Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Τέλος στο δράμα δανειοληπτών με τα στεγαστικά σε ελβετικό (Η Eurobank έχει ασκήσει έφεση και η συλλογική αγωγή θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό στις 28 Σεπτεμβρίου 2017)

Παρέμβαση με υπουργική απόφαση προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας. Κλειδί η συζήτηση αγωγής κατά της Eurobank σε δεύτερο βαθμό, τον Σεπτέμβριο.
Την επιβεβαίωση της δικαστικής απόφασης-κόλαφος κατά της Eurobank σε δεύτερο βαθμό -η σχετική συλλογική αγωγή συζητείται στις 28 Σεπτεμβρίου- περιμένει το υπουργείο Οικονομίας για να εκδώσει υπουργική απόφαση, με την οποία θα δοθεί τέλος στο δράμα χιλιάδων δανειοληπτών με τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας στη Βουλή σε συζήτηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή, Γιώργου Καρρά, ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει από το νόμο να επιβάλλει στις τράπεζες κανόνες, με βάση δικαστικές αποφάσεις για συλλογικές αγωγές.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο κ. Παπαδημητρίου,

Ειδική κατηγορία αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με ρήτρα ελβετικού νομίσματος, καθώς λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας πολλοί δανειολήπτες βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, αφού διαπίστωσαν ότι οι οφειλές τους αυξήθηκαν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό.


Το Υπουργείο Οικονομίας και ιδιαίτερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθούν στενά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Γνωρίζουμε δε ότι μεμονωμένοι δανειολήπτες αλλά και δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καταθέσει ...
αγωγές έχουν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό.


Εντούτοις, όμως, όπως γνωρίζετε, μπορούμε να νομοθετήσουμε βάσει δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δεν βασίζονται σε εξειδικευμένα και μεμονωμένα περιστατικά της εκάστοτε κρινόμενης περίπτωσης, αλλά επί τη βάσει αγωγών δανειοληπτών οι οποίοι προσφεύγουν ομαδικά, με ομαδικές αγωγές.


Στις περιπτώσεις αυτές το σκεπτικό των αποφάσεων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία καλύπτουν έναν μεγάλο συγκριτικό αριθμό δανειοληπτών. Οι δικαστικές αποφάσεις δηλώνουν, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, κατά γενική ομολογία ότι η συμπεριφορά των τραπεζών αφορούσε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.


Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος αυτού και αναμένουμε τις αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώσουν αμετάκλητα και τελεσίδικα τους δανειολήπτες στη βάση των ομαδικών αγωγών τους, αποφάσεις που έχουν ήδη συζητηθεί και εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό μόλις δημοσιευτούν, κατ’ εφαρμογή αυτών. Θα επιβάλλουμε τότε συγκεκριμένες συμπεριφορές στα πιστωτικά ιδρύματα.
Απόφαση-κόλαφος κατά της Eurobank

Κλειδί για την κανονιστική παρέμβαση του υπουργού, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, θα είναι η εξέλιξη συλλογικής αγωγής κατά της Eurobank, της τράπεζας που έχει χορηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην ελληνική αγορά.

Με την απόφαση 334/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η Eurobank υπέστη συντριπτική δικαστική ήττα, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο ως καταχρηστικός και άκυρος ο συμβατικός όρος που επιτρέπει στην τράπεζα να υπολογίζει την οφειλή του δανειολήπτη με βάση την εκάστοτε ισχύουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στην τράπεζα να εφαρμόζει αυτό τον όρο και της επέβαλε να υπολογίζει τις οφειλές με βάση την ισοτιμία που υπήρχε κατά το χρόνο σύναψης του δανείου, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από τον «βρόχο» της συνεχούς διόγκωσης του κεφαλαίου, λόγω της αλλαγής των ισοτιμιών -οι δανειολήπτες μπορεί να πληρώνουν αδιάλειπτα τις δόσεις τους, αλλά το κεφάλαιο του δανείου να αυξάνεται ανεξέλεγκτα!

Η Eurobank έχει ασκήσει έφεση και η συλλογική αγωγή θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό στις 28 Σεπτεμβρίου. Εάν η τράπεζα χάσει και αυτή τη δίκη, ο υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή, θα εκδώσει υπουργική απόφαση για να εφαρμοσθεί σε όλες τις περιπτώσεις η απόφαση του δικαστηρίου.

Την απόφαση μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (http://www.daneia-chf.gr/).

Νώντας Χαλδούπης http://www.sofokleousin.gr/archives/334607.html

Απόφαση-βόμβα για τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Γράφει η Λιλή Καρακώστα

Τη δυνατότητα να μετατρέψετε το στεγαστικό σας δάνειο από ελβετικό φράγκο- που το είχατε "γυρίσει" πριν μερικά χρόνια για να πληρώνετε χαμηλή δόση-σε ευρώ, θα έχετε πλέον σύμφωνα με κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται με καθυστέρηση στην εθνική νομοθεσία. Πρόκειται για μια απόφαση-βόμβα που θα δώσει "ανάσα" σε 70.000 δανειολήπτες που είδαν τα τελευταία χρόνια τη δόση του στεγαστικού τους να απογειώνεται...

Όπως προβλέπει η εν λόγω οδηγία, η αλλαγή νομίσματος θα μπορεί να γίνει όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 20%.

Η τράπεζα υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα και εγγράφως τον δανειολήπτη για την υπέρβαση του μέγιστου ορίου διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ώστε να προχωρήσει σε μετατροπή νομίσματος.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ενσωματώνει την παραπάνω οδηγία αναμένεται να αποτρέψει έναν νέο γύρο «φούσκας» στεγαστικών δανείων και υπερχρέωσης νοικοκυριών, ενώ θα αποτρέπονται και εμπλοκές όπως αυτές που προκλήθηκαν με δανειολήπτες που είχαν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

"Με το νοίκι, παίρνεις σπίτι"...

Σίγουρα θα θυμάστε την εποχή που οι τράπεζες κυριολεκτικά "παρακαλούσαν" τους πελάτες τους να πάρουν στεγαστικό δάνειο προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Με κυρίαρχο σλόγκαν το "με τα λεφτά του ενοικίου, αγοράζεις πλέον δικό σου σπίτι", χιλιάδες ήταν εκείνοι οι Έλληνες που έπεσαν στην "παγίδα" της αγοράς στέγης, την εποχή που η Αθήνα κυριολεκτικά ξαναχτίστηκε από την αρχή. Η "φούσκα" του real estate, είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή χιλιάδων συμβολαίων στεγαστικών δανείων, με όρους που πέρασαν στα "ψιλά" και που στα επόμενα χρόνια, έγιναν "θηλιά" στο λαιμό των δανειοληπτών.

Έτσι, σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση το "πέναλτι πρόωρης αποπληρωμής", όπου η τράπεζα, ουσιαστικά "τιμωρούσε" με ένα ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό τον δανειολήπτη εκείνο που θα εξοφλούσε νωρίτερα από το προβλεπόμενο το σπίτι του, καθώς το πιστωτικό ίδρυμα, θα έχανε σωρεία χρημάτων από τόκους και επιβαρύνσεις. Ωστόσο τώρα, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει πρόωρα την οφειλή του και να τύχει μείωσης του συνολικού κόστους της πίστωσης σε ό,τι αφορά τόκους και επιβαρύνσεις. Αν όμως έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο, ο πιστωτικός φορέας δικαιούται αποζημίωση που θα υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Οι τράπεζες έπρεπε να έχουν κάνει τις αλλαγές από τον Μάρτιο...

Σημειώνεται ότι χθες η Κομισιόν απέστειλε στην Ελλάδα και σε άλλα οκτώ κράτη – μέλη αιτιολογημένη γνώμη που προηγείται της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η χώρας μας θα έπρεπε να είχε ενσωματώσει την εν λόγω οδηγία στην εθνική της νομοθεσία έως τις 21 Μαρτίου του 2016, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Και φυσικά στο μεταξύ, οι δανειολήπτες, πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν τόκους και επιβαρύνσεις που έχουν καταργηθεί σε όλη την Ευρώπη...

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.