Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Τη δυστυχία των μνημονίων κάποιοι τη βλέπουν ως ευκαιρία.


του Μιχάλη Χαιρετάκη

Το μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο,είχε πει ο Πάγκαλος για το πρώτο Μνημόνιο αν θυμάμαι καλά. Και εμείς ζούμε σε εναν ευλογημένο τόπο οπου βρέχει συνεχώς μνημόνια.

Δε θυμάμαι αλλες φορές να έχω ακούσει για τέτοιες ευλογίες στην ιστορία της Ελλάδας, πέρα ίσως απο τις ιστορίες της Κατοχής. Τότε που ολόκληρες περιουσίες, σπίτια, χρυσαφικά , λίρες , άλλαζαν χέρια για ένα κρεμμύδι,για μια ντομάτα, για ενα πιατο φακές.

Ανθρωποι (κατ΄ ευφημισμό η λέξη, δίποδα είναι η σωστή) πλούτισαν ποντάροντας στη δυστυχία και τον πόνο παίρνοντας τα λιγοστά υπάρχοντα συνανθρώπων τους.
Το ίδιο θα δείτε να γίνεται σήμερα. Κάποιοι βρήκαν την κρίση ευκαιρία για να πλουτίσουν. Αυτούς δεν τους αγγίζει καμμία κρίση , όχι στο πορτοφόλι, αλλά και στην ψυχή τους.

Οπου κι αν γυρίσεις εδώ και 7 χρόνια, θα δείς καταστήματα που αγοράζουν χρυσό, κοσμηματα, ρολόγια,οτι πολύτιμο μπορείς να φανταστεις και απο την άλλη ανθρωποι για να πληρώσουν λογαριασμούς, για να μη χάσουν τα σπίτια τους, για να έχουν ρεύμα στο σπίτι, για να μην κρυώνουν το χειμώνα, για να ταϊσουν τα παιδιά τους κουβαλάνε μαζί με τις πληγές και τη θλίψη στην ψυχή τους ,τα λιγοστά τους υπάρχοντα για να τα ακουμπήσουν στα ψυχρους πάγκους των ντόπιων τοκογλύφων.
Κάποιες φορές δεν έχεις τι άλλο να ακουμπήσεις, τι άλλο να δώσεις, εκτός απο το ...
μυαλό, το κορμί, την ίδια σου την ψυχή. Και αυτά τα αγοράζουν, άλλοι όμως τοκογλύφοι. Τοκογλύφοι που στοιβάζουν βιογραφικά επαγγελματιών , επιστημόνων.
Δεν μιλώ για ανθρώπους που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα και οι ίδιοι, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές για να δώσουν ένα μεροκάματο, που πασχίζουν οπως ο περισσότερος κόσμος να μείνουν όρθιοι και ζωντανοι

Μιλάω για ανθρώπους που αυξάνουν το βιός τους, δίνοντας ψίχουλα σε ανθρωπους που έφαγαν τη ζωή τους μαθαίνοντας μια επιστήμη, μια τέχνη, η τσακίζοντας τα όνειρα ταλαντούχων νέων.

Μερικές φορές περηφανεύονται κιόλας που είναι τόσο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους ξένους, θα τους δείς να δίνουν διαλέξεις και να βγάζουν λογίδρια,.
Θα δείτε εκπομπές, γεμάτες εθνική υπερηφάνεια,παρουσιάζονται έλληνες επιχειρηματίες καινοτόμοι, πως σε μια χώρα κατεστραμμένη που δεν παράγει ούτε βίδα , παράγουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Πως σε μια χώρα που εισάγει ακόμα και τα φασόλια απο την Κιργιζία, σε πείσμα των μνημονίων , έλληνες μεγαλουργούν και άλλες τρίχες, ίσιες και κατσαρές.

Αυτό βέβαια δε σταματάει εκεί. Πολλές φορές έχω διαβάσει, ίδια απανθρωπο και τραγικό, για μερικούς έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού, που καλούν ανθρώπους υποσχόμενοι ανθρώπινες συνθήκες και μισθούς, για να τους έχουν τις περισσότερες φορές ανασφάλιστους και με μισθούς , ισα να ζούν και οταν δεν αντέχουν κάποια στιγμή και φεύγουν για να γυρίσουν πίσω, δεν έχουν τα χρήματα ούτε για τα εισιτήρια.

Αυτή είναι η ευλογία των μνημονίων και όλα τα άλλα , μην τα ακούτε. Δεν αλλαξε κάτι.
Χθές μόλις πανηγύριζαν που για πρωτη φορά έκοβαν βόλτες πάνω απο την εθνικη τα drones της ΕΛΑΣ. Η αληθεια είναι όμως οτι, μετά απο 2.5 χρόνια που αγοράστηκαν, αρχικά για να εποπτευουν διαδρομές δουλεμπορων για να τσακίσουν το τράφικιγκ ανθρώπινων ψυχών , κατάντησαν να κόβουν βόλτες πάνω απο την εθνική οδό για να δικαιολογήσουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν.

Αγοράστηκαν τέλος του 2014 και πετάξαν χθές για πρώτη φορά. Αφού τα περισσότερα περιπολικά πια, δεν περνάνε ούτε ΚΤΕΟ απο τα πολλά χιλιόμετρα που έχουν κάνει, το ρόλο της επόπτευσης κάποιος λαμπρός εγκέφαλος σκέφτηκε οτι μπορεί να τον κάνουν και αυτά τα drones. Μπορεί και να κατεβαίνουν μάλιστα να βοηθούν οπου χρειάζεται ή να μοιράζουν κλήσεις. Σε τόσο σοβαρή χώρα ζούμε.

Μη γελάτε, δεν είναι για γέλια η κατάσταση, καθόλου μάλιστα,σε τέτοια χώρα ζούμ.ε
Σε αυτή που με τη φαντασία κάποιων, υπάρχουν Σύριοι εφοπλιστές και επενδυτές προσφυγες, με τη φαντασία κάποιων άλλων υπηρεσία του διαστήματος, ενώ στην πραγματικότητα ,χιλιάδες ανθρωποι προσπαθούν να ξεγελάσουν την πείνα τους στα συσσίτια, όπως στην Κατοχή.

Και αν επιμένει κάποιος οτι τα μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο, θυμήστε του οτι το μόνο που ακούτε 7 χρόνια τώρα είναι η γνωστή ατάκα "Σκύψτε ευλογημένοι"
===================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.