Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ζωή για Τσίπρα: Συνταγματάρχης του πραξικοπήματος, μαριονέτα των δανειστών - Κυβέρνηση και δήθεν «αντιπολίτευση» ψεύδονται για την Επιτροπή «Πόθεν Έσχες». - [Όλα τα Πόθεν Έσχες - Πόθεν Αίσχος...]


Δεν φέρει καμία ευθύνη για την τετραετή καθυστέρηση συγκρότησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλώνει με ανακοίνωση-απάντηση της,(http://tinyurl.com/hpgp87y) σε όσους «λόγω ανησυχίας από την δημιουργία της Πλεύσης Ελευθερίας», όπως σημειώνει, την κατηγορούν ως υπαίτια, επ' αφορμή της καθυστερημένης δημοσίευσης των Πόθεν Έσχες του 2012.


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά FM 90.1 με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο - 13.05.2016



Σχετικό: Ζωή για Τσίπρα: Συνταγματάρχης του πραξικοπήματος, μαριονέτα των δανειστών
Για ακόμη μια φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε το... όπλο της και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, μέσω συνέντευξης που έδωσε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm.
«Τις ανατροπές τις κάνουν οι λαοί και όχι οι κυβερνήσεις. Το "όχι" ήταν σαρωτικό. Ο ελληνικός λαός έδειξε ότι έχει ανεξάντλητα αποθέματα γενναιότητας και αυτό ανέτρεψε ο Τσίπρας. Το ζήτημα είναι τι ήταν υποχρεωμένος να κάνει και δεν το έκανε», είπε αρχικά η πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Μάλιστα επανέλαβε πως στο δημοψήφισμα ο Α. Τσίπρας ήλπιζε σε ένα "ναι" ή σε ένα οριακό αποτέλεσμα, το οποίο και θα χρησιμοποιούσε ως άλλοθι.
«Στη μεταξύ μας συνεννόηση παρίστανε ότι φοβόταν το "ναι". Αποδείχθηκε όμως ότι πόνταρε στο "ναι"», είπε και συνέχισε τα εκτοξεύει τα πυρά της εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας: «Αποφάσισε στην συνέχεια ότι πρέπει να είναι συνταγματάρχης του πραξικοπήματος. Μαριονέτα των δανειστών και ο επιτετραμμένος τους εν Ελλάδι. Είναι πολύ βαριές αυτές οι πράξεις. Δεν καταπίνεται αυτό».
Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι δρομολόγησε τη διάλυση της Βουλής για να περάσουν τα μνημόνια και σημείωσε πως ο Α. Τσίπρας κυβερνά με ένα 18%, αφού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η αποχή έφτασε όπως είπε το 50%.
«Είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου η διακυβέρνηση. Παραβιάζεται ξανά και ξανά η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος. Πάσχει η νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Κάθε διάταξη, κάθε άρθρο, κάθε νόμος που αντιβαίνει σε αυτή την ετυμηγορία πάσχει. Και η διάλυση της Βουλής, πάσχει», είπε.
Από τα πυρά της όμως δεν γλίτωσε ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος για τον οποίον είπε πως «κινείται καθ' υπόδειξιν των δανειστών».
«Είναι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά του οποίου θα έπρεπε να κατατεθεί πρόταση μομφής», είπε και πρόσθεσε:

«Μαζί με τον Ν. Βούτση έκαναν μια Βουλή που ψηφίζει χαριστικές τροπολογίες. Έκαναν την Βουλή όργανο των δανειστών και επικυρωτήριο των μνημονιακών κελευσμάτων. Είμαι περήφανη που δεν παρέδωσα την σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές. Τα ίδια φαινόμενα όταν γίνονταν από Σαμαρά και Βενιζέλο με την ίδια ένταση τα στηλίτευα. Το πρόβλημα το έχουν αυτοί που τα στηλίτευαν αλλά τώρα τα υλοποιούν. Ο στόχος ήταν να υπάρχει μια βουλή χωρίς αντιπολίτευση».
Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» κατηγόρησε ακόμα τον Α. Τσίπρα ότι δεν κάνει τίποτα για να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
«Στην προ ημερησίας για την Δικαιοσύνη που προκάλεσε. Ξέρετε τι είπε; Είπε τα στοιχεία τα οποία είχα συλλέξει εγώ το 2014; Αυτή τη μαύρη βίβλο δεν την επικαλέστηκε ποτέ. Εμείς δίναμε την μάχη κατά της διαπλοκής και κάποιοι έκαναν καφέδες και εσπρέσο σε εκδότες και μιντιάρχες. Εμείς σταυρωθήκαμε δίνοντας αυτή τη μάχη. Εάν υπάρχει διάψευση να ειπωθεί. Να εντοπίσετε μισή φορά που να έχω αποσιωπήσει τέτοιο γεγονός που να εντάσσεται σε διαφθορά και διαπλοκή», είπε και συνέχισε:
«Η μάχη κατά της διαπλοκής δεν είναι μάχη κατά μαφιών. Είναι ό,τι συγκρούεσαι γενικά με την διαπλοκή. Η κυβέρνηση συγκρούεται με ένα κομμάτι και τα βρίσκει με ένα άλλο. Αυτή η κυβέρνηση στήνει τη νέα διαπλοκή. Θεωρώ ότι παίχτηκε ένα παιχνίδι αριστοτεχνικής εξαπάτησης. Είναι λυπηρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολύ καιρό επικρατούσε η αίσθηση που τροφοδοτούσε ο Τσίπρας ότι υπάρχουν γύρω του οι κακοί και ότι εκείνος ανθίσταται. Έδινε άλλη αφήγηση των πραγμάτων. Λυπάμαι που δεν το καταλάβαμε νωρίτερα».

Η θητεία της ως προέδρου της Βουλής ήταν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015, υπενθυμίζει και προσθέτει:

«Για τη δημοσίευση των πόθεν έσχες του 2012 αρμόδια ήταν η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, που είχε συγκροτηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά. Τον Δεκέμβριο του 2014 άλλαξε ο νόμος του Πόθεν Έσχες. Διαλύθηκε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και η νέα έπρεπε να συγκροτηθεί εμπλέκοντας πάρα πολλές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες στον διορισμό προσώπων ως μελών της ή επικουρικών λειτουργών της. Επίσης , έπρεπε να ορισθούν μέλη της Επιτροπής από την Τράπεζα της Ελλάδος, από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, διαδικασία η οποία διήρκεσε μέχρι και τα μέσα Ιουλίου 2015. Η Επιτροπή συνεδρίασε στην πλήρη σύνθεσή της, στις αρχές Αυγούστου 2015, και λίγες μέρες αργότερα διαλύθηκε η Βουλή.»

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει, επίσης, ότι η διαδικασία της συγκρότησης της Επιτροπής είχε απασχολήσει κατ' επανάληψη τη Διάσκεψη των Προέδρων με πρωτοβουλία της ιδίας.

Κλείνοντας, κάνει λόγο για την αυστηρότητα της στα ζητήματα αυτά, υπενθυμίζοντας ότι «δε χαρίστηκε σε κανένα, ούτε και σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» και εκφράζει την απορία: γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί τα πόθεν έσχες ετών 2013, 2014, 2015, ενώ επίσης «θάβονται» και άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Αναλυτικά αναφέρεται στη Σχετική Ανακοίνωση:


Η Κυβέρνηση (όπως και η δήθεν «αντιπολίτευση») προφανώς ανησυχούν πολύ από την δημιουργία της Πλεύσης Ελευθερίας και αποφάσισαν να απαντήσουν με τη γνωστή μέθοδο της λάσπης, λέγοντας, επ’ αφορμή της καθυστερημένης δημοσίευσης των Πόθεν Έσχες του 2012, ότι για τα τέσσερα χρόνια καθυστέρησης ευθύνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που υπήρξε Πρόεδρος της Βουλής που λειτούργησε από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2015.

Η νέα επινόηση είναι ότι η Επιτροπή Πόθεν Έσχες του 2015 συγκροτήθηκε με καθυστέρηση και γι’ αυτό, δήθεν, ευθύνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η αλήθεια:

Για την δημοσίευση των Πόθεν Έσχες του 2012 αρμόδια ήταν η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, που είχε συγκροτηθεί επί Κυβέρνησης Σαμαρά στην οποία συμμετείχε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας. Τον Δεκέμβριο του 2014 άλλαξε ο Νόμος του Πόθεν Έσχες, διαλύθηκε η μέχρι τότε Επιτροπή Πόθεν Έσχες και η νέα Επιτροπή Πόθεν Έσχες έπρεπε για πρώτη φορά να συγκροτηθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο εμπλέκοντας πάρα πολλές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες στον διορισμό προσώπων ως μελών της ή επικουρικών λειτουργών της. Μεταξύ άλλων, έπρεπε να ορισθούν μέλη της Επιτροπής από την Τράπεζα της Ελλάδος, και από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, διαδικασία η οποία διήρκησε μέχρι και τα μέσα Ιουλίου 2015

Ο τελευταίος τέτοιος ορισμός έγινε στις 13 Ιουλίου 2015, λίγες μέρες πριν από την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε όλες τις ενέργειες για την συγκρότηση της Επιτροπής καλώντας και όσους όφειλαν να ορίσουν μέλη της να προβούν στις νόμιμες ενέργειες, όρισε Πρόεδρο της Επιτροπής την κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τον Μάιο του 2015, αμέσως μετά τη συμπλήρωση των άλλων κοινοβουλευτικών μελών, εκ μέρους των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (Ποτάμι – ΚΚΕ). Η Επιτροπή συνεδρίασε στην πλήρη σύνθεσή της, στις αρχές Αυγούστου 2015, και λίγες μέρες αργότερα Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δανειστές διέλυσαν τη Βουλή.

Εξάλλου, καλό είναι τα μέλη της σημερινής Κυβέρνησης να θυμούνται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δε χαρίστηκε σε κανένα, ούτε και σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι όταν ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκε να συναινέσει στη διαδικασία παρεμπόδισης της άρσης της ασυλίας του Γιώργου Σταθάκη, όταν η υπόθεση αυτή είχε έρθει στη Βουλή, επί Κυβέρνησης Σαμαρά.

Υπήρξε, άλλωστε, η μόνη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε «παρών», ενώ ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ κάλυπταν με την ψήφο τους τον κ. Σταθάκη.

Να σημειωθεί ότι ο νέος Νόμος (Νόμος Αθανασίου – Δεκέμβριος 2014) για την συγκρότηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες είχε καταψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση Τσίπρα είχε ενημερώσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρο της Βουλής ότι επρόκειτο να προβεί σε αλλαγές του Νόμου αυτού, αλλαγές οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία και να μπορέσει η Επιτροπή να λειτουργήσει. Αλλαγές οι οποίες δεν έγιναν ποτέ με αποτέλεσμα η Επιτροπή αυτή να καλείται να ελέγξει δεκάδες χιλιάδες πρόσωπα χωρίς αποχρώντα λόγο, πράγμα που διευκολύνει το να «θάβονται» ανάμεσα στους ελεγχόμενους πολύ σοβαρές περιπτώσεις ελεγκτέων προσώπων. Η διαδικασία της συγκρότησης της Επιτροπής είχε απασχολήσει κατ’ επανάληψη τη Διάσκεψη των Προέδρων με πρωτοβουλία της ίδια της Ζωής Κωνσταντοπούλου και είναι καταγεγραμμένη εβδομάδα την εβδομάδα η ενημέρωση σχετικά με την πορεία της συγκρότησης της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο στάδιο της συγκρότησης της Επιτροπής που είναι ο ορισμός αναπληρωτή της κυρίας Χαραλαμπίδου, προσέκρουσε στην άρνηση του, τότε, Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα να αναλάβει αναπληρωτής της κυρίας Χαραλαμπίδου, αξιώνοντας τότε να γίνει ο ίδιος Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τέλος, είναι απορίας άξιον γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί τα Πόθεν Έσχες ετών 2013, 2014, 2015, ενώ «θάβονται» σοβαρές υποθέσεις που αφορούν πρώην και νυν κυβερνητικά πρόσωπα.

Σημειώσεις Ιστολογίου μας: 

Τα παραλειπόμενα και τα παρεμπίπτοντα, 

Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης Χρήσης 2012 (Οικονομικό Έτος 2013)
Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ

Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης

Η σημερινή σύνθεση της επιτροπής είναι:

Τακτικά μέλη:
  1. Γεώργιος Βαρεμένος, Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής,
  2. Νικήτας Κακλαμάνης, Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής,
  3. Δημητρούλα Υφαντή, Αρεοπαγίτης,
  4. Στυλιανός Λεντιδάκης, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
  5. Θεόδωρος Μητράκος, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας,
  6. Γεώργιος Παντελής, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης,
  7. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Αναπληρωματικά μέλη:
  1. Σπυρίδωνας Λάππας, Αναπληρωτής της Προέδρου της Επιτροπής,
  2. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Αρεοπαγίτης,
  3. Βασιλική Προβίδη, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
  4. Γεώργιος Πάσχας, αναπληρωτής του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας,
  5. Δημήτριος Δασούλας, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου,


«Πόθεν έσχες» πολιτικών 2013: Πλούσιοι και φτωχοί
Αθήνα
Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπεύθυνων Οικονομικών των πολιτικών κομμάτων για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012). Οι δηλώσεις αναρτήθηκαν (έως 10 Ιουνίου) στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής.

Πρόκειται για 609 δηλώσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν από τον πρωθυπουργό, τους τέως πρωθυπουργούς, υπουργούς, υφυπουργούς, εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, τέως υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές, νυν και τέως, καθώς και από τους υπευθύνους, νυν και τέως, των οικονομικών των κομμάτων.

»» Δείτε όλες τις δηλώσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει, από κοινού με την σύζυγό του, συνολικά εισοδήματα 85.000 ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει καταθέσεις 17,30 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και η σύζυγός του 7.819 ευρώ σε τρεις τράπεζες. Κατέχουν τέσσερα ακίνητα (δύο οικίες, ένα διαμέρισμα και ένα βοσκοτόπι). Κατέχει δυο ΙΧ αυτοκίνητα: 2.000 κυβικών και 3.500 κυβικών.

»» Το πόθεν έσχες του Προέδρου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει εισόδημα 69.324 ευρώ (τα 66.700 από την βουλευτική του αποζημίωση και 2.460 από λοιπά έσοδα). Δεν εμφανίζει αλλαγές στην ακίνητη περιουσία του και κατέχει ένα διαμέρισμα 114 τ.μ., στην Κυψέλη.

Διαθέτει καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα 7.099 ευρώ. Κατέχει μηχανή 652 κυβικών.

»» Όλη η δήλωση Τσίπρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (ως υπουργός τότε) δηλώνει εισόδημα 81.601 ευρώ (70.397 από την βουλευτική του αποζημίωση και 11.203 ευρώ από άλλα έσοδα). Έχει 21 εγγραφές σε ακίνητα, τα οποία είτε του ανήκουν εξ ολοκλήρου, είτε κατέχει ποσοστό συνιδιοκτησίας (μεταξύ των οποίων μια κατοικία 570 τ.μ).

 Το 2012, πούλησε ένα οικόπεδο στα Χανιά από γονική παροχή έναντι τιμήματος 342.000 ευρώ. Το 2013, εμφανίζεται να έχει αγοράσει μετοχές Samsung Electronics, αξίας 10.912 δολαρίων.

Συμμετέχει στην επιχείρηση «Κήρυκας Χανίων» με το ποσό των 307.150 ευρώ. Οι καταθέσεις του στην Εθνική Τράπεζα και την HSBC φτάνουν στο ποσό των 162.256 ευρώ. Έχει στην ιδιοκτησία του ένα αυτοκίνητο, το οποίο απέκτησε το 2011.

»» Όλη η δήλωση Μητσοτάκη

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά το 2012 ήταν εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας και το σύνολο των εσόδων μαζί με τον σύζυγό της ήταν 70.804 ευρώ. Έχουν εγγραφές 29 ακινήτων. Η ίδια είναι ιδιοκτήτρια δύο οικιών.

Κατέχει 219 τίτλους μετόχων της Εθνικής τράπεζας και του Αστέρα Βουλιαγμένης, συνολικής αξίας 400 ευρώ και έχει καταθέσεις 5.200 ευρώ. Ο σύζυγός της κατέχει αυτοκίνητο αξίας 24.561 ευρώ.

»» Όλη η δήλωση Γεννηματά

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει εισοδήματα 44.255 ευρώ εκ των οποίων οι 25.271 ευρώ ανήκουν στον ίδιο. Σε επίπεδο ακινήτων έχουν 6 εγγραφές και συνολικές καταθέσεις 12.565 ευρώ.

»» Όλη η δήλωση Κουτσούμπα

Ο Πάνος Καμμένος δηλώνει εισόδημα από κοινού με την σύζυγό του, 179.493 ευρώ (72.231 ευρώ από την βουλευτική του αποζημίωση και 72.000 ευρώ από ενοίκια και η σύζυγός του 32.967 ευρώ εισόδημα και 2.100 από ενοίκια).

Έχει 21 εγγραφές ακινήτων (μεταξύ αυτών 11 γραφεία, διαμέρισμα σε ποσοστό 50%, 509 τ.μ.). Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 44.439 ευρώ, 16 λίρες Αγγλίας και 80 δολάρια.

Κατέχει αυτοκίνητο 6.000 κυβικών και ένα ακόμη 5.000 κυβικών (που βρίσκεται σε ακινησία, λόγω αδυναμίας πώλησής του) και η σύζυγός του αυτοκίνητο 2.000 κυβικών. Έχουν ένα φουσκωτό ανοιχτού τύπου σκάφος 8,3μ.

»» Όλη η δήλωση Καμμένου

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός, αν και ο ίδιος το διαψεύδει. Δηλώνει, μαζί με την σύζυγό του, Ελένη Ζαρούλια, εισοδήματα 271.050 ευρώ (τα 41.000 ευρώ ο ίδιος και 46.179 ευρώ η σύζυγός από τις βουλευτικές αποζημιώσεις τους και τα υπόλοιπα από άλλα έσοδα).

Έχουν καταθέσεις 183.372 ευρώ. Ο ίδιος είναι κάτοχος ατομικής επιχείρησης και η σύζυγός του είναι μέτοχος ανώνυμης εταιρίας που κληρονόμησε το 2002. Έχουν εγγραφές 10 ακινήτων (μεταξύ αυτών τεσσάρων καταστημάτων και δύο διαμερισμάτων).

Ο ίδιος λέει ότι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ μόλις 108 ευρώ και ότι η ακίνητη περιουσία του έχει συνολική αξία 50.000 ευρώ.

»» Όλη η δήλωση Μιχαλολιάκου

* Δεν περιλαμβάνονται στις δηλώσεις εκείνης της περιόδου οι Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης, καθώς δεν ήταν πολιτικοί αρχηγοί-βουλευτές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε εισόδημα 82.803,12 ευρώ. Είναι κάτοχος τεσσάρων ακινήτων, εκ των οποίων τα δυο υπό ανέγερση, ενώ έχει σε ακόμη ένα την επικαρπία και σε ένα την ψιλή κυριότητα.

Έχει καταθέσεις 10.126,49 ευρώ σε οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι κοινοί με την ενήλικη κόρη του, και οι δυο με τον πατέρα του.

»» Όλη η δήλωση Δραγασάκη


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε έσοδα 45.512,63 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 16.737,72 ευρώ από λοιπά εισοδήματα, ενώ η σύζυγός του δήλωσε εισοδήματα 130.145,37 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του ζεύγους Τσακαλώτου παρέμεινε αμετάβλητη και εμφανίζονται επτά εγγραφές ακινήτων. Ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε το 2012 σε πωλήσεις κυρίως μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων από τις οποίες εισέπραξε 107.900 λίρες Αγγλίας και 812.477 ευρώ. Την ίδια χρονιά, διατήρησε στο χαρτοφυλάκιο του μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομόλογα αξίας 132.327 λιρών Αγγλίας και 47.122 ευρώ, ενώ προχώρησε στην αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων αξίας 653.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας αλλά και της Βρετανίας. Συγκεκριμένα: σε ελληνικές τράπεζες δηλώνει καταθέσεις 206.190 ευρώ, 2079 λίρες Αγγλίας και 523 δολαρίων ΗΠΑ. Διατηρεί καταθέσεις 26.221 λιρών Αγγλίας σε δύο τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας (τη NAT WEST και την The Co-operative Bank). Είναι ιδιοκτήτης τριών αυτοκινήτων.

»» Όλη η δήλωση Τσακαλώτου

Στα 44.521,97 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των εισοδημάτων τα οποία δήλωσε για το 2012, από κοινού με τη σύζυγό του, ο υπουργός ΟικονομίαςΓιώργος Σταθάκης και 28.113,23 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση.

Η οικογένεια Σταθάκη, εμφανίζεται να έχει 51 εγγραφές ακινήτων σε Χανιά, Κορινθία, Αττική και Αχαΐα, ενώ ο υπουργός Οικονομίας έχει στην κατοχή του τα 13 από αυτά. Ο κ. Σταθάκης, έχει από κοινού με τη σύζυγό του καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονιά ο υπουργός Οικονομίας, εισέπραξε από πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων το ποσόν των 142.631 ευρώ, ενώ διατήρησε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, αξίας 442.461 ευρώ. Η οικογένεια έχει στην κατοχή της και δύο αυτοκίνητα.

»» Όλη η δήλωση Σταθάκη
Newsroom ΔΟΛ

«Πόθεν έσχες» πολιτικών με καθυστέρηση

Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και με τρόπο, τελικώς, ο οποίος συρρικνώνει το εύρος της διαφάνειας που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων του έτους 2013 – για τη χρήση 2012.

Υπενθυμίζεται ότι έκτοτε άλλαξαν όχι μόνο κυβερνήσεις, αλλά και μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού, καθώς μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις: Είναι ενδεικτικό πως στις δημοσιοποιηθείσες δηλώσεις δεν υπάρχουν των πολιτικών αρχηγών Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη, μελών των Κ.Ο. του Ποταμιού και της Εν. Κεντρώων, μεγάλος αριθμός (νέων) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλων κομμάτων.

Επί του περιεχομένου, αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά αφαιρέθηκαν, βάσει του νέου νόμου και για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, στοιχεία σχετικά με τα ακίνητα, γεγονός το οποίο μπορεί εύκολα να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα για τους κατόχους: καθώς εμφανίζονται μόνο εγγραφές ακινήτων, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση μεγαλοϊδιοκτησίας, ενώ ουσιαστικά πολλές αφορούν μόνο ένα συγκεκριμένο ακίνητο.

Επίσης, για πρώτη φορά οι δηλώσεις δόθηκαν στους δημοσιογράφους με ηλεκτρονική μορφή –όχι εντύπως–, αλλά με απόντα κατά τη διαδικασία τον αρμόδιο αντιπρόεδρο Γ. Βαρεμένο. Σε γραπτή δήλωση του κ. Βαρεμένου, και προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον επανάληψη μιας «αυτοδιάψευσης» της Επιτροπής, δεν υποστηρίζεται σε αντίθεση με το παρελθόν ότι από τους ελέγχους δεν προκύπτουν προβληματικές περιπτώσεις. «Η Επιτροπή, μετά το πέρας του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές και με βάση πάντοτε την έκθεση αυτών και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, διατηρεί αρμοδιότητα για επανέλεγχο των ως άνω δηλώσεων, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο», σημειώνεται. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι για περιπτώσεις ακόμη και (σημερινών) υπουργών, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα έγινε προσφάτως επανέλεγχος, στο πλαίσιο του οποίου είχε ανεπισήμως αναφερθεί πως θα ζητείτο ακόμη και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Ούτε για τις σοβαρές εκείνες περιπτώσεις υπήρξε έστω τώρα πλήρης ενημέρωση.

Τούτων δοθέντων και σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνεται: Ο σημερινός πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει εισοδήματα 66.864, ένα ακίνητο 114 τ.μ. στην Αθήνα, καταθέσεις 6.999 ευρώ στην Εθνική και μία μοτοσικλέτα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εισοδήματα 70.397 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 11.203,79 ευρώ από λοιπά εισοδήματα. Δηλώνει 19 ακίνητα. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 162.306 ευρώ σε Εθνική και HSBC, διαθέτει ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. και δηλώνει συμμετοχή στην Επιχείρηση Κήρυξ Α.Ε.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος δηλώνει εισοδήματα (μαζί με την Ελένη Ζαρούλια) 271.050, δέκα εγγραφές ακινήτων του ίδιου και της συζύγου, καταθέσεις 183.372 ευρώ, ενώ συμμετέχουν και σε δύο επιχειρήσεις. Η Φώφη Γεννηματά (εκείνη τη χρονιά αναπλ. υπουργός Εθν. Αμυνας) δηλώνει έσοδα 70.000 ευρώ (μαζί με σύζυγο), συνολικές καταθέσεις σχεδόν 10.000 ευρώ, ενώ διέθετε μικρό χαρτοφυλάκιο μετοχών (Εθνική Τράπεζα και Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης).

Ο Π. Καμμένος έχει εισοδήματα 179.493 ευρώ, 21 εγγραφές ακινήτων, καταθέσεις 44.439 ευρώ, 16 λίρες Αγγλίας και 80 δολάρια, δηλώνει ένα αυτοκίνητο 6.000 κ.ε. (δηλώνεται σε ακινησία λόγω αδυναμίας πώλησης), η σύζυγός του ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε., σκάφος 8,3 μ. ανοιχτού τύπου, και συμμετοχή σε επιχείρηση με κεφάλαιο 163.900 ευρώ. Ο Δ. Κουτσούμπας δηλώνει μαζί με τη σύζυγό του εισοδήματα που ανέρχονται σε 44.255 ευρώ. Εχουν έξι εγγραφές ακινήτων και συνολικές καταθέσεις 12.565 ευρώ.
Καταθέσεις βουλευτών - υπουργών
Χρονιά εκλογών το 2012, με τη χώρα να βρίσκεται για τα καλά στη δίνη της κρίσης. Πέραν του ιστορικού όσον αφορά τα τότε δηλωθέντα εισοδήματα και καταθέσεις, έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον το στοιχείο της μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων σε εκείνη τη χρονική συγκυρία. Υπό αυτό το πρίσμα, αξιοπρόσεκτα είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να προχωρά το 2012 σε σημαντικές πωλήσεις κυρίως μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων, αλλά και στην αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων. Ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης εμφανίζει σημαντική πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Μαζί με τη σύζυγό του, ο κ. Σταθάκης δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις 1,9 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μεγάλη αύξηση στα εισοδήματά του εμφανίζει το αρχηγικό ζεύγος της Χρυσής Αυγής: Ν. Μιχαλολιάκος και Ελένη Ζαρούλια δηλώνουν εισοδήματα 87.188 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 183.862 ευρώ από «λοιπά εν γένει έσοδα (οικονομικές ενισχύσεις, δάνεια, δωρεές κ.λπ.)». Την προηγούμενη φορά δήλωναν συνολικά 57.630 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τους: Από σχεδόν 27.000 ευρώ ανέρχονται στη νέα δήλωση στα σχεδόν 183.000 ευρώ. Ξεχωρίζει επίσης και η περίπτωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ν. Μίχου, που ασχολείται με τη γεωργία: στην προηγούμενη δήλωση παρουσίαζε ζημίες ύψους 67.000 ευρώ. Στη δήλωση χρήσης 2012 οι ζημίες φαίνεται να αυξάνονται κατακόρυφα: 165.000 ευρώ.

Κατά τα λοιπά, και πέραν του κ. Σταθάκη, με αξιοπρόσεκτες καταθέσεις εμφανίζονται ο κ. Δ. Κρεμαστινός με 1.931.493 ευρώ και 250.000 δολάρια, η κ. Θεανώ Φωτίου με 26.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και 70.000 λίρες Αγγλίας σε βρετανική τράπεζα, ο κ. Στ. Κοντονής με 151.000 ευρώ, ο κ. Ευ. Αποστόλου με 400.000 ευρώ και ο κ. Γ. Βαρεμένος με 400.000 ευρώ.

Η κ. Ολγα Γεροβασίλη

Από πλευράς εισοδημάτων, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη εμφανίζει εισοδήματα 159.726 ευρώ, ενώ την προσοχή πολλών προσείλκυσε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, καθώς τον εμφανίζει να ανοίγει εκείνη τη χρονιά δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ με συνολικό ποσό σχεδόν 140.000 δολάρια.
Πολιτικοί 2013 (Χρήση 2012)  kathimerini.gr/859313/
Οικονομικοί Υπεύθυνοι Κομμάτων 2013 (Χρήση 2012)
Έντυπη
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.