Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη: "Αυτά είναι τα 7 sms που αποκαλύπτουν πως ο Τσίπρας πήγαινε για Grexit"

Σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για το πόσο κοντά έφθασε η Ελλάδα στο Grexit, προχωρά ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, που ανεβάζει τους τόνους στην αντιπαράθεση του με τον Αλέξη Τσίπρα, και εκθέτει τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», παρουσιάζει νέα αποσπάσματα από το βιβλίο του, και αποκαλύπτει νέους συγκλονιστικούς διαλόγους και  7 sms, με καταγραμμένη ακόμη και την ώρα από τα οποία προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχθεί το Grexit του Σόιμπλε μέσω μιας πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Τα μηνύματα που «καίνε» τον πρωθπουργό για το Grexit
Ήταν λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαίου του 2015 και ενώ οι συζητήσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο όταν ο Σόιμπλε παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη για πρώτη φορά την ιδέα του για ένα «τάιμ άουτ» που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο Βαρουφάκης ενημερώνει σχετικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με sms για τα οποία έχει κρατήσει και την ακριβή ώρα τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Έλληνα πρωθυπουργό:
Βαρουφάκης ,[16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
Τσίπρας, [16.22]: Δηλαδή;
Βαρουφάκης, [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out…
Τσίπρας, [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
Βαρουφάκης, [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
Τσίπρας, [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
Βαρουφάκης, [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».
Η ροή των αποκαλυπτικών μηνυμάτων συνεχίστηκε λίγο μετά:
Τσίπρας, [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
Βαρουφάκης, [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
Τσίπρας, [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
Βαρουφάκης, [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».
Νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα από τον πρώην υπουργό
Σε ένα διαφορετικό σημείο της συνέντευξης ο τέως υπουργός Οικονομικών επιτίθεται και πάλι με σφοδρότητα στον Αλ. Τσίπρα και λέει χαρακτηριστικά:
«Δεν πίστευα ότι ένας σαραντάρης θα υπογράψει ένα χαρτί που θα καταδικάζει τη χώρα του στη συνέχιση της δουλοπαροικίας».
«Σκέφτηκα πως δεν θα θέλει να κρύβεται για τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής του», σημειώνει και ζητά ξανά Ειδικό Δικαστήριο.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Ποτέ κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με τη Λαγκάρντ και άλλους, για να κάνει προσωπική πολιτική. Είχαμε συμφωνήσει από κοινού με τον Τσίπρα».
Για το κλείσιμο των τραπεζών ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρει:
Στο Μέγαρο Μαξίμου τη Κυριακή 28 Ιουνίου, «Κανείς άλλος δεν μίλησε. Όλοι κοιτούσαν τον Αλέξη. Εκείνος βάδιζε προς το παράθυρο της βεράντας του Μαξίμου. Κάπνιζε ένα πούρο – μια συνήθεια που την είχε αποκτήσει σχετικά πρόσφατα και είπε: «Γιάννη θα κάνουμε αυτό που λέει ο Δραγασάκης».
Ο αντιπρόεδρος μόλις είχε ασκήσει βέτο στην πρόταση Βαρουφάκη για αναστολή πληρωμών και δανείων και εφαρμογή παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου