Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών - Οι πλούσιοι και οι φτωχοί της βουλής - Τα παράξενα στα πόθεν έσχες (Video)

Οι δηλώσεις δημοσιοποιούνται από το γραφείο του Β' αντιπροέδρου της Βουλής και θα αναρτηθούν μετά το μεσημέρι στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, όπου θα παραμείνουν διαθέσιμες για έναν μήνα: Πόθεν έσχες - πόθεν αίσχος!!!
Καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων αλλά και μηδενικά εισοδήματα περιλαμβάνουν τα πόθεν έσχες των υπουργών και των βουλευτών της Βουλής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ποιοι είναι οι λάτρεις μηχανών, ποια είναι τα μεγάλα πορτοφόλια και ποιοι είναι οι φτωχότεροι στο ελληνικό κοινοβούλιο...

Δείτε το βίντεο του Star:

Εισοδήματα για κάθε γούστο είχε και η τελευταία δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπίας.

Από εκείνους που οι καταθέσεις τους «ζαλίζουν» μέχρι αυτούς που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως ακριβώς επιβίωναν πριν γίνουν βουλευτές, τα πόθεν έσχες των 2014-2015 χαρίζουν….
συγκινήσεις.

Για αρχή εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του υπουργικού ζεύγους Παπαδημητρίου- Αντωνοπούλου που από κοινού συγκεντρώνουν μια σχεδόν αμύθητη περιουσία. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, εμφανίζει το 2014 εισοδήματα της τάξης των 161.326 δολαρίων, με τον σύζυγό της, γνωστό οικονομολόγο και πρόεδρο του ινστιτούτου Levy, να συνεισφέρει στον οικογενειακό κορβανά άλλα 337 δολάρια, αγγίζοντας έτσι από κοινού το ποσό των 500.000 δολαρίων. Σε ότι αφορά δε τις καταθέσεις, οι δυο τους διατηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες όπως η HSBC και JP Morgan ύψους 3.148 χιλ δολαρίων και τέσσερα ακίνητα (πούλησαν ένα έναντι 1,8 εκατ. δολαρίων).

Επιπλέον έχουν μετοχές αμοιβαίων ύψους 240.000 δολαρίων και 103.000 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα παράλληλα είναι η περίπτωση της βουλευτή της ΝΔ, Γεωργίας Μαρτίνου, η οποία εμφανίζει εισοδήματα ύψους 1.650.000 ευρώ που προήλθαν από…δωρεά (!). Ακόμα, διαθέτει καταθέσεις ύψους 1.395.734 ευρώ, δεν έχει μεταφορικό μέσο, ακίνητη περιουσία παρά μόνο συμμετοχές σε κάποιες εταιρίες.

Ακόμα, άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι οι συνολικές καταθέσεις του ζεύγους Παπαδημούλη, καθώς ο ευρωβουλευτής διατηρεί σε λογαριασμούς σε Εθνική, Εurobank και ΚΒC Bελγίου ποσό της τάξης των 542.000 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται περί τα 470.000 που διατηρεί μόνη της η σύζυγος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ακόμα, εισοδήματα της τάξης των 81.000 ευρώ που σε συνδυασμό με αυτά της συζύγου (33.000 ευρώ από τον ΟΑΣΠ) ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Τέλος, ο ευρωβουλευτής έχει μετοχές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και αμοιβαία κεφάλαια. Στο αντίποδα δύο είναι οι πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις:

Ο Γιώργος Αμυράς πρέπει να γνώρισε πραγματικά το ευ ζην στις αίθουσες του Μεγάρου της Βουλής, καθώς πριν εκλεγεί με το Ποτάμι δήλωνε περί τα 787 ή αλλιώς 65 ευρώ το μήνα! Στην κατοχή βρίσκεται οικόπεδο, αποθήκη και αγροτεμάχιο, ενώ όπως είναι λογικό δεν διαθέτει μετοχές και ομόλογα.

Στην ίδια λογική οι καταθέσεις του τουλάχιστον τη περίοδο εκείνη κινούνταν στις 1.355 ευρώ, ενώ διαθέτει και μοτοσυκλέτα 100 κυβικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αποδοχές της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που δήλωσε για το 2014 εισόδημα της τάξης των 400 ευρώ. Ωστόσο στην τράπεζα η Αντιπρόεδρος της Βουλής διέθετε καταθέσεις ύψους 20.000 ευρώ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σημείωση: Δυο περιπτώσεις διαβιβάστηκαν στην Δικαιοσύνη – Ο Στάθης Μπούκουρας δεν διαβίβασε τα απαραίτητα δικαιολογητικά – Ο Γιώργος Καρατζαφερης λόγω ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης

Σε δημοσίευση των «πόθεν έσχες» βουλευτών και υπουργών για τα έτη (οικονομική χρήση) 2013-2014 θα προχώρηση αύριο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η αιφνιδιαστική κίνηση την ώρα που το κοινοβούλιο έχει κλείσει για τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς εγείρει ερωτηματικά για το αν η κυβέρνηση θέλει να ξεφύγει επικοινωνιακά από το κλίμα που έχει δημιουργήσει η «επιστολή Τσακαλώτου» και το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Βουλής επισημαίνει πως δυο περιπτώσεις διαβιβάστηκαν στην Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα που δεν διαβίβασε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τον κ Γιώργο Καρατζαφερη λόγω ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων των τελευταίων δύο ετών θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αύριο στις 12:30, από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, σε μορφή cd και θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής στις 13:30.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Προέδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ανακοινώνει:

Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης αποτελούμενη από την Προέδρο αυτής, κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Προέδρο της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και τα μέλη της, κυρία Δημητρούλα Υφαντή, Αρεοπαγίτη, κ. Αριστόβουλο-Γεώργιο Βώρο, Σύμβουλο της Επικράτειας, κ. Στυλιανό Λεντιδάκη, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Γεώργιο Παντελή, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και Προέδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, κ. Θεόδωρο Μητράκο, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ανδρέα Ποττάκη, Συνήγορο του Πολίτη, κ. Σπυρίδωνα Λάππα, βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, βουλευτή της Ν.Δ., ανέθεσε τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, οι οποίοι εξέτασαν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2014 (χρήση 2013) και 2015 (χρήση 2014), ώστε να εκκινήσει η περίοδος της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες χωρίς εκκρεμότητες.

Οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης που δημοσιοποιούνται και αφορούν σε υπόχρεους των περ. α΄ έως ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003, ως ίσχυε, είναι για το έτος 2013 εξακόσιες τέσσερις (604) και για το έτος 2014 οκτακόσιες επτά (807).

Ο κ. Ευστάθιος Μπούκουρας, τ. βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καίτοι υπόχρεος, δεν υπέβαλε τις απαιτούμενες δηλώσεις και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στον κ. Εισαγγελέα Εφετών για το αδίκημα της μη υποβολής Δ.Π.Κ. κατ’ άρθρο 6 παρ. 2 εδαφ. α του ν. 3213/2003, ως ισχύει.

Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές διενήργησαν τον έλεγχο των δηλώσεων και των δικαιολογητικών που υπεβλήθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3213/2003. Όπου συνέτρεχε περίπτωση κάλεσαν τους υπόχρεους, προς παροχή διευκρινίσεων, κατά το άρθρο 3 παρ. 4 του ως άνω νόμου και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο.

Στις εκθέσεις αυτές, μετά από σχετικό έλεγχο, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις). Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υποχρέων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Στον κ. Εισαγγελέα Εφετών διαβιβάστηκε ο φάκελος του κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, τ. βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης (αρθ. 98 παρ. 1 ΠΚ και 6 παρ. 2 και 3 ν. 3213/2003 ως ισχύει).

Η Επιτροπή και μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων διατηρεί το δικαίωμα για συνέχιση / επικαιροποίηση του ελέγχου ή για επανέλεγχο των ως άνω δηλώσεων, όπου και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 περ. α΄ έως ε΄ του ν. 3213/2003, αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής του άρθρου 3Α του ν. 3013/2003, όπου και θα παραμείνουν αναρτημένες για ένα (1) έτος και συγκεκριμένα έως και τις 28 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 3213/2003, όπως ισχύει, η δημοσίευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλουν τα υπόχρεα πρόσωπα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενό τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου