Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Κλείνουν τις πόρτες στις Μ.Κ.Ο. - Μεταξύ σκύλλας (ΕΝΦΙΑ) και χάρυβδης (Μ.Κ.Ο.) οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις


• ΤΟΝ ΑΠΛΟ … ΤΡΟΧΟΝΟΜΟ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η αντίδραση κατοίκων και επαγγελματιών της Αγιάς Φωτιάς στην πρόθεση ιδιοκτήτη καταλυμάτων να τα εκμισθώσει επ’ αόριστον σε ενδιαφερόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του νησιού, όσο οι προτάσεις των Μ.Κ.Ο. διευρύνονται.
Καταλυματίες και ξενοδόχοι, έχοντας περάσει χρονιές με μεγάλη τουριστική πτώση, και ενώπιον καταιγίδας φόρων, με βαρύτερο τον ΕΝΦΙΑ, πρόθυμα μπαίνουν στη συζήτηση, αναζητώντας τρόπους να περισώσουν την οικονομική ζημιά του καλοκαιριού. Προβλέπουν ταυτόχρονα χειρότερες επιδόσεις το επόμενο καλοκαίρι, οπότε η πρόταση ουσιαστικής μετάλλαξης της επιχείρησης τους αποκτά πιο δελεαστικά χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά επιβίωσης.
Οι συνέπειες της ταύτισης
Τις επιπτώσεις της απόλυτης ταύτισης με παρενέργειες του μεταναστευτικού τις ζει ήδη ο τουριστικός κλάδος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Περιοχές που μετατρέπονται σε θύλακες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών αυτόματα σβήνουν από τον τουριστικό χάρτη, όσο κοινωνικά κι αν αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι ωστόσο μια πραγματικότητα, στην οποία κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια.
Αυτά τα αντανακλαστικά, όσων τουριστικών επιχειρήσεων δρουν στην Αγιά Φωτιά ξεσηκώθηκαν και η υπόθεση πήρε διάσταση.
Εξοργιστική η πορεία
Οι επαγγελματίες ζήτησαν την αποτρεπτική παρέμβαση του Δήμου. Η δημοτική αρχή πάλι, πιστή στο νέο δόγμα της «δεν αγγίζουμε τη φωτιά του μεταναστευτικού», παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο νησί μας και μεσολάβησε για ραντεβού στο δημαρχείο. Εκείνος, αφού άκουσε τους κατοίκους και επαγγελματίες της Αγιάς Φωτιάς να ζητούν την εξαίρεση της περιοχής τους από την τακτική εγκατάστασης προσφύγων, επικαλούμενοι διάφορους λόγους, κύρια όμως την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκατάστασης, απλά υποσχέθηκε η Αγιά Φωτιά να τοποθετηθεί τελευταία στη λίστα των υπό διερεύνηση περιοχών. Σαν να λέμε, τους έκανε χάρη!
Η παράδοση των κλειδιών ...
Η απροθυμία των αρχών να επέμβουν καθοριστικά στην υπόθεση και να θέσουν όρους και κανόνες στην ανέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ελλοχεύει τον κίνδυνο πλήρους ξεθεμελίωσης ακόμα και των ελάχιστων τουριστικών στοιχείων του νησιού. Ο σχεδιασμός σημαντικών παραμέτρων για τη μελλοντική φυσιογνωμία του τόπου παραδίδεται σε πρόσωπα με πρόσκαιρη παρουσία στο νησί μας, τα οποία δεν έχουν και καμία μελλοντική ευθύνη να λογοδοτήσουν για τα έργα και τις πράξεις τους.
Είναι αναγκαίο θεσμικοί φορείς και επαγγελματικές τουριστικές ενώσεις (Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων – Ένωση Ξενοδόχων) να πάρουν θέση και να καθοδηγήσουν τα μέλη τους σε αποφάσεις που ενδεχομένως θα ισοσταθμίζουν οικονομικές απώλειες αλλά δεν θα υπονομεύουν καταλυτικά την όποια τουριστική εικόνα του νησιού. Σύντομα ίσως είναι πια πολύ αργά.   

Κλείνουν τις πόρτες στις Μ.Κ.Ο.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΧΙΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Αποφασισμένοι να αντιδράσουν, έστω και κατόπιν εορτής, στην ολοένα και αυξανόμενη πρόθεση των Μ.Κ.Ο. να ενοικιάζουν καταλύματα για πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα και σε τουριστικές περιοχές του νησιού, εμφανίζονται ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων.
Αντιλαμβανόμενοι στο «και πέντε» ότι η τακτική αυτή από τη μία ωφελεί οικονομικά μερίδα επαγγελματιών του κλάδου, από την άλλη καταστρέφει το τουριστικό προϊόν της Χίου, λαμβάνουν σαφέστατη θέση, προτρέποντας τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων να μην ενοικιάζουν τα καταλύματά τους.
Μετά την τελευταία απόπειρα ιδιοκτήτη τουριστικής μονάδας στην Αγιά Φωτιά να προσεγγίσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προτείνοντας ενοικίαση των δωματίων του, τα διοικητικά συμβούλια των δύο συλλόγων κινητοποιήθηκαν βάζοντας φρένο σε μία τακτική που υπονομεύει τον εναπομείναντα τουρισμό του νησιού.
«Να μην ενοικιάζουν τα καταλύματά τους»
Πρώτο πήρε θέση το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου, με τον πρόεδρό του Δ. Κυτριλάκη να επισημαίνει στον «π» ότι το εύκολο κέρδος έχει σαφέστατες συνέπειες στην τοπική οικονομία.
«Είναι δεδομένο ότι κανένας από εμάς ή τους συναδέλφους μας δεν είναι ρατσιστής ή μισάνθρωπος. Όμως τους προτρέπουμε να μην παραχωρούν τα καταλύματά τους για τον συγκεκριμένο σκοπό διότι θα φθάσουμε στο σημείο να υποτιμήσουμε μόνοι μας το τουριστικό μας προϊόν. Ποιος τουρίστας θα πάει σε μία περιοχή όπως ο Καρφάς ή η Αγιά Φωτιά ξέροντας ότι τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν καταληφθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Και σε εμένα και σε άλλους συναδέλφους έχουν προτείνει πολλές φορές την ενοικίαση των δωματίων μας. Φυσικά αρνηθήκαμε διότι πρώτοι εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε τον τουριστικό προορισμό που λέγεται Χίος», ανέφερε ο ίδιος στον «π»
«Μας πάει πίσω…»
Στη γραμμή του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων κινείται πλέον και το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ξενοδόχων του νησιού, διαχωρίζοντας σαφέστατα τη θέση του από όσους επαγγελματίες επιλέγουν την ενοικίαση των ξενοδοχείων τους σε Μ.Κ.Ο.. «Το θέμα μας απασχόλησε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε αυτή πήραμε την απόφαση να μην ενοικιάζουμε τις μονάδες μας για τον συγκεκριμένο σκοπό και αυτό προτρέπουμε τα μέλη μας. Φυσικά πρόκειται για μία απόφαση που δεν είναι δεσμευτική", ανέφερε στον "π" ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χίου Γ. Μισετζής.  
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου