Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Το τέλος είναι κοντά… Κοντός ψαλμός αλληλούια... για ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Του Κώστα Στούπα
1)Το τέλος είναι κοντά...
Πολλοί φίλοι μεταξύ τους και αρκετοί των οποίων τη γνώμη και την παρουσία στο δημόσιο γίγνεσθαι εκτιμώ, διαφωνούν με την άποψη της στήλης πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι απίθανο να βγάλει την τετραετία.
Θεωρούν πως η στήριξη των δανειστών, η πιθανή συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, η συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα μπορούν να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Υπάρχει μια διαφορά στις απόψεις και τις εκτιμήσεις που ακούω. Οι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί ακόμη και της αντιπολίτευσης (της ελάσσονος κυρίως) είναι πιο αισιόδοξοι από μένα για την πορεία της οικονομίας.
Τα στελέχη της ιδιωτικής οικονομίας όμως είναι πιο απαισιόδοξα. Δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα στους δεύτερους γιατί οι αποφάσεις τους επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις.
Η εκτίμηση της στήλης είναι πως κάποια προ-διευθέτηση του χρέους που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, δεν μπορεί να ανατρέψει την αρνητική πορεία της οικονομίας όπως εντοπίζεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης η εκτίμηση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είναι χειρότερη από την επίσημη των 108 δισ. ευρώ.
Το μοναδικό ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης απομένει η στήριξη των ξένων, η οποία γίνεται άνευ όρων καθώς δεν θέλουν να προσθέσουν άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο στα πολλά που έχουν να αντιμετωπίσουν. ...

Το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει πάρει την κάτω βόλτα ανεπιστρεπτί φάνηκε καθαρά στην εικόνα του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα.
Η επίσκεψη Ομπάμα αντί να αναδείξει τις προοπτικές της κυβέρνησης Τσίπρα λόγων της έξωθεν υποστήριξης κατέδειξε τις αδυναμίες της. Η βοήθεια Ομπάμα προς την κυβέρνηση αντί να την ωθήσει κατέδειξε μέσω της σύγκρισης τις τραγικές ελλείψεις αυτών που μας κυβερνούν.
Η εικόνα που εμφάνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν τραυματική για το ελληνικό κοινό και δη για τη συρρικνούμενη βάση της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος.
Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης την περίοδο της επίσκεψης νουθετούσαν το κοινό αντί να δίνει βάση στην προβληματική δημόσια εικόνα να δώσει στη σημαντική ώθηση της υπόθεσης του χρέους από έναν ισχυρό διεθνή παράγοντα.
Δυο μέρες μετά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη Γερμανία, δεν υπήρξε καμιά δημόσια αναφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους ή σε οτιδήποτε θα εξασθένιζε την επιρροή της Γερμανίδας καγκελαρίου εν όψει εκλογών.
Οι εδώ δηλώσεις και προσδοκίες προκάλεσαν τις γνωστές επιθετικές δηλώσεις του άσπονδου "φίλου" της χώρας μας του κ. Σόιμπλε.
Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητες της οικονομίας τους, είπε ο κ. Σόιμπλε. Αυτό όμως δεν είναι ψέμα, εξάλλου οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Το ελληνικό ΑΕΠ π.χ. φτάνει τα 180 δισ. ευρώ περίπου και οι συντάξεις τα 30 δισ. ευρώ, ήτοι το 17%.
Ο μέσος όρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ε.Ε. φτάνει στο 12% του ΑΕΠ. Για να πέσει η Ελλάδα στο μέσο όρο της Ε.Ε. είτε θα πρέπει το ΑΕΠ να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ είτε οι δαπάνες για συντάξεις να πέσουν κοντά στα 21 δισ. ευρώ.
Ανάλογα μεγαλύτερο από τις δυνατότητες της οικονομίας είναι και το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον το τελευταίο δεν είναι ανταποδοτικό και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο της επιχειρηματικότητας και άρα της εξόδου της χώρας από την κρίση χρεοκοπίας.
Ακόμη και ένα προσωρινό σχέδιο για το χρέος που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ή και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους πολύ μικρή επίδραση θα έχει στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.
Καμιά σοβαρή επένδυση (πέραν της ιδιωτικοποίησης κρατικών μονοπωλίων) δεν πρόκειται να γίνει στη χώρα αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές, στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και κυρίως αναδόμηση του κράτους σχεδόν εκ του μηδενός.
Η κυβέρνηση Τσίπρα στο εσωτερικό κάθε μέρα που περνά συνειδητοποιεί το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκεται. Απομένει η άνευ όρων στήριξη από το εξωτερικό η οποία όμως το 2017 θα δεχτεί ισχυρά πλήγματα πριν και μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.
Η ωχρή και ασυντόνιστη εικόνα του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου αποτυπώνει την αρχή της συνειδητοποίησης του αδιεξόδου που αρχίζει να γίνεται φανερό.
Μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε από το 4% στο 36% λόγω των υποσχέσεων και της εικόνας του κ. Τσίπρα. Μετά τη διάψευση των υποσχέσεων θάμπωσε και η εικόνα...
Το τέλος είναι κοντά...
2) Οι κοινωνίες μας έχουν φθάσει στα όρια τους...
Αγαπητέ κ. Στούπα.
Λόγω του ότι το μείζον πρόβλημα στα νησιά μας είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, διαβάστε την επιστολή μου και εάν κρίνετε ότι δημοσιεύοντάς την μπορεί να μας δοθεί μιά λύση, μιά νομική άποψη ή κάτι άλλο, μέσα από τους αναγνώστες σας, ή κάποιον Κυβερνητικό παράγοντα, σας παρακαλώ να το κάνετε.
Οι κοινωνίες μας έχουν φθάσει στα όρια τους.
Σας ευχαριστώ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εδώ και πολύ καιρό, αφού διάβασα πολλές φορές την συνθήκη της Ε.Ε - ΤΟΥΡΚΙΑΣ, με τον κοινό νού που διαθέτω, προσπαθώ να βρώ και να καταλάβω που ακριβώς αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες, πρέπει να παραμένουν υποχρεωτικά στον τόπο όπου εισέρχονται έως ότου εξεταστεί η αίτηση τους γιά άσυλο Π.χ Χίο, Σάμο, Λέσβο, κλπ.
Επίσης διάβασα τους κανονισμούς ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.
Οι κανονισμοί αυτοί μιλούν για τις υποχρεώσεις των Κρατών σχετικά με τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις διαδικασίες που προβλέπονται.
Πουθενά δεν αναφέρονται για υποχρεωτική παραμονή στους γεωγραφικούς τόπους όπου εισέρχονται οι πρόσφυγες-μετανάστες Π.χ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Από όσα κατάλαβα, χωρίς να είμαι Νομικός, κάτι δεν μας λένε σωστά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και όχι μόνο αυτοί.
Τι κρύβεται είναι ζητούμενο.
Επίσης απευθύνθηκα σε Νομικούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς και πολλούς άλλους για να με φωτίσουν σχετικά με το θέμα αυτό.
Απάντηση ως προς την υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων-μεταναστών δεν υπήρξε.
Τελευταία ρώτησα δημόσια στο Δ.Σ στις 18/11/2016 το αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφα.
..........είναι υποχρεωτική η παραμονή των προσφύγων-μεταναστών στην Χίο κ. Υπουργέ μέχρι να εξεταστεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου;
Η απάντηση του ήταν.
.........θα σας στείλουμε την συμφωνία για να δείτε που το γράφει.
Περιμένουμε.
Μέχρι όμως να περιμένουμε τον κ. Μπαλάφα δημοσιεύω μόνο το επίμαχο μέρος της συμφωνίας που μας ενδιαφέρει, μεταφρασμένο από τα αγγλικά στα Ελληνικά.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Λέει λοιπόν η συμφωνία Ε.Ε -ΤΟΥΡΚΙΑΣ στο 1 σημείο δράσης:
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, συμφώνησαν στα παρακάτω επιπρόσθετα σημεία δράσης:
1)Από τις 20 Μαρτίου 2016 όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτό θα γίνει με πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, αποκλείοντας οποιαδήποτε μορφή μαζικής απέλασης. Όλοι οι μετανάστες θα προστατεύονται με βάση τα σχετικά διεθνή κριτήρια και με βάση την αρχή της μη επαναπροώθησης. Θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι αναγκαίο για να μπει τέλος στον ανθρώπινο πόνο και για να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη.
Οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται και κάθε αίτηση για άσυλο θα ελέγχεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σε συμφωνία με την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Οι μετανάστες που δεν υποβάλουν αίτηση για άσυλο ή που η αίτηση τους κρίνεται αστήρικτη ή μη αποδεκτή με βάση την παραπάνω οδηγία θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την βοήθεια των θεσμών και υπηρεσιών της Ε.Ε., θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα και θα συμφωνήσουν στις αναγκαίες διμερείς ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου του 2016, για την διασφάλιση της συνεργασίας και διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό της ομαλής λειτουργίας των ρυθμίσεων αυτών.
Τελειώνοντας αναφέρω ότι η πρόταση που κατέθεσα, πολύ καιρό πρίν, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου και έγινε ομόφωνα αποδεκτή πρόσφατα στις 16/11/2016 είναι:
Να ανατεθεί σε έγκριτο νομικό γραφείο το ερώτημα, αν δηλαδή οι πρόσφυγες-μετανάστες, πρέπει να παραμένουν υποχρεωτικά στον τόπο όπου εισέρχονται έως ότου εξεταστεί η αίτηση τους γιά άσυλο και να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση επί αυτού, βάση της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου θα χαράξη την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.
Εάν έχω άδικο στις απόψεις μου και τον προβληματισμό μου ζητώ συγνώμη.
Εάν όμως έχω δίκιο θα πρέπει κάποιοι άλλοι να κάνουν το ίδιο.
Το ποιός έχει δίκιο και ποιά παιχνίδια παίζονται εις βάρος των νησιών μας και των κατοικών τους σύντομα θα αποκαλυφθούν.
Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Μυριαγκός Βασίλης
Δημοτικός Σύμβουλος
kostas.stoupas@capital.gr

========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.