Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΡΙΑΝΝΑΣ Β.Λ :”Ανθρώπινα δικαιώματα και DNA στην ποινική δίκη /ο ρόλος των ΜΜΕ ”

Ο Καυκικός εφιάλτης που ζει η Ηριαννα Βλ. στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης, μέσα από τα μάτια του σκιτσογράφου John Antono.
Δεκατέσσερις Μαρτίου 2011. ΕΚΑΜ εισβάλουν στο σπίτι που νοίκιαζα στο Χολαργό και με συλλαμβάνουν ως ύποπτο για συμμετοχή στην Ε.Ο. Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η Ηριάννα έχει την ατυχία εκείνο το βράδυ να κοιμηθεί μαζί μου. Προσάγεται στη ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση , οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη.
Εγώ θα αφεθώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους 3 μέρες μετά.
18 Νοέμβρη 2011. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός «μάρτυρα» που δεν ξαναεμφανίζεται ποτέ στο εξής, ούτε στο δικαστήριο, ανακαλύπτονται όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά σε χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου.
11 Ιανουαρίου 2013. Συλλαμβάνεται η Ηριάννα και κατηγορείται ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA σε γεμιστήρα εκτός όπλου , από τα ευρήματα στο ΕΜΠ. Ενάμισι χρόνο μετά την υποτιθέμενη ανακάλυψη των όπλων και δύο χρόνια με το DNA της να υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας.
Η Ηριάννα αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αυτή τη φορά, χωρίς ο ειδικός εφέτης ανακριτής να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία της. Θα το κάνει λίγες μέρες αργότερα με non paper ο τότε υπουργός Προ.Πο. Νίκος Δένδιας.
Όλα αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της δίκης μου , με ότι μπορούσε να σημαίνει αυτό για την εξέλιξή της. Το δικαστήριο τελειώνει με αθωωτική και αμετάκλητη απόφαση για μένα που είχε και τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, αφού αποδέχεται ότι μόνο φιλική σχέση υπάρχει με ορισμένα μέλη της ΣΠΦ στα πλαίσια του αντιεξουσιαστικού χώρου, κάτι που δεν αρνήθηκα ποτέ.
Η Ηριάννα δεν απομακρύνεται από εμένα παρ’ όλη τη στοχοποίηση. Μένει, αγνοεί επιδεικτικά τον φόβο και συνεχίζει τη ζωή της. Δουλεύει παθιασμένα, συνεχίζει να εξελίσσεται επαγγελματικά, να έχει φίλους , να ονειρεύεται, να ζει. Κι εγώ πάντα δίπλα της.
Αν δεν έζησε κάποιος από μέσα τη δίκη της στο ακροατήριο, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τι συνέβη. Η εισαγγελέας από την αρχή αναφερόταν σε εμένα σαν να είμαι ξανά κατηγορούμενος, δεν μπορούσε να χωνέψει πως, ένα άλλο , ομοιόβαθμο με το δικό τους δικαστήριο, αθώωσε αμετάκλητα έναν άνθρωπο που δήλωνε φίλος με μέλη της ΣΠΦ. Δεν το χωρούσε το μυαλό της. Ρωτούσε προκατειλημμένη την Ηριάννα γιατί δεν χωρίζαμε. Ενέπλεξε στην υπόθεση άσχετα με οποιαδήποτε δικογραφία άτομα. Παιδικοί μας φίλοι που αναφέρθηκαν από την Ηριάννα σαν επισκέπτες του σπιτιού μου συκοφαντήθηκαν και έγιναν στα χείλη της επιχείρημα ενοχής. Έφτασε στο σημείο να τους αναφέρει και στην εισαγγελική της πρόταση.
Μια πρόεδρος που δεν βρήκε μισό επιχείρημα να ψελλίσει για να στηρίξει την καταδικαστική απόφαση. Μια λέξη μόνο, ένοχη.
Η Ηριάννα καταδικάστηκε από αυτές τις λίγες σε 13 χρόνια φυλακής.Η Ηριάννα καταδικάστηκε ως μέλος της ΣΠΦ επειδή είχε σχέση μαζί μου. Εγώ όμως σύμφωνα με τα δικά τους δικαστήρια δεν είμαι μέλος…
Η Ηριάννα καταδικάστηκε για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA, το οποίο όταν ζητήθηκε από το στάδιο κιόλας της ανάκρισης για επανέλεγχο σε πιστοποιημένο και εξειδικευμένο εργαστήριο, που συνεργάζεται με δικαστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, η απάντηση που δόθηκε από την αστυνομία ήταν ότι « τελείωσε». Μια και έξω. Και θα πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά. Αυτούς που είχαν και τα ευρήματα και το DNA της Ηριάννας και έκαναν ενάμισι χρόνο να βγάλουν αποτέλεσμα.
ΠΑΡΑΝΟΙΑ; ΑΝΟΗΣΙΑ; ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ; ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ;
Δε με αφορά. Μ’ αυτό το σκεπτικό οποιοσδήποτε μπορεί να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί για οτιδήποτε. Αρκεί να είναι φίλος με κάποιον που είναι φίλος με κάποιον…
Μια συλλογική ευθύνη που απειλεί να εγκληματοποιήσει όχι μόνο έναν πολιτικό χώρο αλλά οποιαδήποτε σχέση επιλέγουν να πλήξουν για τους δικούς τους λόγους.
Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο.
Η Ηριάννα δε δέχτηκε να της υποδείξουν ποιους θα συμπαθεί, ποιους θα αγαπάει, με ποιους θα ζήσει.
«Έχει και η ψυχή τον δικό της κονιορτό που εάν σηκωθεί μέσα μας αέρας, αλίμονο»
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
14-6-2017
Το Omnia TV κατέγραψε την εκδήλωση που διοργάνωσε το Νόστιμον Ημαρ ...για την υπόθεση της Ηριάννας

Λίγο μετά τις εννιά το βράδι ολοκληρώθηκε στην κεντρική αίθουσα της ΟΤΟΕ η επιστημονική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το "Νόστιμον Ήμαρ" με αφορμή τη δίκη της Ηριάννας Β. Λ. και θέμα ”Ανθρώπινα δικαιώματα και DNA στην ποινική δίκη / Ο ρόλος των ΜΜΕ".

Μίλησαν: ο Θεόδωρος Μαντάς, ποινικολόγος και συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας, ο Γρηγόρης Λέων, Ιατροδικαστής-Πραγματογνώμων και Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ενώ η Παρέντη Μαρία, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Νόστιμον ήμαρ διάβασε την γραπτή παρέμβαση του Δρ. Γεώργιου Φιτσιάλου, Διδάκτορα Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Nice Sophia Antipolis στη Γαλλία.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε παρέμβαση για το θέμα από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και ερωτήσεις από το κοινό.

Δύο ενδιαφέρουσες ειδήσεις προέκυψαν από την εκδήλωση. Η πρώτη αφορά τον κίνδυνο αναβολής της εκδίκασης την Δευτέρα, αφού μέχρι και σήμερα η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί, με ευθύνη της Έδρας και όχι της Γραμματέως του δικαστηρίου.

Η δεύτερη αφορά την δίκη Κορκονέα-Σαραλιώτη στη Λαμία και είναι πως ο Σαραλιώτης με την ποινή που του επιβλήθηκε είναι και πάλι ελεύθερος.

Τα βίντεο από την εκδήλωση:
Τα βίντεο από την εκδήλωση:
Γιατί εμείς επιλέγουμε με ποιους θα ζήσουμε

Tην Τετάρτη 12η Ιουλίου, ώρα 18:30 στην κεντρική αίθουσα της ΟΤΟΕ στον 4ο όροφο, Βησσαρίωνος 9, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση με αφορμή τη δίκη της Ηριάννας Β. Λ. με θέμα ”Ανθρώπινα δικαιωματα και DNA στην ποινική δίκη /ο ρόλος των ΜΜΕ ”

Ομιλητές : 

⦁ Ποινικό Δίκαιο:Θεόδωρος Μαντάς, ποινικολόγος, συνήγορος υπεράσπισης.

⦁ Ανθρώπινα Δικαιώματα: Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος και Πρόεδρος της “Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου”.

⦁ ΜΜΕ: Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

⦁ DNA/ Ιατροδικαστική.: Γρηγόρης Λέων, Ιατροδικαστής Πραγματογνώμων – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Ελλάδα – Forensic Pathology Fellow Φλόριντα ΗΠΑ – Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

⦁ Παρέμβαση για το DNA/ΒΙΟΛΟΓΙΑ : Δόκτωρ Φιτσιάλος Γεώργιος, Διδάκτωρ Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Nice Sophia Antipolis στη Γαλλία.

⦁ Συντονισμός :Παρέντη Μαρία, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Νόστιμον ήμαρ, δικηγόρος, υποψήφια διδάκτωρ εγκληματολογίας .


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου