Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Τελεσίγραφο από τη Γερμανία: Κανόνες και μέτρα ή χρεοκοπία

Στυγνοί εκβιασμοί από το Βερολίνο - Εγκλωβισμένος ο Τσίπρας στην αδιέξοδη πολιτική που ο ίδιος επέλεξε

Αντιμέτωπη με το τέλος των αυταπατών και των μύθων που έχει δημιουργήσει θα βρεθεί για άλλη μια φορά το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, αφού το όνειρο των χαμηλών πλεονασμάτων γκρεμίζεται και αποδεικνύεται ότι οι εναλλακτικές που προτείνει, απλά δεν υφίστανται.
Με τους δανειστές να μη προτίθενται να ξαναβάλουν λεφτά στην Ελλάδα, με ένα νέο πακέτο και ένα νέο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός θα έχει μπροστά του ένα και μόνο δίλημμα: Ή μεγάλα πλεονάσματα και μέτρα όπως λέει το ΔΝΤ και υπακοή στους κανόνες του, ή τίποτα και χρεοκοπία. Εκπτώσεις δεν γίνονται!
Το χθεσινό άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitungαποτελεί «λαγό» της στάσης της γερμανικής πλευράς αλλά και του συνόλου των δανειστών, που όπως ξεκαθαρίζεται δεν ενδιαφέρονται για ένα ακόμη μνημόνιο. ...
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ γιατί απλά αν το πλεόνασμα είναι 1,5%, όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η Αθήνα θα χρειαζόταν μεσοπρόθεσμα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 περίπου δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Για πρώτη φορά γίνεται σαφής μια πικρή αλήθεια που δεν αρέσει στους έλληνες πολιτικούς... ότι η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από τα Μνημόνια, αφού μόνο εξοικονομώντας ίδιους πόρους και μεγάλα πλεονάσματα, μπορούμε να μη χρειαστούμε πρόσθετα κεφάλαια δανεισμού, δηλαδή ακόμη ένα Μνημόνιο, και μόνο με μεγάλα πλεονάσματα θα μπορούμε να πληρώνουμε μόνοι μας τα υπέρογκα κόστη των υποχρεώσεών μας...
Μάλιστα, τίθεται ξεκάθαρα, ότι δεν επιλέγει η ελληνική πλευρά αν θα ήθελε ακόμη ένα Μνημόνιο γιατί απλά οι δανειστές δεν προτίθενται να το προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό παζάρι για χαμηλότερα πλεονάσματα, πέφτει στο κενό, αφού αυτή η επιλογή...δεν προσφέρεται!
Το «Δεν πληρώνω» των Γερμανών: «Θα χρειαστούν 100 δις. ακόμη αν θέλετε πλεονάσματα στο 1,5% και δεν τα δίνουμε»
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, αν οι πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, επιδείξουν υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα, τότε αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά.
Στα 100 δισ. υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να βάλουν οι δανειστές, για να πληρώνονται οι υποχρεώσεις μας, αν δεν εξασφαλιστούν αυτά τα κεφάλαια από την ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Jens Spahn. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα έπρεπε να επωμισθούν το πρόσθετο αυτό βάρος. «Και αυτό θα ήταν περίπου ένα νέο πακέτο βοήθειας», υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών ο Σπαν, εξηγώντας ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.
Το όνειρο της ποσοτικής χαλάρωσης απομακρύνεται
Το όνειρο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απομακρύνεται όσο οι αξιολογήσεις καθυστερούν και το Βερολίνο αρνείται την προώθηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, η ανοικτή εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης και η άρνηση του Βερολίνου να δρομολογήσει την συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (ενώ παράλληλα έχει παγώσει και τα βραχυπρόθεσμα), δημιουργούν αρνητικές συνθήκες για ένταξη της Ελλάδας στο QE, και την περιβόητη έξοδο στις αγορές...
Η Έκθεσή της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος καθυστερεί, αφού έπεται της αξιολόγησης και βασίζεται σε στοιχεία της Κομισιόν και της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η συμφωνία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αποτελεί σημαντικό στοιχείο που ακόμη λείπει... Η αρνητική απάντησης της ελληνικής πλευράς στα πρόσθετα μέτρα που θα εξασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ , μπλοκάρει την όποια συμφωνία και την όποια εξέλιξη.
Στο δεδομένο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση προστίθεται και η άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές. Έτσι όσο η ελληνική πλευρά στυλώνει τα πόδια, συμφωνία δεν υπάρχει, ούτε QE, ούτε έξοδος στις αγορές τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές...
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.