Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Οι επιπτώσεις από το πραξικόπημα στην Τουρκία δεν έχουν τέλος (styx.gr) - Η_απόπειρα και η συμμετοχή των πραξικοπηματιών σε αριθμούς


Το πραξικόπημα στην Τουρκία προκάλεσε τεραστίων διαστάσεων πογκρόμ στις τάξεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Ωστόσο οι θεωρίες που θέλουν ισχυρή εμπλοκή των τουρκικών ΕΔ στο πραξικόπημα και μείωση της μαχητικής ικανότητάς τους λόγω των μετέπειτα διώξεων δεν φαίνεται να ευσταθούν βάσει των στοιχείων που παραθέτει με γράφημά της, η τουρκική εφημερίδα  Χουριέτ
  Συνέπεια του πραξικοπήματος ήταν να παυθούν από την θέση τους τους 87 ανώτατοι αξιωματικοί του Τουρκικού στρατού, από τους 198 συνολικά, 30 από τους 72 ανωτάτους της Αεροπορίας, 32 από τους 55 του Ναυτικού, επτά από τους 32 της Στρατοχωροφυλακής, ο αρχηγός της Ακτοφυλακής. 
Συνολικά εκδιώχθηκαν 157 από τους 358 ανωτάτους όλων των κλάδων, δηλαδή ποσοστό 44%.
  Ο αριθμός φαντάζει και είναι εντυπωσιακός. Ωστόσο αφορά μόνο στα ανώτερα κλιμάκια. Στα κατώτερα κλιμάκια μόνο 1.099 από ένα σύνολο 32.189 αξιωματικών εκδιώχθηκαν.
 Στο πραξικόπημα συμμετείχαν επίσης 23 μαχητικά και 12 άλλα αεροσκάφη υποστήριξης (μεταγωγικά, ιπτάμενα τάνκερ), ποσοστό μόλις 7% των διαθέσιμων αεροσκαφών της τουρκικής Αεροπορίας. Επίσης συμμετείχαν οκτώ επιθετικά και 27 μεταφορικά ελικόπτερα (ποσοστό 8% των διαθεσίμων). 
Επίσης συμμετείχαν 74 άρματα μάχης και 172 άλλα θωρακισμένα οχήματα, ποσοστό 2,7%, των...
διαθεσίμων, ενώ όσον αφορά στο Ναυτικό στο πραξικόπημα πήρε μέρος το 1% των διαθέσιμων πλοίων. 
Στο πραξικόπημα χρησιμοποιήθηκαν 3.992 ελαφρά όπλα πεζικού, ποσοστό μόλις 0,7 επί των διαθεσίμων και μετείχαν 1.676 κληρωτοί, ποσοστό 1,9%.
Η Τουρκία ψάχνει οπαδούς του Γκιουλέν σε Ολλανδία και Γερμανία
  Ενώ στην Τουρκία το κύμα των εκκαθαρίσεων συνεχίζεται, οι τουρκικές αρχές ζητούν από τις ολλανδικές και γερμανικές να ελέγξουν σχολεία και συλλόγους που ενδεχομένως να συνδέονται με τον εξόριστο ιμάμη Γκιουλέν. 
 Ο πρωθυπουργός της Βάδης-ΒυρτεμβέργηςΒίνφριντ Κρέτσμαν κοινοποίησε επιστολή του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Στουτγάρδη, στην οποία διατυπώνεται το αίτημα να ελεγχθούν σύλλογοι, ιδρύματα και σχολεία στο κρατίδιό του που σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση κατευθύνονται από το κίνημα Γκιουλέν. 
Το αίτημα είναι “εξαιρετικά παράξενο” δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων. Πρόκειται για προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να ασκήσει κατά “απαράδεκτο τρόπο” επιρροή στη Γερμανία.
  Ήδη από προχθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ζητήσει από το Βερολίνο να εκδώσει δικαστές και εισαγγελείς υποστηρικτές του Γκιουλέν που όπως επισήμανε έχουν καταφύγει στη Γερμανία. 
Από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι πράγματι έχει κατατεθεί και επίσημα σχετικό τουρκικό αίτημα. Αυτό αφορά δύο εισαγγελείς για τους οποίους όμως δεν υπάρχει “κάποια ένδειξη” ότι όντως βρίσκονται στη Γερμανία. 
  Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για το τουρκικό αίτημα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει λακωνικά ότι η Γερμανία “δεσμεύεται από τις νόμιμες διαδικασίες του κράτους δικαίου”.
Σταράτες κουβέντες
  Λιγότερο διπλωματικά εκφράζεται για την επιρροή που ασκεί το τουρκικό καθεστώς στη Γερμανία σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel ο υφυπουργός Οικονομικών και μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών Γενς Σπαν
  Με αφορμή την κεντρική διαδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Κυριακή στην Κολωνία οπαδοί του τούρκου προέδρου ο κ. Σπαν εκφράζει την άποψη ότι πολλοί Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία και οι σύλλογοι τους αφήνονται να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών και εξωτερικών συμφερόντων της Τουρκίας. 
  Χωρίς περιστροφές ο Γενς Σπαν καλεί όλους εκείνους που “η καρδιά τους χτυπά για τον Ερντογάν” και κατεβαίνουν στους δρόμους για το κόμμα του, το ΑΚΡ, να πάνε και να διαδηλώσουν στην Τουρκία. 
  Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών θέτει θέμα διπλής υπηκοότητας. Οι Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία θα πρέπει κατά τη γνώμη του να αποφασίσουν προς ποια από τις δύο χώρες αισθάνονται ότι οφείλουν νομιμοφροσύνη.
Τουρκικές απαιτήσεις και από την Ολλανδία
  Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δηλώνει «έκπληκτος» και όπως είπε σε δημοσιογράφους  θα ζητήσει να επιβεβαιώσει η Άγκυρα την πληροφορία ότι με ενημέρωση που έκανε το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ προς τους Τούρκους που ζουν στην Ολλανδία «να αναφέρουν αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν προσβάλει τον πρόεδρο Ερντογάν».
  «Είμαι έκπληκτος. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει με αυτή την κίνηση», είπε ο Ρούτε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Αϊντχόφεν που έδωσε με την καγκελάριοΜέρκελ που επισκέπτεται την Ολλανδία. «Θα ζητήσω από τον πρεσβευτή μας στην Άγκυρα να κάνει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο |Εξωτερικών για διευκρινίσεις», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
  Την ίδια ώρα, δεκάδες Τούρκοι που ζουν στην Ολλανδία και είναι υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλά Γκιουλέν καταγγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί απειλές  ακόμη και απειλητικά τηλεφωνήματα ότι «θα πεθάνουν». 
Επίσης κτίρια όπου στεγάζονται εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν σχέση με το Γκιουλέν, στις ολλανδικές πόλεις Apeldoorn και Deventer, έχουν πυρποληθεί ή έχουν δεχθεί επιθέσεις βανδάλων, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν αποσύρει μηνύσεις 
  Ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι μηνύσεις που έχει υποβάλει εναντίον ατόμων που τον έχουν προσβάλει, «σε ένδειξη καλής θέλησης».
Όσο για τους επικριτές του στο εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χτες το βράδυ πως «καλύτερα να κοιτάξουν τη δουλειά τους».
Μιλώντας στην Άγκυρα, χτες το βράδυ ο πρόεδρος της τουρκίας  είπε πως η απόφασή του να αποσύρει τις μηνύσεις εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει «να ενώσει το αίσθημα ενότητας στη χώρα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα».
Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 2.000 εκείνοι που έχουν μηνυθεί  για επικριτικά σχόλια που έχουν κάνει εναντίον του Ερντογάν, κυρίως στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  Στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται και ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης.
Επικρίνει τη Δύση
  Στην ομιλία του χτες, από το προεδρικό παλάτι, ο Ερντογάν επίσηςεπέκρινε τους δυτικούς αξιωματούχουςπου δεν επιθυμούν να επισκεφθούν την Τουρκία, μετά το αποτυχόν πραξικόπημα.
  «Ούτε ένας πολιτικός ήρθε να μας δώσει συλλυπητήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση… ή από τη Δύση», όπως είπε.
Αναφερόμενος στις επικρίσεις για το πογκρόμ διώξεων στις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σώμα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα Μέσα, είπε: «Μερικοί μας δίνουν συμβουλές. Λένε πως ανησυχούν. Να κοιτάξετε τη δική σας δουλειά!».
Τον έχουν πάρει στο ...ψιλο
Το γερμανικό σατυρικό περιοδικό Titanic παρουσιάζει στο εξώφυλλο του «πειραγμένη» φωτογραφία του Ερντογάν με το σχόλιο «ακόμη και το πέος του κάνει πραξικόπημα».

  Αυτό που έδωσε αφορμή, όπως σχολιάζει το περιοδικό, ήταν η εντολή που έδωσε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσυρθούν οι μηνύσεις που έχει υποβάλει εναντίον ατόμων που τον έχουν προσβάλει, «σε ένδειξη καλής θέλησης».
(Deutsche Welle | RT.com | hurriyetdailynews.com)

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.