Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Εξαιρούνται οι δικαστές από την υποχρέωση να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Σχετικό: Έλληνες δικαστές... Η συντεχνία που κήρυξε τον πόλεμο στην ελληνική κοινωνία
 Εξαιρούνται τελικά οι δικαστές από την υποχρέωση να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που μπλοκάρει προσωρινά, μέχρι νεωτέρας την εφαρμογή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έκανε δεκτούς όλες τις αιτιάσεις των δικαστικών ενώσεων που αντιδρούν στην ηλεκτρονική κατάθεση των «πόθεν έσχες» και ανέστειλε την υλοποίηση της υλοποίηση του νόμου που υποχρεώνει δικαστές και εισαγγελείς να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Η απόφαση ισχύει πάντως τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2017, οπότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η αίτηση ακύρωσης που έχουν υποβάλει οι πέντε δικαστικές ενώσεις

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την εφαρμογή των αποφάσεων των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες δικαστών και εισαγγελέων «να προξενηθεί σ΄ αυτούς βλάβη μη επανορθώσιμη». Επιπλέον, κρίθηκε ότι δεν ...
προβλήθηκαν από το δημόσιο «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση των υπουργικών αποφάσεων.

Οι δικαστές αναφέρουν λεπτομερειακά τους ισχυρισμούς των δικαστικών Ενώσεων περί της αντισυνταγματικότητας κ.λπ. των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως είναι ο κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων, η οικονομική επιβάρυνση που θα δεχθούν λόγω της αμοιβής την οποία θα καταβάλουν σε ειδικό εκτιμητή, κ.λπ.

Ακόμη, στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ισχυρισμούς των Ενώσεων για τον άμεσο κίνδυνο διαρροής των προσωπικών δεδομένων (στοιχείων) των δικαστών, καθώς η αρμόδια Αρχή που θα επεξεργάζεται το περιεχόμενο των δηλώσεων, απαρτίζεται από πρόσωπα που δεν απολαμβάνουν εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Επίσης: Καταπέλτης ο Μιχ. Καρχιμάκης για τους δικαστές που αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες

========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.