Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΤΟΛΜΗΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ H πρόταση - έκπληξη από ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη έως το 2040


Να μη πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040 προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όπως γράφει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην αμερικανική εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα, η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία:

-Το ΔΝΤ προτείνει η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040.

-Προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080

-Προτείνει το επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

H πρόταση του ΔΝΤ, η οποία παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την περασμένη ...
εβδομάδα, θα κρατήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν από τώρα σε παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, κάτι που αναμένεται να καταδειχθεί και στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 20 και 21 Μαΐου, όπου εκτιμάται πως ΔΝΤ και ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα παρουσιαστεί στο ΔΝΤ ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους με ορίζοντα το φθινόπωρο. Αυτό θα αφήσει μετέωρο το θέμα της συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.