Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Χρυσοπλήρωσαν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο...




Ένα ακανθώδες κεφάλαιο για τις πρακτικές των τραπεζών
Πριν την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα (τέλος του 2006 μέχρι το 2009 - περίοδος υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας Ευρώ/Ελβετικού Φράγκου) οι μεγάλες συστημικές τράπεζες προέτρεπαν τόσο τους ιδιώτες όσο και τους επιχειρηματίες πελάτες τους να συνάψουν μακροπρόθεσμα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, χωρίς να έχουν εισοδήματα στο εν λόγω νόμισμα και χωρίς να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης δανείων σε συνάλλαγμα.
Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η επιλογή αυτής της χρονικής συγκυρίας δεν ήταν τυχαία.
Περισσότεροι από 65.000 δανειολήπτες δεν επιλέξαμε “αυτόφωτοι” όντες και από μόνοι μας το δανειακό αυτό προϊόν αλλά κατόπιν (συχνά επίμονης) προτροπής εκ μέρους των τραπεζών, οι υπάλληλοι των οποίων –ενεργούντες κατ' εντολήν τους και για λογαριασμό αυτών– μας επιβεβαίωναν ότι πρόκειται για ενέργεια απόλυτα ενδεικνυόμενη και συμφέρουσα.
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο (λήψη ή ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ παλαιών δανείων € σε CHF) αντιστοιχεί στο 10% του χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης των τραπεζών, δηλαδή σε δάνεια ύψους πάνω από 10 δισ. Ευρώ.
Επιλέξαμε το δανειακό αυτό προϊόν:
        με δέλεαρ τη  χαμηλή δόση (λόγω libor).
        με τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών ότι η τότε υφιστάμενη ισοτιμία Ευρώ –Ελβετικού Φράγκου (περίπου 1.64), θα εξακολουθεί  να κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα όπως δείχνει η μικρή διακύμανση της ισοτιμίας ( 5-8%)  την τελευταία 5ετία και οτι
        η ζημία που θα έχει ο δανειολήπτης  στο μέλλον από μια πιθανή αλλαγή της   συναλλαγματικής ισοτιμίας σε βάρος του ευρώ είναι μικρότερη από το όφελος του  χαμηλού επιτοκίου.
        τη σταθερότητα του CHF και το διεθνές νομισματικό κύρος του ΕΥΡΩ.
Ιδού και το διαφημιστικό της Eurobank: «Ευέλικτο Στεγαστικό Swiss.. πραγματικά χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο , πραγματικά χαμηλή δόση  με τη ασφάλεια  του ελβετικού νομίσματος.. ».
Προς απόδειξη της ασφάλειας προέβαλαν το πρόσχημα της προστασίας της δόσης για 3 ή 4 ή 6 χρόνια. Πολύ γρήγορα οι αμείλικτοι κανόνες της οικονομίας απέδειξαν ότι αυτό ήταν στάχτη στα μάτια των ανίδεων δανειοληπτών.
Η μόνη κατανόηση που αποκόμισε ο δανειολήπτης ήταν ότι καταβάλει στην τράπεζα τη μηνιαία δόση σε €, και η τράπεζα μετατρέπει το ποσό αυτό σε ελβετικά φράγκα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ολοκληρώνονταν η «ενημέρωση» που παρείχαν οι τράπεζες στους δανειολήπτες.
Για την μαζική χορήγηση των συναλλαγματικών δανείων σε ορισμένα υποκαταστήματα επιστρατεύτηκαν - με το αζημίωτο βέβαια – λογιστές, ασφαλιστικά γραφεία, δικηγόροι, οι οποίοι πρότειναν στους πελάτες τους το νέο αυτό συμφέροντα τύπο δανείου με το χαμηλό επιτόκιο.!
Μάλιστα η Εθνική σε εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων ισχυρίστηκε ότι τα δάνεια αυτά τα "ζητούσε η αγορά!.."
Τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα της ισοτιμίας φάνηκαν από το τέλος του 2008..Η κατρακύλα συνεχίστηκε με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 2011 όπου από το 1,65 (2007), η ισοτιμία φτάνει σχεδόν στο 1/1 τον Ιούλιο του 2011.
Ένα δάνειο π.χ. 170.000 € (23 έτη) ξεκίνησε το 2007 με μηνιαία δόση περίπου 800 € για να φτάσει το καλοκαίρι του 2011  1255 €!
Ο εφιάλτης του 1 προς 1 δεν εκτοξεύει μόνο τη δόση ,εκτοξεύει και το άληκτο κεφάλαιο σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα του αρχικού! Βεβαίως όσοι δανειολήπτες επέλεξαν την προστασία της δόσης ζημιώθηκαν λιγότερο μόνο όσο αναφορά τη δόση στο διάστημα προστασίας, αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό ενός δανείου με έρμαιο το δανειολήπτη στη νομισματική αγορά.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Ελβετική Εθνική τράπεζα (NSB) προσπαθώντας να αναχαιτίσει την υποχώρηση της νομισματικής ισοτιμίας φράγκου και € , επέβαλε ένα όριο ισοτιμίας 1,20 φράγκα ανά ευρώ, προκειμένου να προστατεύσει την εξαγωγική οικονομία της χώρας.Ήταν η πρώτη φορά που η Βέρνη υποχρεώθηκε να λάβει ένα τέτοιο έκτακτο νομισματικό μέτρο από τη δεκαετία του 1970.
Η οικονομική, ψυχολογική και ηθική βλάβη μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο:
1. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βλέπομε τη μεν μηνιαία δόση να έχει αυξηθεί κατά 35%τα δε εισοδήματά μας να μειώνονται κατά το ίδιο ποσοστό!
2. Διαπιστώνομε με τρόμο ότι το άληκτο κεφάλαιο έχει εκτοξευθεί σε ποσά περισσότερα από όσα δανειστήκαμε ενώ το δάνειο εξυπηρετείται!
3. Απειλούμαστε όχι απλώς με την απώλεια του σπιτιού μας, αλλά και τον πλειστηριασμό της υπόλοιπης περιουσίας (αυτός δεν είναι και ο τελικός σκοπός; ) αφού το προσημειωμένο ακίνητο δεν πρόκειται να καλύψει την εξαιρετικά διογκωμένη οφειλή του δανείου (μετά και την πτώση της αξίας των ακινήτων).
4. Παραμένομε εγκλωβισμένοι γιατί αν μετατρέψομε την σημερινή οφειλή από chf σε €, αυτόματα «νομιμοποιείται» ένα υπέρογκο άληκτο ποσό όπως έχει διαμορφωθεί από την τρέχουσα ισοτιμία
Τα δάνεια αυτά σχεδιάστηκαν για να μην μπορούν ν’ αποπληρωθούν ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κατασχέσεις των ακινήτων!!


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.