Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Ο Κουτσούμπας απαγγέλλει Βάρναλη (Ἡ Ποίηση τοῦ Βάρναλη ἦταν ἀπὸ τὴν ἀρχὴ ἀρσενική, λάσια, μιὰ βολίδα ποὔπεσε μὲς στὰ στεκούμενα νερὰ τοῦ μελίπηχτου λυρισμοῦ)

Σαράντα σβέρκοι βωδινοὶ μὲ λαδωμένες μποῦκλες

σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι καὶ βρώμιες ποδαροῦκλες

ξετσίπωτοι, ἀκαμάτηδες, τσιμπούρια καὶ κορέοι

ντυμένοι στὰ μαλάματα κ᾿ ἐπίσημοι κι ὡραῖοι.

Σαράντα λύκοι μὲ προβιὰ (γι᾿ αὐτοὺς χτυπᾷ ἡ καμπάνα)

καθένας γουρουνόπουλο, καθένας νταμιτζάνα!

Κι ἀπὲ ρεβάμενοι βαθιὰ ξαπλώσανε στὸ τζάκι,

κι ἀβάσταγες ἐνιώσανε φαγοῦρες στὸ μπατζάκι.

Ὄξ᾿ ὁ κοσμάκης φώναζε: «Πεινᾶμε τέτοιες μέρες»

γερόντοι καὶ γερόντισσες, παιδάκια καὶ μητέρες

κ᾿ οἱ τῶν ἐπίγειων ἀγαθῶν σφιχτοὶ νοικοκυρέοι

ἀνοῖξαν τὰ παράθυρα καὶ κράξαν: «Εἶστε ἀθέοι».
«Ἢ ποίηση τοῦ Βάρναλη», γράφει ὁ Μενέλαος Λουντέμης, «δὲ μύριζε ποτὲ γάλα. Μύριζε ἀπὸ τὴν ἀρχὴ μπαροῦτι· κατέβηκε δηλαδὴ στὸ στίβο χωρὶς πάρα πολλὰ γυμνάσματα καὶ δοκιμὲς καὶ περιπλανήσεις στοὺςλειμῶνες τῶν ἀσφόδελων. Μ᾿ ἄλλα λόγια, χωρὶς αὐτὲς τὶς πεισιθάνατες κραυγὲς ποὺ ἔβγαζαν ὅλοι οἱ λυρικοί του καιροῦ του. Ὄχι. Ἡ Ποίηση τοῦ Βάρναλη ἦταν ἀπὸ τὴν ἀρχὴ ἀρσενική, λάσια, μιὰ βολίδα ποὔπεσε μὲς στὰ στεκούμενα νερὰ τοῦ μελίπηχτου λυρισμοῦ».

Λόγω των ημερών και επίκαιρο το ποίημα του Κώστα Βάρναλη με τίτλο «Μποναμάς» που δημοσιεύτηκε με τη σατιρική υπογραφή Γερβάσιος ο θεοεμβαίκτης, στο περιοδικό «Πρωτοπόροι», στο τεύχος Φλεβάρη 1931. Το 1959 το συμπεριέλαβε στα «Ποιητικά» του με τον τίτλο «Πρωτοχρονιάτικο» με κάποιες αλλαγές. Είναι η απάντηση του στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που, από τη μία, καταδίκαζε τους «μαλλιαροκομμουνιστές» (και τον ίδιο τον Βάρναλη) και, από την άλλη, κατά τη διάρκεια της τότε μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, κήρυττε «εγκράτεια».

Περισσότερα για την ιστορία του ποιήματος στο... βιβλίο «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του».http://kostas-varnalis-poiimata.blogspot.gr/2012/12/blog-post_31.html


Στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:
«Μέχρι ο κύριος πρωθυπουργός να βρει με τον υπουργό του, τον κύριο Τσακαλώτο, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και τις διαδικασίες κ.λπ., ποσώς μας ενδιαφέρουν αυτά, η ουσία είναι ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει και ματώνει, όπως κι αν γίνουν τα διαδικαστικά και του εσωτερικού και του εξωτερικού και οι διαπραγματεύσεις οι επόμενες.
Μας κάνει εντύπωση γενικά όλη αυτή η φιλολογία περί σκανδαλολογίας, όλη αυτή η συζήτηση και όπως εξελίχτηκε, η γνωστή κοκορομαχία -βέβαια αυτή δεν μας κάνει εντύπωση- αλλά διαισθανόμαστε με βάση την πείρα και έχουμε όλοι μας εδώ μέσα και αυτοί που μας ακούνε έξω, τεράστια πείρα όλα αυτά τα χρόνια, ότι έχει και συγκεκριμένες στοχεύσεις, κρύβονται και διάφορα ζητήματα πίσω απ' όσα φαίνονται ή απ' όσα λέγονται εδώ μέσα.
Άλλωστε, από τη διεθνή πολιτική σκηνή υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πού στόχευαν ή καλύτερα για το πού τελικά οδήγησαν όλες οι δήθεν επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς, υποτίθεται, ή κάποιες περιστασιακές σχετικές αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Το πιο ουσιαστικό, όμως, είναι ότι στις συζητήσεις σαν τη σημερινή, κάνετε ό,τι μπορείτε για να συγκαλύψετε το κύριο πρόβλημα.
Ότι η λεγόμενη διαφθορά αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της νόμιμης επιδίωξης του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους των επιχειρήσεων στις οποίες δίνετε ή προσπαθείτε να δώσετε πολύ καλά τις εξετάσεις σας.
Η παραβίαση και αυτού ακόμη του αστικού δικαίου που εσείς ψηφίζετε προς όφελος της κερδοφορίας, αποτελεί απλώς την άλλη όψη του νομίσματος, της παραγωγής δικαίου προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το συμπέρασμα αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα φαινόμενα αυτά αγκαλιάζουν ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Κι επειδή σε ορισμένους ίσως και φαίνονται αλαμπουρνέζικα ορισμένα τέτοια: Σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ βεβαίως υπάρχει, υπάρχει όμως και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη ΖΗΜΕΝΣ, που είναι επίσης προκλητικός και σκανδαλώδης, που αθωώνει τη ΖΗΜΕΝΣ κι αφού είναι τέτοιος, γιατί δεν φέρνετε νόμο ή τροπολογία, κύριοι της κυβέρνησης, για να τον καταργήσετε; Τι έχετε κάνει δυο χρόνια περίπου που είστε κυβέρνηση πάνω σ' αυτό; Η λύση είναι μία, λέμε εμείς, στο επόμενο νομοσχέδιο τροπολογία ακύρωσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού και απαίτηση να καταβάλει η ΖΗΜΕΝΣ τα ποσά που εκτίμησε η Εξεταστική Επιτροπή και που μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Εκεί να σας δούμε, ούτε εσείς ούτε ο κ. Μητσοτάκης απαντάτε, ούτε απαντήσατε συγκεκριμένα σ' αυτό που προτείνει επανειλημμένα το ΚΚΕ.
Κύριε Τσίπρα, η αθλιότητα δυστυχώς δεν έχει όρια. Επικαλεστήκατε μέχρι και τον Χαρίλαο Φλωράκη. Βέβαια αν ζούσε, θα σας καταχείριαζε πολύ καλά εδώ μέσα, όπως μόνο αυτός ήξερε. Τι ακριβώς επικαλείστε, όσους πάλεψαν το σύστημα που εσείς τώρα υπηρετείτε; Τι ζητάτε ακριβώς; Πιστοποιητικά πριν τριάντα χρόνια για να δικαιολογήσετε τα σημερινά ύποπτα κονέ σας, τις ύποπτες συναλλαγές σας τα τελευταία χρόνια με τον Καλογρίτσα, δεν ξέρω ποιον άλλον, όλους τους υπόλοιπους; Να δικαιολογήσετε τη σημερινή σας πολιτική; Αυτοί που βρίσκονταν είτε ως στελέχη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου μετά το 1991, είτε ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ επίσης μετά το 1991 και όλες τις επόμενες δεκαετίες, είτε ως στελέχη ύστερα του ΣΥΡΙΖΑ του σημερινού, είναι όλοι αυτοί που βρίσκονταν πλάι από τότε και σε συνέχεια και μαζί με τον κάθε αριστερό δήθεν Καλογρίτσα της τάξης σας... Βάζει η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραπατευτάδες... Λίγη τσίπα, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Δεν βλάφτει, αντίθετα καλό θα σας κάνει, όσο καλό μπορεί να σας κάνει σ' αυτό το μεγάλο κατήφορο που ήδη έχετε πάρει.
Μιλάτε για τους διεφθαρμένους πολιτικούς και κρατικά στελέχη και κρύβετε το μεγάλο διαφθορέα, τους μονοπωλιακούς ομίλους. Η μεγάλη έρευνα του ΟΟΣΑ το 2014 που μελέτησε 427 μεγάλες υποθέσεις δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων σε 41 κράτη, επιβεβαίωσε ότι αυτοί που κυρίως δωροδοκούν είναι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι για να αυξήσουν τα κέρδη τους και τα μερίδιά τους στην αγορά.
Έδειξε ότι το 5,7% των υποθέσεων αφορούσε μίζες, προμήθειες, λαδώματα για τη διασφάλιση συμβάσεων του Δημοσίου. Στις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, ο μέσος όρος μιας μίζας ξεπέρασε τα 13 εκατ. δολάρια και αφορούσαν τα μεγάλα ισχυρά αστικά κράτη των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας.
Οι ΗΠΑ και η Ελβετία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των χωρών που αποτελούν καταφύγια για τους μεγάλους φοροφυγάδες, οι οποίες αρνούνται επίσημα να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πελάτες τραπεζών, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ.
Υπερασπίζουν με νύχια και με δόντια το φορολογικό και το τραπεζικό απόρρητο.
Γενικότερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 20 τρισ. δολάρια ιδιωτικού πλούτου είναι κρυμμένα στους φορολογικούς παραδείσους και δεν φορολογούνται καθόλου.
Ο μεγάλος ένοχος έχει όνομα, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που εσείς όλοι σθεναρά υπερασπίζεστε.

Όσοι, λοιπόν, προσπαθείτε να κρύψετε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τα φαινόμενα αυτά με το κυνήγι του κέρδους, παρουσιάζοντάς τα ως ζητήματα ηθικής, η καταπολέμηση των οποίων εξαρτάται από τη σχετική πολιτική βούληση, το μόνο που κάνετε είναι να κοροϊδεύετε τον κόσμο.
Κυρίες και κύριοι,
Τις τελευταίες μέρες έχει φουντώσει ο καυγάς ανάμεσα κυρίως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα όσον αφορά την περιβόητη "ανεξαρτησία" της δικαιοσύνης, με αιχμές την αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ύστερα από απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου και τις διαφοροποιήσεις - παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων καθώς και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Επίσης μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η δήλωση του πρωθυπουργού που προεξοφλούσε στην ουσία -και με μια έννοια αυτό και δικαιολογημένα από πολλούς εκλήφθηκε όχι αναίτια ότι "εκβίαζε"- ότι το ΣτΕ δεν θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, έστω κι αν τώρα εδώ μέσα μας είπε ότι απλώς το είπε ως εκτίμηση υπερασπιζόμενος το νόμο που ο ίδιος είχε εδώ φέρει.
Ενισχύθηκε η κομματική αντιπαράθεση από την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, παρακάμπτοντας τις δικαστικές ενώσεις, κάτι βέβαια που είχε κάνει και ο προηγούμενος πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, όταν είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση το 2012, γεγονός το οποίο από τη μεριά η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να δικαιολογηθεί σήμερα, απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ.
Φυσικά, δικαιολογημένα, ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που τοποθετεί συγκεκριμένα το ζήτημα των αποδοχών των δικαστών, σε σχέση και με τη συνάντηση Τσίπρα με τους υπόλοιπους, καυτηριάζοντας την παράκαμψη των δικαστικών ενώσεων και την απόπειρα δημιουργία δικαστών δύο μισθολογικών και όχι μόνο ταχυτήτων.
Φυσικά, πίσω από αυτά είναι πιθανόν να βρίσκονται και να παίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο τους και προσωπικές διαφορές και εμπάθειες που υπάρχουν στο δικαστικό και νομικό κόσμο, κάτι σαν το "ο κόσμος το έχει τούμπανο εδώ που τα λέμε κι εμείς κρυφό καμάρι"...
Όμως το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε αυτά τα ζητήματα, ούτε καν αυτό είναι δουλειά της Βουλής.
Σε αυτό που θέλουμε να επικεντρώσουμε στο συγκεκριμένο είναι το γεγονός ότι πίσω από όλο αυτό τον καυγά με αιχμή τη δικαιοσύνη κρύβεται η λυσσαλέα προσπάθεια για τον κομματικό έλεγχό της, αλλά και για τον επηρεασμό της προς όφελος μερίδων των ομίλων που συγκρούονται σκληρά στο πεδίο της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι βουλευτές, το παιχνίδι αποπροσανατολισμού του λαού για να κάθεστε στο σβέρκο του, στις καρέκλες της εξουσίας, να τον ματώνετε, δεν μπορεί να πάει μακρυά.
Θα μπω στον πειρασμό τελειώνοντας, πριν καταντήσετε -εάν δεν έχετε ήδη καταντήσει μετά και από τη σημερινή συζήτηση και έτσι όπως εξελίχθηκε- να σας θυμίσω τι έγραφε σε ποίημά του ο Κώστας Βάρναλης πριν δεκάδες χρόνια, που μας το θύμισε για μια άλλη αντίστοιχη περίπτωση προχθές ο "Ριζοσπάστης":
«Σαράντα σβέρκοι βοδινοί
με λαδωμένες μπούκλες
σκεμπέδες σταβροθόλωτοι
και βρώμιες ποδαρούκλες
ξετσίπωτοι ακαμάτηδες,
τσιμπούρια και κορέοι,
ντυμένοι στα μαλάματα
κι επίσημοι κι ωραίοι.
Εξήντα λύκοι με προβιά
(γι' αυτούς βαράν καμπάνες)
φάγανε γουρουνόπουλα,
στραγγίσαν νταμιτζάνες!
Κι απέ ρεβάμενοι βαθιά
Ξαπλώσανε στα τζάκια
Κι αβάσταγες ενιώσανε
Φαγούρες στα μπατζάκια»...


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου