Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Τα ψιλά γράμματα της υψηλής ελληνικής δικαιοσύνης: Το εφετείο αθώωσε εφοριακούς για δωροδοκία, το ΣτΕ επικύρωσε την απόλυσή τους

Απόφαση που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα έλαβε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με δύο αποφάσεις του επικύρωσε την απόλυση δυο εφοριακών που πήραν φακελάκι 30.000 ευρώ από εταιρεία πετρελαιοειδών της Θεσσαλονίκης για να επισπεύσουν την επιστροφή ΦΠΑ στην εταιρεία. Η απόφαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί οι δυο εφοριακοί αθωώθηκαν τελεσίδικα για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης από το Εφετείο Θεσσαλονίκης, αλλά για τυπικούς δικονομικούς λόγους.
Έτσι, το Ανώτατο Δικαστήριο ήρθε να επικυρώσει την απόφαση περί οριστικής παύσης που είχε επιβάλει το Πειθαρχικό του ΥΠΟΙΚ το 2013, διότι, όπως αναφέρει, "δεσμεύεται μεν από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατά το μέρος με το οποίο οι εφοριακοί κρίθηκαν αθώοι της παθητικής δωροδοκίας από κοινού και της συμμορίας", όμως δεσμεύεται και "ως προς την ύπαρξη των πραγματικών αυτών περιστατικών τα οποία έγιναν δεκτά κατά την κρίση της επίμαχης αποφάσεως του ποινικού δικαστηρίου". Εν ολίγοις, εφόσον η αθώωση δεν αφορά την απαλλαγή τους από τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία θεωρούν οι δικαστές ότι συνέβησαν, αλλά νομικούς λόγους, τότε οι λόγοι απόλυσης ως πειθαρχικά παραπτώματα υφίστανται. Αναφέρει δε πως "τα πραγματικά περιστατικά στοιχειοθετούν το πειθαρχικό παράρτημα της χαρακτηριστικώς ...
αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός της υπηρεσίας" και έκρινε ότι η ποινή της οριστικής απόλυσης που τους επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.
Όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, γυναίκα εφοριακός έλαβε από εταιρεία πετρελαιοειδών για τον εαυτό της και για λογαριασμό του συναδέλφου της εφοριακού υπαλλήλου "το ποσό των 30.000 ευρώ", προκειμένου "να επισπεύσουν τις διαδικασίες προσωρινού ελέγχου", συνέταξαν και υπέγραψαν την έκθεση, βάσει της οποίας επιστράφηκε σε αυτήν το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ το οποίο είχε ζητήσει με σχετικές αιτήσεις της.
Παναγιώτης Στάθης  capital.gr
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.