Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ολόκληρη η συμφωνία με τους δανειστές - Το τελικό κείμενο των 53 σελίδων - «Μαχαίρι» χωρίς έλεος σε συντάξεις, φοροαπαλλαγές και επιδόματα

Φώτο από "Λιμέρι
Το ΔΝΤ θα ζητήσει δέσμευση της ΝΔ ότι δεν θα αντιστρέψει τα μέτρα του 2020
Το τελικό κείμενο του Μνημονίου: Πλεονάσματα 3,5% από το 2019 έως το 2022


Στο φως η συμφωνία της 2ας Μαΐου από την Handelsblatt - Τα βασικά σημεία επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις 29/4 - Σοκ από την επιβεβαίωση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Προαπαιτούμενο οι περικοπές στα μισθολόγια των ενστόλων το 2018 - Όλο το κείμενο

Το τελικό κείμενο του Μνημονίου, που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου, έφερε στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Οι διαφορές, όπως προκύπτει, είναι ελάχιστες, σε σχέση με το κείμενο του Μνημονίου που αποκάλυψε το «Πρώτο ΘΕΜΑ» στις 29 Απριλίου.

Το κείμενο έχει διευρυνθεί, καθώς έχουν προστεθεί λεπτομέρειες σε όλο το φάσμα των δράσεων, από την περικοπή των επιδομάτων του 2018 μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου εντός των επόμενων ετών.

Ίσως η πιο σημαντική προσθήκη αφορά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και αφορά στη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα τέσσερα έτη μετά το 2018, ήτοι από το 2019 έως και το 2022, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό από το προσχέδιο του κειμένου.

Σοκ προκαλεί η επιβεβαίωση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ως βάση υπολογισμού ορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα πριν τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς. Υπάρχει έκπτωση 15% μόνο για το 2018.

Διαβάστε εδώ τι έλεγε νωρίτερα σήμερα για το ζήτημα του υπολογισμού των εισφορών η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Αλγεινή εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι, ενώ το Μνημόνιο προέβλεπε έως τώρα ότι τα «φέσια» προς τον ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να αποπληρωθούν έως τα μέσα του 2017, τώρα το τελικό κείμενο, προφανώς λόγω της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, μεταθέτει την ημερομηνία για τον Ιούνιο του 2018!

Τα βασικά στοιχεία ισχύουν όπως τα γνωρίζαμε καθώς:

- Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.

- Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πλήρωνε φόρο θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 600 ευρώ.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται και το δημοσίευμα του «Business Stories» (07/05/2017), αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια.

Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο». Όπου «εξορθολογισμός», στη γλώσσα του Μνημονίου σημαίνει περικοπή, η οποία αφορά δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, αλλά το κείμενο φωτογραφίζει κυρίως τους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ένστολους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.ά.).

Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό (σ.σ.: δηλαδή το κόψιμο) ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση επτά εκατ. ευρώ το 2018.

Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:

1. «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Αφορά το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

2. «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.

Στην ίδια σελίδα γίνεται λόγος για «τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων.

Οι γνώστες του κειμένου λένε ότι αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι, όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα ζητήσει από τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα αντιστρέψει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020.

Συμφωνία

Το τελικό κείμενο 53 σελίδων που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών την προηγούμενη Τρίτη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Το κείμενο αναφέρει όλο το φάσμα των προαπαιτούμενων δράσεων, από το πώς θα εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ το 2018 μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε έτη, δηλαδή από το 2018 έως και το 2022.

Από τον μακροσκελέστατο κατάλογο με τις 140 υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα, οι 88 απαιτούν νόμο και ουσιαστικά θα κλείσουν με την ψηφοφορία που προγραμματίζεται για τις 16 Μαΐου.

Στις 18 Μαΐου ψηφίζονται μέτρα και αντίμετρα

Στις 18 Μαΐου θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν τα μέτρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης από την Ολομέλεια της Βουλής, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, αποσαφηνίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση με τον χαρακτήρα του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή στις 15 Μαΐου, θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις, και στις 17 και 18 θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια.

Στο κείμενο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ότι:

- Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών, αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.

- Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019, αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ που θα φέρει επιβάρυνση 650 ευρώ για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

- Η εξοικονόμηση για το 2018 θα προέλθει από την ανασκόπηση των προνοιακών επιδομάτων (259 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση της οροφής του μηχανισμού clawback - επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ - (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ το 2018), τη φορολόγηση των ενοικιαζόμενων κατοικιών τύπου Airbnb (48 εκατ. ευρώ το 2018) και από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα (με όφελος στα 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018).

-Οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος (δηλαδή η μείωση του αφορολογήτου ορίου) θα εφαρμοστούν από το 2019 αντί για το 2020, αν το ΔΝΤ - σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος - θεωρήσουν ότι με βάση την αξιολόγησή τους για το επόμενο χρόνο μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν στο συμφωνημένο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο στόχος αυτός πρέπει να γίνει εφικτός χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

-Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι το επεκτατικό πακέτο μέτρων, δηλαδή τα γνωστά ως αντίμετρα, θα εφαρμοστούν από το 2019 υπό τον όρο μιας αποτίμησης και συμφωνίας με όλους τους θεσμούς και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές κατά την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο που πρέπει να προνομοθετηθεί για την οικονομία

•Μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (MTFS) για το 2018-21, σύμφωνα με τους συμφωνημένους μεσοπρόθεσμους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.

•Μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα επιτύχει καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 – 2021

•Μια φορολογική δέσμη για την ενίσχυση της ανάπτυξης, η οποία αντιστοιχεί σε καθαρή βάση την απόδοση της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία περιλαμβάνει (i) μείωση των επιτοκίων και προσαύξηση αλληλεγγύης με μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική επίπτωση 0,8% του ΑΕΠ • (Ii) μείωση των επιτοκίων με μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική επίπτωση 0,1% του ΑΕΠ και (iii) μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ENFIA) με αντίκτυπο 0,1% του ΑΕΠ.

•Μια στοχοθετημένη δέσμη δαπανών που αντιστοιχεί σε καθαρή βάση την απόδοση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που αποτελείται από (i) αύξηση των δαπανών για στοχοθετημένα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα στέγασης, επιδόματα για παιδιά, σχολικά γεύματα, νηπιαγωγείο / προσχολική εκπαίδευση, Συγχρηματοδοτήσεις) 0,7% του ΑΕΠ ii) επενδύσεις δημόσιων υποδομών υψηλής ποιότητας 0,1-2,2% του ΑΕΠ και iii) ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας 0,1-0,2% του ΑΕΠ

•Τα μέτρα για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστούν το 2019 εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος, θεωρεί ότι χρειάζονται, με βάση μια εκ των υστέρων αξιολόγηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2019, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.

•Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν επίσης να νομοθετήσουν τώρα το πρόσθετο πακέτο μέτρων. Το τελευταίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό την προϋπόθεση αξιολόγησης και συμφωνίας όλων των θεσμικών οργάνων και σε διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές κατά την τελική αναθεώρηση του προγράμματος, μετά από μια διαφανή διαδικασία, και περιλαμβάνει ποσό που πρέπει να συγκεντρώνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τα θεσμικά όργανα - σε σχέση με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους - με την παραδοχή ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο αρχικό σενάριο- προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων. Οι αρχές θα παράσχουν γραπτή ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση που θα επιβεβαιώνει ότι ο ενδεχόμενος χαρακτήρας τόσο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος όσο και της επεκτατικής δέσμης μέτρων που θα κατοχυρωθεί στη νομοθεσία είναι αποδεκτός και συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα.

Συντάξεις και αφορολόγητο

Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.

-Από 1.1.2020 ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Συλλογικές συμβάσεις

Το μνημόνιο προβλέπει προ-νομοθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2011, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM.

Ομαδικές απολύσεις

Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.

Το σύστημα ειδοποίησης θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται από το ανασχηματισμένο Ανώτατο Εργατικό Συμβούλιο του οποίου η σύνθεση θα εξασφαλίζει την «ίση» εκπροσώπηση του κράτους, των εργοδοτών και τον εργαζομένων.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες.

Στο προσχέδιο προβλέπεται και νομοθέτηση που θα επιτρέψει την διαδικασία επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τον λιγνίτη

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προτείνουν τυπικά διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη συμμόρφωση της Ελλάδας στον τομέα της Ενέργειας, τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τον λιγνίτη.

Πώληση του 8% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας

Οι αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πώληση και θα αρχίσουν να παραδίδουν το 8% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Μέτρα από το 2017
Τον Μάιο θα πρέπει να ψηφιστούν μέτρα, πολλά εκ των οποίων θα ισχύσουν μέσα στη χρονιά. Η κυβέρνηση δεσμεύεται:
- Να λάβει μέτρα επιτάχυνσης κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη στο δημόσιο.
- Να μην παρατείνει και να μη φέρει ξανά ρυθμίσεις χρεών ή αμνηστευτικές φορολογικές διατάξεις, πέραν όσων υφίστανται.
- Να αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ως τον Δεκέμβριο του 2017 για να προσεγγίσουν τις εμπορικές και οι αλλαγές στον φόρο περιουσίας θα ισχύσουν από το 2018.
- Να περιορίσει τους ελέγχους ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που κανονικά θεα είχαν παραγραφεί, μόνον για όσες έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις φορολογικής απάτης.
- Να εξαιρέσει από τον ΦΠΑ τις επιχειρήσεις με πολύ χαμηλούς τζίρους (κάτω από τις 25.000 ευρώ και ίσως κάτω και από τις 15.000 ευρώ).
- Να δημοσιεύσει νέα λίστα μεγάλων οφειλετών (τον Σεπτέμβριο του 2017).

Στο ασφαλιστικό:
- Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται από τα τέλη του 2017 από την ΑΑΔΕ.
- Οι εισπράξεις του ΝΑΤ θα γίνονται από τον Ιούνιο του 2017 από τον ΕΦΚΑ.

Στην αγορά:
- Πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ.
- Άνοιγμα όλων των καταστημάτων (χωρίς περιορισμούς μεγέθους κλπ) τις Κυριακές από τον Ιούνιο του 2017.


Μέτρα και μετά το 2018
Για το 2018, εκτός των νέων μέτρων των 660 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων επεκτείνεται για ένα ακόμα χρόνο η οικειοθελής εισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας –έληγε το 2017- η οποία προβλέπει έσοδα ύψους 105 εκατ. ευρώ ετησίως (σύμφωνα με τον ν.4301 του 2014). Επιπλέον η κυβέρνηση θα αλλάξει την ευνοϊκή νομοθεσία για την ελληνική ναυτιλία, με βάση τις κατευθύνσεις που θα της δώσει η Κομισιόν τον ιανουάριο του 2018.
Μετά από αυτά, έρχονται οι μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου το 2019-2020. Σε σχέση με τα αρχικά προσχέδια συμφωνίας, τα μέτρα εξοικονόμησης 1% + 1% του ΑΕΠ από περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο που θα νομοθετηθούν άμεσα για το 2019 και 2020, επεκτείνονται μέχρι και το 2021 (τελεί υπό συζήτηση).

Η κυβέρνηση πήρε έτσι την έγκριση να ψηφίσει και τα γνωστά «αντίμετρα», αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν αν το 2018 οι θεσμοί (ΔΝΤ και δανειστές) δεν συμφωνήσουν ότι επιτυγχάνεται πλεόνασμα 3,5% το 2019. Αντιθέτως, εάν ​διαβλέψουν ​​μικρότερο πλεόνασμα, οι αυξήσεις φόρων του 2020 θα εφαρμοστούν και ένα χρόνο νωρίτερα. Το ΔΝΤ πάντως, στο αρχικό σχέδιο συμφωνίας, προέβλεπε υστέρηση έναντι του στόχου για το 2018, αναμένοντας πλεόνασμα 2,2% (μαζί με τα νέα μέτρα για πριν το 2019).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το ΔΝΤ θα επιμείνει στις απαιτήσεις του για διασφαλίσεις που έχει ζητήσει για τα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις εκλογές (υποσημείωση στην σελίδα 5). Η ίδια ακριβώς διατύπωση υπήρχε και στο αρχικό κείμενο των ευρωπαίων. Στο αντίστοιχο αρχικό κείμενο (MEFP) του ΔΝΤ αναφερόταν απερίφραστα η απαίτηση για να δοθεί η συγκατάθεση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το ευρωπαϊκό κείμενο, αλλά μένει να φανεί αν παραμένει και εκεί η ίδια διατύπωση ή κάποια άλλη εκδοχή της.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/politiki/olokliri-i-symfonia-me-toys-daneistes-teliko-keimeno-ton-53-selidon-mahairi-horis#ixzz4gbGqYBXF


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.