Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

10 μικροί ηγέτες για μια μεγάλη παράταξη (Επέλεξαν, να εκλέξουν πρώτα αρχηγό και μετά να δημιουργήσουν το κόμμα. ..)


Συγκριτική Ανάλυση των Υποψηφίων για την αρχηγία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιχειρεί ο Τόλης Κοΐνης, σημειώνοντας ότι τα τραγικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έκαναν μονόδρομο την πορεία προς ένα νέο πολιτικό οργανισμό που θα εκφράζει τον χώρο αυτό.

Τα τραγικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έκαναν μονόδρομο την πορεία προς ένα νέο πολιτικό οργανισμό που θα εκφράζει τον χώρο αυτό.
Βουλευτικές 2009: 44% (ΠΑΣΟΚ).
Βουλευτικές Μάϊος 2012: 22,3% (13,2 %ΠΑΣΟΚ + 6,2% ΔΗΜΑΡ+2,9% Πράσινοι )
Βουλευτικές Ιουνίου 2012: 18,5% (12,28% ΠΑΣΟΚ+ 6,25%ΔΗΜΑΡ)
Βουλευτικές Γενάρη 2015: 13,6% (4,6% ΠΑΣΟΚ+2,5%ΚΙΔΗΣΟ+0,5%ΔΗΜΑΡ+6%ΠΟΤΑΜΙ), Βουλευτικές Σεπτέμβρη 2015: 10,4% (6,3%ΠΑΣΟΚ+4,1%ΠΟΤΑΜΙ)

Με τέτοια αποτελέσματα σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, οι πολιτικοί αυτού του χώρου θα είχαν πάει στα σπίτια τους (εξαιρούνται μόνον Ελλάδα, Αλβανία και Πακιστάν όπου τα κόμματα θεωρούνται προεκτάσεις συγκεκριμένων οικογενειών).
Ευτυχώς η κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ είχε το θάρρος να ριψοκινδυνεύσει το ρίσκο για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Ενός φορέα με πολλές ασάφειες, που –θεωρητικά- αποσαφηνιστούν στο μέλλον.

ΑΣΑΦΕΙΑ 1Η : Πώς θα είναι οργανωμένο αυτό το κόμμα;

ΑΣΑΦΕΙΑ 2Η : Θα διατηρηθούν τα υπάρχοντα κομματίδια ως τάσεις ή ως ανεξάρτητες...
συνιστώσες ή θα διαλυθούν εντασσόμενα σε έναν νέο ενιαίο πολιτικό οργανισμό;

Επέλεξαν, να εκλέξουν πρώτα αρχηγό και μετά να δημιουργήσουν το κόμμα.
Απομένει να δούμε στην πράξη εάν αυτή η επιλογή θα αποδώσει.

Πρώτη και αυτοδίκαια η υποψηφιότητα της κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Έχει ξεκινήσει μια δυναμική καμπάνια με στενό συνεργάτη τον Ναυπλιώτη ΠΑΥΛΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗ. Προσπαθεί να δείξει (με συνεχείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο – φωτογραφίες, βιντεάκια, δηλώσεις) μια κίνηση που αγκαλιάζει τους νέους, στηρίζει την παράδοση του ΠΑΣΟΚ και διαθέτει δυναμισμό. Τα αρνητικά της είναι ότι ως Κοινοβουλευτική Αντιπολίτευση κινήθηκε υπό την σκιά του Μητσοτάκη. Το ότι έχει στο παρελθόν μια Κυβερνητική Συνεργασία με την Δεξιά – υπήρξε υπουργός του Σαμαρά- απογοητεύει πολλούς από τον σκληρό αντιδεξιό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Τα προγνωστικά την φέρουν να προηγείται. Από ότι φαίνεται στον πρώτο γύρο θα πάρει περίπου το 30% των εκλογέων, για τον δεύτερο είναι νωρίς ακόμα να προβλέψουμε.
Δεύτερη υποψηφιότητα είναι του κ. ΚΑΜΙΝΗ. Ο Δήμαρχος της Αθήνας αλλάζει το πολιτικό τοπίο. Κατάφερε από τις πρώτες ημέρες της υποψηφιότητας του να συγκεντρώσει όλο το εκσυγχρονιστικό ρεύμα.
Εδώ προσοχή: Οι μέχρι τώρα εκφραστές του εκσυγχρονισμού και της ανανεωτικής αριστεράς είναι εναντίον του, γιατί τους έχει πάρει τους οπαδούς. Εάν συγκεντρώσει πάνω από 25% στον πρώτο γύρο θα κάνει ένα μεγάλο καλό στον τόπο… Σημίτης, Βενιζέλος, Θεοδωράκης, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος κλπ. δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.
Ο εκσυγχρονιστικός χώρος βρήκε στο πρόσωπό του έναν έντιμο φιλοευρωπαίο για ηγέτη και ο … Αλή Μπαμπάς με τους σαράντα κλέφτες θα παραμείνουν στα παραμύθια. Μειονέκτημά του είναι ότι το βαθύ Αντρεϊκό ΠΑΣΟΚ τον αντιμετωπίζει ως ξένο σώμα (αν και με κάποιο σεβασμό). Δεν έχει αντιδεξιά ρητορική (αν και καθάρισε την παράγκα της Δεξιάς στον 9,84) και κάνει ρεαλιστική κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ (τελείως διαφορετική από τις ακροδεξιές τσιρίδες του Άδωνη και της «Ομάδα Αλήθειας»). Αν και προέρχεται από το ΚΚΕ εσωτερικού, είναι τελείως κεντρώος.
Είναι ο μόνος από τους υποψηφίους που έχει μόνον εκλογικές νίκες στο παρελθόν του.
Τρίτος ο δυναμικός ο Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ. Ένας άνθρωπος που έχει ένα δυνατό πολιτικό αισθητήριο. Δυναμικός και απρόβλεπτος. Διατηρεί, χρόνια τώρα, έναν σημαντικό μηχανισμό στους νεολαίους και τον κινητοποιεί κατά το δοκούν. Σε αυτές τις αρχαιρεσίες θα στηριχθεί περισσότερο στην ΠΑΣΟΚική παράδοση, παρά στα εκσυγχρονιστικά επιχειρήματα. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτός με τον μηχανισμό του θα παραμείνει μια σοβαρή συνιστώσα. Μειονέκτημά του ο «αριβισμός» … μπορεί να κινηθεί με ευκολία σε μεγάλη μπάντα του πολιτικού φάσματος αρκεί να είναι αυτός μπροστά.
Μετά έρχεται ο ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. Ξεκινάει πολύ άσχημα. Σύρθηκε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν είδε τους οπαδούς του να οδεύουν προς τον Καμίνη. Φέρει την ευθύνη της καθυστέρησης των διαδικασιών… πάνω από τρία χρόνια διεξάγονταν συνομιλίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για τη δημιουργία ενιαίου φορέα. Αυτή η κωλυσιεργία έκοψε τον όποιον δυναμισμό θα μπορούσε να έχει η υποψηφιότητά του.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ διεκδικεί την Αντιδεξιά βάση του χώρου. Ξεκαθαρίζει από την πρώτη στιγμή, ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ. Στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στη διεκδίκηση πολιτικής αυτονομίας του νέου φορέα απέναντι στα δυο μεγάλα κόμματα και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Παρουσιάζει μια σειρά θέσεις για μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες ήταν επεξεργασία των επιτελείων της Κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ο συμπολίτης μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ προβάλει το προφίλ του επιτυχημένου Υπουργού (δυστυχώς, όμως, ήταν επιτυχημένος Υπουργός αποτυχημένων Κυβερνήσεων). Και προσπαθεί να καταθέσει μια σειρά φιλολαϊκές προτάσεις (τα κέρδη των πετρελαίων υπέρ του Ασφαλιστικού). Μειονέκτημά του η εμμονή του με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρτία, πράγμα που του στερεί διαύλους επικοινωνίας με την παραδοσιακή Αντρεϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. ΠΟΝΤΑΣ επικεφαλής μιας μικρής ΠΑΣΟΚογενούς πολιτικής Κίνησης, της ΕΔΕΜ, προβάλει το λόγο και τις θέσεις που διαμορφώθηκαν στην κίνηση αυτή. Αίτημά του μια σειρά Μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσουν το Κράτος , την παραγωγικότητα της οικονομίας και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Ο πολιτικός του λόγος έχει μικρή εμβέλεια λόγω της συσσώρευσης υποψηφίων.
Ο κ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ , γενικός γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, επαναλαμβάνει τις θέσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς. Δυστυχώς για αυτόν, όσο έντιμος και συμπαθής και αν είναι, οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του έχουν στραφεί προς τον κ. Καμίνη.
Ο κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – Αρκάς μεν, αλλά με πολλούς συγγενείς και εδώ – βάζει υποψηφιότητα επειδή είχε βάλει και πριν δύο χρόνια στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να κάνει διακριτή παρουσία.
Και ερχόμαστε στις υποψηφιότητες «έκπληξη». Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (της ιστορικής ΑΣΟΕΕ) ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΤΣΙΟΣ. Έκπληξη για αρκετούς. Ο Γάτσιος υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Ν. ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 70 και από το Συνέδριο του 1984- και μετά- έχει τοποθετηθεί στην πολιτική κατάψυξη. Το ότι με αυτόν τον τρόπο δεν έμπλεξε με λαμογιές – που βρίθει ο χώρος- είναι καλό. Προβάλει την ρεαλιστική διαχείριση της κρίσης χωρίς ιδεοληψίες. Θεωρείται καλός οικονομολόγος. Έχει και μια μικρή σχέση με τον τόπο μας. Έβγαλε δυο τάξεις του Δημοτικού στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου (ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός και υπηρετούσε εδώ). Θα δυσκολευτεί πολύ να κάνει κάτι το αξιόλογο, αλλά βάζει υποθήκη να είναι από τα βασικά στελέχη του νέου φορέα.
Ο Δ.ΤΖΙΩΤΗΣ είναι η άλλη έκπληξη. Επικοινωνιολόγος. Ισχυρίζεται πως ήταν πίσω από τις επιτυχημένες καμπάνιες του Παπαντρέου και του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να καλύψει τους Αντρεοπαπαντρεϊκούς. Δεν έχει όμως αυτή την δυνατότητα, παρά το έξυπνα σλόγκαν που προβάλει. Θα δυσκολευτεί ακόμα και να μαζέψει τις χίλιες υπογραφές που απαιτούνται.
Η λαϊκή Βάση του χώρου, οι απλοί πολίτες που πίστευαν και πιστεύουν στην διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη δυσπιστούν απέναντι στην διαδικασία. Θέλουν να ακούσουν από τους υποψηφίους απλά πράγματα και δεν τα ακούνε:
Α) Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ,
Β) Τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό;
Γ)Την 1/1/2019 θα κοπούν οι συντάξεις σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου;
Δ) Θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε τόσο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τέλη κυκλοφορίας κλπ.;
Και πολλά παρόμοια και καυτά ερωτήματα… όλα τα άλλα είναι απλώς λόγια του αέρα.

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.