήθηκε κάθε ανάμιξη και τόνισε πως σκοπεύει να καταθέσει μήνυση στις εφημερίδες που ενέπλεξαν τον παίκτη στο σκάνδαλο.

Στα αποκαλούμενα Panama Papers βρίσκεται και το όνομα του πρώην προέδρου της UEFA,Μισέλ Πλατινί, ο οποίος τελεί σε εξαετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο λόγω της γνωστής ύποπτης πληρωμής από τον Σεπ Μπλάτερ το 2011.

Ο Πλατινί φέρεται να προσπάθησε να αποκρύψει έσοδα από την εφορία μέσω offshore στον Παναμά το 2007.

Στην ίδια λίστα και το δικηγορικό γραφείο του Χουάν Πέδρο Νταμιάνι, μέλους της επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας της FIFA.

Το νομικό γραφείο του Νταμιάνι συνεργαζόταν με υπεράκτιες εταιρείες, που συνδέονται με τον Εουγκένιο Φιγκερέδο, άλλοτε αντιπρόεδρο της FIFA. Ο Φιγκερέδο αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ.

Panama Papers: Ο Πούτιν, ο κουμπάρος και ο τραπεζίτης

Η φημολογία για την περιουσία του Ρώσου προέδρου ήταν έντονη εδώ και καιρό. Οι αποκαλύψεις των Panama Papers για κάποιους μπορεί να μην συνιστούν έκπληξη. Το νήμα της συγκεκριμένης υπόθεσης όμως, ενδέχεται να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αναφέρεται στα έγγραφα. Ωστόσο, εμπλέκονται δύο πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.

Ο μουσικός Σεργκέι Ρολντουγκίν, γνώριζε τον Πούτιν από την εποχή της εφηβείας τους στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν εκείνος που τον σύστησε την πρώην γυναίκα του Λουντμίλα και είναι ο νονός της κόρης τους Μαρίας.

Θεωρείται ο πιο στενός φίλος του Ρώσου προέδρου. Άνθρωπος χαμηλών τόνων μακριά από τους επιχειρηματικούς κύκλους, με προφίλ κατάλληλο για τον ρόλο που του αποδίδεται πως διαδραμάτισε.

Ο έτερος φίλος του προέδρου είναι ο Γιούρι Κοβάλτσουκ. Θεωρείται ο προσωπικός τραπεζίτης του Πούτιν. Είναι επικεφαλής της Rossiya Bank με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Αυτή εμφανίζεται να διηύθυνε τις συναλλαγές με τις υπεράκτιες εταιρίες.

Η τράπεζα φέρεται να συμβάλει στην ίδρυση εξωχώριων εταιριών στο όνομα του Ρουντουλγκίν,

Σε συνολικά επτά τέτοιες offshore με έδρα Παναμά, Παρθένες Νήσους και Μπελίζ εμφανίζεται ο κουμπάρος του Ρώσου προέδρου.

Τις εταιρείες εκπροσωπούσε το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseka, που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο τομέα. Ήταν εκείνο που φαίνεται υπέγραφε τα δάνεια προς τις εταιρείες-«βιτρίνες».

Τα χρήματα φέρεται να διοχετεύονταν μέσω της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας στην Κύπρο, θυγατρικής του κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος VTB.

Στη συνέχεια επιστρέφουν σε εταιρείες. O κυριότερος αποδέκτης ήταν Sandalwood Continental στις Παρθένες Νήσους. Μεταξύ 2009 και 2012 έλαβε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το 2011 δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων χορηγήθηκε μέσω της Sandalwood σε ορεινό θέρετρο, όπου η κόρη του Πούτιν, Κατερίνα, παντρεύτηκε το 2013.

Συνολικά εκτιμάται πως περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύτηκαν εκτός Ρωσίας, μέσω αυτού του δικτύου.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για ψέματα, που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Επιμέλεια Γιώργος Αϊβαλιώτης - euronews.com
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.