Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην κοινωνική ασφάλιση


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εν ενεργεία και απόστρατοι των Ε.Δ. & Σ.Α.

Μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016 για το ασφαλιστικό (νόμος «Κατρούγκαλου») και των εφαρμοστικών του αποφάσεων, ο πέλεκυς στα ελάχιστα εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων συνεχίζει να πέφτει βαρύς. Το μεγαλύτερο μερίδιο από τις άγριες περικοπές, με απώλεια εισοδήματος που φτάνει έως 35%, καλούνται να το πληρώσουν οι νέοι συνταξιούχοι. Νέες μειώσεις έρχονται στους σημερινούς συνταξιούχους. Όσοι παίρνουν μικτό ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ θα έχουν περικοπές στο σύνολο της σύνταξης από 6% έως 20% ανάλογα με το αν έχουν κύρια, επικουρική ή και μέρισμα.

Καμιά σημαντική διαφοροποίηση δεν πρέπει να αναμένεται για μας, τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφάλειας (ΣΑ). Ο υπολογισμός γίνεται τώρα και οι μειώσεις θα ισχύσουν πιθανότατα με την καταβολή της σύνταξης του Οκτωβρίου. Υπολογίζεται πως οι επικουρικές συντάξεις θα … «εξαερωθούν» κατά 30 έως 40%. Μια πρώτη γεύση έχουν πάρει οι συνάδελφοι συνταξιούχοι των ΣΑ με μηνιαία οδυνηρή περικοπή του μερίσματος του Μ.Τ.Π.Υ κατά 32% περίπου ανά μήνα. Ερωτηματικό παραμένει σε σχέση με την τύχη των μερισμάτων. Για τα ...
εφάπαξ του Δημοσίου εκτιμάται, ότι θα προκύψει μείωση ως και 18%, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του.

Στο νόμο «Κατρούγκαλου» κρύβονται επίσης και άλλες νέες μειώσεις, όπως η αύξηση των εισφορών για την υγεία, όπου η κράτηση 6% θα υπολογίζεται στο άθροισμα των συντάξεων και όχι όπως μέχρι σήμερα μόνο στη μια. Οι προβλέψεις του νόμου επίσης πλήττουν τις χήρες ιδιαίτερα συναδέλφων των ΕΔ!

Η «Οδύσσεια» εργαζομένων και συνταξιούχων δεν έχει τέλος. Αναμένεται επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Κατ’ αυτόν η διαφορά των ήδη καταβαλλόμενων με τις νέες μειωμένες συντάξεις, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού, διατηρείται ως «προσωπική διαφορά». Οι λεγόμενες «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν για τις σημερινές κύριες συντάξεις αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για νέα μείωσή τους. Ο διαβόητος «κόφτης δαπανών» στις «προσωπικές διαφορές» θα μειώσει τις κύριες συντάξεις, ή στην καλύτερη περίπτωση θα τις παγώσει εφόσον, υποτίθεται, … αυξηθεί το ΑΕΠ και αναπροσαρμοσθούν προς τα πάνω οι μισθοί. Οι νέοι συνταξιούχοι μπαίνουν απευθείας στη μέγγενη του υπολογισμού της σύνταξης με βάση τον ίδιο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, πέραν από τα πενιχρά εισοδήματά μας, στοχεύουν συνολικά στη διάλυση κάθε κοινωνικής παροχής. Στον τομέα της υγείας η κατάσταση είναι επίσης τραγική! Οι περικοπές των δαπανών για την υγεία, έχουν οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση - απαξίωση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι επανεμφανίστηκαν νόσοι που είχαν εξαλειφθεί στο παρελθόν. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, η μη συντήρηση του εξοπλισμού, οι ελλείψεις υλικών, οι μακροχρόνιες αναμονές για εξετάσεις, εξαναγκάζουν τους ασθενείς να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Πεντακάθαρα πλέον το δικαίωμα στην υγεία, μετατρέπεται σε εμπόρευμα για την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ευθύνες για την υγεία επιμερίζονται τόσο σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, όσο και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα στρατιωτικά νοσοκομεία ακόμη και σε όσα χρηματοδοτούνται άμεσα και από το υστέρημά μας. Η αντιμετώπισή της, με τα εξαντλητικά ωράρια και την εκτός ορίων καταπόνηση του προσωπικού, ή με … τις δωρεές υλικών, δεν αποτελεί λύση. Τραγικότερη είναι η κατάσταση στον τομέα της υγείας στην επαρχία, όπου τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει και οι υποστελεχωμένες υγειονομικές υπηρεσίες των Ε.Δ. & Σ.Α. -στις λίγες πόλεις που υπάρχουν- αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των στελεχών ε.ε. & ε.α.

Ακόμη περισσότερο βιώνουμε, ως απόστρατοι, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, τη δυσβάστακτη οικονομική συμμετοχή σε φάρμακα, ακόμα και για χρόνιες ασθένειες, εξετάσεις και τα νοσήλεια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εν ενεργεία και απόστρατοι των Ε.Δ. & Σ.Α.

Ο κατήφορος στην κοινωνική μας ασφάλιση, όπως και όλου του λαού δεν έχει σταματημό!

Για να του βάλουμε φρένο απαιτείται αγώνας διαρκείας!

Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι είναι μύθος η δήθεν ιδιαίτερη αντιμετώπιση των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στα θέματα υγείας.

Δεν σταματάμε να επαναλαμβάνουμε, ότι οι προσπάθειες των στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α πρέπει να είναι σε συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Δεν συμφωνούμε με τις ομοσπονδίες ε.ε. και τις ενώσεις αποστράτων (ΝΠΔΔ), που καλλιεργούν τον διαχωρισμό μας από τους άλλους πολίτες. Μόνο μαζί τους, μπορεί να αναπτυχθεί ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στις πολιτικές εξαθλίωσης και φτωχοποίησης μας, καθώς και απέναντι στην «ανάπτυξη» που επιφυλάσσουν μόνο και μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ναι στις νομικές διεκδικήσεις αλλά όχι μόνο. Δεν αρκεί! Γνωρίζουμε πως έχουν αντιμετωπίσει οι κυβερνήσεις τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε., για τις μειώσεις των αποδοχών του προσωπικού. Τώρα, για να τις ξεπεράσουν, επικαλούνται το νέο «ειδικό μισθολόγιο», που όμως τίποτε δεν προδικάζει ότι θα αποτελέσει θετική εξέλιξη! Αντίθετα! Μάλιστα είναι πιθανό να εμπεριέχει και την πρόβλεψη του νόμου για αποσύνδεση συντάξεων από τους μισθούς των ε.ε. συναδέλφων. Σήμερα παρακολουθούμε προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος από τους αρμόδιους υπουργούς. Καμιά εμπιστοσύνη! Σε κάθε περίπτωση, το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα των συναδέλφων θα συνεχίσει να μειώνεται από την νέα αυξημένη φορολογία.

Η κυβέρνηση καταλαβαίνει και φοβάται μόνον την, χωρίς συμβιβασμούς, οργισμένη, ενωτική και μαζική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για:

- πλήρη συμμόρφωση της με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων, στα επίπεδα πριν την κρίση. Χορήγηση 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων.

- διασφάλιση των ασφαλιστικών μας ταμείων αποκλείοντας κάθε σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα και διατήρηση της αυτοτέλειάς τους.

- υπεράσπιση της υγείας μας με καθολική, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, με επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και εξοπλισμό τους με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

- αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Διασφάλιση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης κατά των φυσικών καταστροφών.

Στηρίζουμε τους ε.ε. συναδέλφους στον αγώνα τους προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού, παρά τα τόσα προβλήματα και την κυβερνητική αδιαφορία για επίλυσή τους.

Καταδικάζουμε το φασιστικό, εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που με το ρατσιστικό δηλητήριο που χύνει, επιχειρεί να μολύνει και το προσωπικό των Ε.Δ. και των Σ.Α. Καταψήφισε το νόμο για τον συνδικαλισμό στις Ε.Δ., ενώ μόνιμα προσπαθεί να διασπάσει τον κοινό αγώνα των εργαζομένων.

Μας ανησυχεί το μέλλον που ετοιμάζεται για το κυπριακό, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η αναβάθμιση των βάσεων και η όλο ενεργότερη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κατά των λαών της περιοχής. Με την συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μια άμεση πολεμική εμπλοκή της χώρας είναι ανά πάσα στιγμή δυνατή, χωρίς κανένα όφελος για τον λαό.

Καλούμε τους απόστρατους συναδέλφους Ε.Δ. και Σ.Α.

να συσπειρωθούν ενεργά γύρω από την Πρωτοβουλία Αποστράτων, για να αντιπαλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους τις πολιτικές που μας πλήττουν, με όποιο πολιτικό μανδύα και αν εμφανίζονται.



Σεπτέμβρης 2016

Η Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.