Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Αποχαιρετούν τα Βαλκάνια οι ελληνικές τράπεζες

Την πλάτη γυρίζουν οι τράπεζες σε Βαλκάνια, Κύπρο και Αίγυπτο, στο πλαίσιο του στρατηγικού μετασχηματισμού που συμφώνησαν το 2015 με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
Μετά από μια δεκαετία «παχειών αγελάδων», στη διάρκεια της οποίας τα ελληνικά ιδρύματα θέρισαν τους καρπούς της αλματώδους ανάπτυξης των βαλκανικών οικονομιών, ήρθε η στιγμή να… τα μαζέψουν και να φύγουν.
Η μία συστημική τράπεζα μετά την άλλη ρευστοποιούν τις θέσεις τους στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κλάδου έως τα τέλη του 2018 που συμφώνησαν με αντάλλαγμα την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Εξυγίανση ή θυσία;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές, με την εν λόγω συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο της ανακεφαλαιοποίησής τους, ανάγκασαν τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα «ασημικά» τους στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι θυγατρικές τους πωλήθηκαν σε ...
αυστριακούς και ιταλικούς τραπεζικούς ομίλους που είχαν ουσιαστικά εκτοπιστεί από την ατμομηχανή των Βαλκανίων λόγω της επικράτησης των ελληνικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εύθραυστη κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζών μετά την εκδήλωση της κρίσης δεν επέτρεπε τη διατήρηση του διευρυμένου δικτύου τους στο εξωτερικό.Αυτός είναι ο λόγος που δέχθηκαν οι τράπεζες να «θυσιάσουν» τις περιφερειακές τους δραστηριότητες που, εν πολλοίς, τις στήριξαν ουσιαστικά τα δύσκολα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Η Alpha Bank έχει κλείσει σχεδόν πλήρως τα ανοίγματά της στις γειτονικές χώρες, ενώ φιλόδοξες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Χαμηλότερα βάζει τον πήχη η Eurobank, η οποία αποχωρεί από τη Ρουμανία έως το τέλος του έτους –τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό της θέσης της, ενώ διατηρεί το δίκτυό της σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο.
«Πολύ νωρίτερα» αποχωρεί η Εθνική
«Πολύ νωρίτερα και πολύ πιο δυναμικά» –απ’ ό,τι έχει υποσχεθεί– κλείνει τις περιφερειακές της θέσεις η Εθνική, όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές προσκείμενες στην τράπεζα.
Ήδη έχει ολοκληρώσει το 80% του σχεδίου πώλησης των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων της, με βασικό ορόσημο το πωλητήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Όσον αφορά στις περιφερειακές της θέσεις, έως το τέλος του 2017 θα έχει αποχωρήσει οριστικά από τη Ρουμανία (Banca Romaneasca) και τη Νότια Αφρική (South African Bank of Athens). Στην Κύπρο, σε εξέλιξη βρίσκεται πλειοδοτικός διαγωνισμός, μετά από έναν άκαρπο πρώτο διαγωνισμό. Αντίστοιχος διαγωνισμός με μη δεσμευτικές προσφορές «τρέχει» και στη Σερβία και απομένουν οι θέσεις σε Αλβανία και ΠΓΔΜ. Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη πωλήσει τη συμμετοχή της στην τουρκική Finansbank, η οποία και ήταν η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση σε τράπεζα στην ευρύτερη περιοχή.
«Μηδενίζει» η Πειραιώς
Διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της σε δύο πυλώνες, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Legacy Unit (PLU), προχωρά η τράπεζα υπό τη διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου.
Η Ατζέντα 2020  που παρουσίασε πρόσφατα ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος προβλέπει τη λειτουργική διάσπαση των θέσεών της με στόχο είναι να συγκεντρωθούν σε ένα κομμάτι όλα τα στοιχεία της Τράπεζας που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της. Έτσι, η PLU θα «κληρονομήσει» τις διεθνείς δραστηριότητες που πρέπει να πουληθούν, τις διακοπτόμενες δραστηριότητες εντός Ελλάδος (AVIS, Ερρίκος Ντυνάν, Αττική Οδός) καθώς και όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτή τη στιγμή, η τράπεζα διατηρεί 101 υποκαταστήματα στη Ρουμανία, 26 στη Σερβία, 76 στη Βουλγαρία, 18 στην Ουκρανία και 39 στην Αλβανία. Στόχος της διοίκησης είναι ο μηδενισμός της έκθεσης της τράπεζας στο εξωτερικό.
Τέλος εποχής για την Alpha Bank
Είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχει ρευστοποιήσει σχεδόν πλήρως το δίκτυό της και έχει κατακτήσει σχεδόν το 100% του στόχου της.
Η Alpha Bank έχει ήδη αποχωρήσει από τις αγορές Βουλγαρίας και FYROM και τον Ιανουάριο πούλησε και τη θυγατρική της στη Σερβία, ολοκληρώνοντας την αποεπένδυσή της στη χώρα. Πέραν των πωλήσεων, η Alpha μείωσε τα τελευταία χρόνια το δίκτυο και τον αριθμό του προσωπικού της στις δραστηριότητες εξωτερικού.
Αυτή τη στιγμή διατηρεί παρουσία στη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κύπρο.
«Απρόθυμη» έξοδος της Eurobank
Με πιο αργά –και λιγότερο πρόθυμα– βήματα προχωρά η Eurobank στην αποεπένδυσή της από τις βαλκανικές χώρες. Το 2016 αποχώρησε οριστικά από την Ουκρανία και ξεκίνησε τη διαδικασία διερεύνησης των στρατηγικών επιλογών για την Bancpost στη Ρουμανία. «Ανοιχτό» αφήνει, ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας το ενδεχόμενο να διατηρήσει ένα ποσοστό στη ρουμανική θυγατρική, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.
Όπως σημείωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση την Παρασκευή, «με την ολοκλήρωση των κινήσεων για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί, θα μπορούμε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη των εργασιών μας στις άλλες χώρες». Τόνισε δε ότι στη Βουλγαρία, η Postbank είναι η πέμπτη τράπεζα στη χώρα, στην Κύπρο, η Eurobank Cyprus σημειώνει εντυπωσιακή βελτίωση μεγεθών χρόνο με το χρόνο, η Eurobank Private BankLuxembourg έχει  σταθερές επιδόσεις, κάτι που ισχύει και για τις δραστηριότητές στη Σερβία.
Οι δραστηριότητές της Eurobank στο εξωτερικό είναι κερδοφόρες από το 2015, γεγονός που εξηγεί την απροθυμία της να κλείσει τις περιφερειακές της θέσεις σύμφωνα με τις επιταγές του SSM.
================================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.