Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Το νέο πρόσωπο της AfD - Πόσο μακριά είναι η Alice Weidel;

Με την πρώτη ματιά, η συμμετοχή της Weidel με την AfD είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Η όλη καριέρα και ο τρόπος ζωής της Weidel είναι σε άμεση αντίθεση με τα δόγματα του λαϊκιστικού κόμματος της δεξιάς του. Πώς μπορεί μια λεσβία που μεγαλώνει δύο παιδιά μαζί με την σύντροφό της να φέρει ακόμη και την ύπαρξη ενός κόμματος που κατακρίνει τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες ως μια "ειλικρινή μειονότητα"; Και πώς μπορεί ένας οικονομολόγος που έχει κατοικία στην Ελβετία, ο οποίος έχει ζήσει εδώ και χρόνια στην Κίνα και έχει εργαστεί σε εταιρίες με παγκόσμια δικτύωση, νίκησε το τύμπανο για ένα κόμμα που θέλει να διατηρήσει την εθνική ταυτότητα της Γερμανίας και να σφραγίσει τα σύνορά της;

Η Weidel αποκαλύπτει τη δική της ιστορία ως λεσβία,  μητέρα,  και πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, προσπαθώντας να βάλει ένα ηπιότερο, πιο ανεκτικό πρόσωπο στην άκρα δεξιά γερμανικής πολιτικής. Η Weidel έζησε στο εξωτερικό στην Κίνα επί έξι χρόνια ως τραπεζίτης και μιλά κινέζικα. Συνεργάτης της είναι η Sarah Bossard, ελβετίδα παραγωγός ταινιών της Σρι Λάνκα - το ζευγάρι έχει μαζί δύο παιδιά

read more: http://www.haaretz.com/world-news/europe/1.813858


WATCH:  Meet Alice Weidel, the Former Goldman Sachs Banker and Lesbian Leader of Germany's Far-right
Since its founding in 2013, the euroskeptic AfD led by Weidel, has sparked concern and controversy in Germany, even going as far as a court case in which it was deemed legal for a comedian to refer to Weidel as a 'Nazi slut' read more: http://www.haaretz.com/world-news/europe/1.813858

Την 1η Ιουνίου 2015, λίγο πριν την εναλλακτική λύση για την εθνική σύμβαση της Γερμανίας στην πόλη του Έσσεν, η Alice Weidel έγραψε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρόσωπο που τότε ήταν το πιο σημαντικό μέλος του γερμανικού πολιτικού κόμματος. "Κατά την άποψή σας, ποιες είναι οι πιθανότητες μου να γίνω μέλος της εθνικής επιτροπής;" Weidel ζήτησε από τον ιδρυτή της AfD Bernd Lucke.

Σχεδίαζε να είναι στην Ασία κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης διάσκεψης του κόμματος, έγραψε, και θα έπρεπε να αξίζει τον κόπο να κάνει το μακρύ ταξίδι πίσω στο χρόνο. "Τα κάνω όλα αυτά μόνο για να σας στηρίξω ούτως ή άλλως και να σώσετε όσα απομένουν για να σώσετε", γράφει η Weidel.

Διαβεβαίωσε την πίστη της στον Lucke και την υποστήριξή της στις προσπάθειές του να προστατεύσει την AfD από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, με την εποχή εκείνη τον Frauke Petry. Τελικά, όμως, δεν βοήθησε. Τελικά, δεν ήταν μόνο ο Petry που ανατράπηκε: η Weidel έκανε μια τελευταία στιγμή αλλαγή στο στρατόπεδο του Petry ακριβώς εγκαίρως για να γίνει εκλεγμένος ως μέλος της εθνικής επιτροπής με την υποστήριξη του Petry. Ο Lucke έφυγε από το συνέδριο και ...
υπέστη σοβαρές ζημιές και σύντομα θα αφήσει το κόμμα εντελώς.

Ιδεολογικά Νίμπλεμ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο, η ιδεολογική ευελιξία της Weidel ήταν για άλλη μια φορά καθαρή. Μαζί με τον ανώτερο αξιωματούχο του κόμματος Αλεξάντερ Γκαουλάντ, ο 38χρονος υποψήφιος ήταν υποψήφιος υποψήφιος της AfD, που σημαίνει ότι οι δύο θα είναι τα επίσημα πρόσωπα του κόμματος, καθώς αρχίζει στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η ψηφοφορία αναμένεται ευρέως να δει το κόμμα εδάφη γης στο γερμανικό κοινοβούλιο της Βουλής, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του ως μια δεξιότερη εναλλακτική λύση στους χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2013.

Η κίνηση έρχεται αφού ο Petry είπε ότι δεν θα συνεχίσει την υποψηφιότητα. Για άλλη μια φορά, η  Weidel είχε την υποστήριξη της δεξιάς δεξιάς του κόμματος - και ξανά, κάποιος άλλος έχασε. Αυτή τη φορά, ήταν η Frauke Petry, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ως προεδρεύουσα έδρα της AfD.

Η κίνηση έρχεται αφού ο Petry είπε ότι δεν θα συνεχίσει την υποψηφιότητα. Για άλλη μια φορά, η Weidel είχε την υποστήριξη της δεξιάς δεξιάς του κόμματος - και ξανά, κάποιος άλλος έχασε. Αυτή τη φορά, ήταν η Frauke Petry, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ως προεδρεύουσα έδρα της AfD.

Το άρθρο που διαβάζετε αρχικά εμφανίστηκε στα Γερμανικά στην έκδοση 18/2017 (29 Απριλίου 2017) του DER SPIEGELBy  and 
Με την πρώτη ματιά, η συμμετοχή της Weidel με την AfD είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Η όλη καριέρα και ο τρόπος ζωής της Weidel είναι σε άμεση αντίθεση με τα δόγματα του λαϊκιστικού κόμματος της δεξιάς του. Πώς μπορεί μια λεσβία που μεγαλώνει δύο παιδιά μαζί με την σύντροφό της να φέρει ακόμη και την ύπαρξη ενός κόμματος που κατακρίνει τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες ως μια "ειλικρινή μειονότητα"; Και πώς μπορεί ένας οικονομολόγος που έχει κατοικία στην Ελβετία, ο οποίος έχει ζήσει εδώ και χρόνια στην Κίνα και έχει εργαστεί σε εταιρίες με παγκόσμια δικτύωση, νίκησε το τύμπανο για ένα κόμμα που θέλει να διατηρήσει την εθνική ταυτότητα της Γερμανίας και να σφραγίσει τα σύνορά της;

Οι πρώην συνάδελφοι της Weidel στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, όπου άρχισε την πρώτη της δουλειά μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών της, μοιράζονταν βίντεο με τις δημόσιες εμφανίσεις της μαζί με τα εκπληκτικά σχόλια. "Εδώ είναι η Αλίκη, τι της συνέβη;" διαβάζει ένα. Ένας άλλος, γραμμένος από τον άνθρωπο που είχε εκπαιδεύσει τον Weidel στο Goldman Sachs, αναφέρει: "Ποιος είναι ο πραγματικός Αλίκης;" Είναι η γυναίκα των επιχειρήσεων ή ο δεξιός λαϊκίστης;

Σε δημόσιες εμφανίσεις, ο τόνος της Weidel είναι σφυρηλατημένος και το μήνυμά της ακούγεται επανειλημμένα - σαν να έπαιζε το ρόλο του ζήλο μόνο για να ευχαριστήσει το δεξιό ακροατήριό της. Όμως η επιτυχία της ως σκουληκιού σε συντηρητικά παντελόνια είναι το προϊόν του δροσερού υπολογισμού. Η Weidel απέφυγε απλώς να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πεποιθήσεις που θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την πολιτική της καριέρα. Οτιδήποτε μπορεί να ενοχλήσει τους ανθρώπους ή να καταστρέψει είναι κατασταλμένο. Οι συνεργάτες που δεν είναι πλέον χρήσιμοι, όπως ο Lucke ή ο Petry, απλώς απομακρύνονται, αν χρειαστεί.

Υποστήριξη για το "Dexit"

Από πολιτική άποψη, ο Weidel ήταν πάντα ένας αναδευτήρας. Από τότε που έγινε μέλος της AfD, ο οικονομολόγος διατήρησε μια θεμελιωδώς κρίσιμη θέση έναντι του ευρώ - μία που πιθανότατα εμπνεύστηκε από τον τελευταίο σύμβουλο της διδακτορικής διατριβής, τον Peter Oberender, ο οποίος είχε επίσης επικριθεί για το κοινό νόμισμα. Έχει υπερασπιστεί το "Dexit", την απόσυρση της Γερμανίας από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Ούτε ο ευρωσκεπτικος πρώην αρχηγός του κόμματος Λούκης ήθελε να πάει τόσο μακριά.

Στα τέσσερα χρόνια της ως μέλος της AfD, η Weidel διατήρησε επίσης τη θέση της εναντίον μιας «κεντιστικής ΕΕ». Το ίδιο ισχύει και για την εκτροπή του Ισλάμ και την περιφρόνησή του για ανεπαρκώς εκπαιδευμένους πρόσφυγες. Παρόλο που η Weidel μπορεί να σέβεται τους κορυφαίους τραπεζίτες από το Πακιστάν, έχει πολύ λιγότερη συμπάθεια για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που δεν διαθέτουν πτυχία γυμνασίου.

Και ήταν ο Weidel, ο οποίος είχε ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση την τελευταία στιγμή τον Μάιο του 2016 με τον Aiman ​​Mazyek, επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων στη Γερμανία. Ανέφερε εκείνη την εποχή ότι δεν ήθελε να έχει τίποτα να κάνει με τους "ομολογούμενους υποστηρικτές του Σαρία", οι οποίοι δεν είχαν αποστασιοποιηθεί ποτέ από τις "πρακτικές της πέτρινης εποχής" της θρησκείας τους. Ενώ ο αρχηγός του κόμματος Petry τουλάχιστον τόλμησε να έρθει σε επαφή με τον Mazyek, ο Weidel εξακολουθεί να διατηρεί σήμερα ότι δεν έχει νόημα να διεξάγει διάλογο με μουσουλμανικές οργανώσεις. "Ως γυναίκα, θέλω επίσης να μπορώ να πάρω το τελευταίο τρένο στο σπίτι τη νύχτα χωρίς φόβο", ανακοίνωσε στην πρόσφατη σύσκεψη του κόμματος στην Κολωνία. Ήταν προφανές από τη δήλωσή της ότι αναφέρεται σε αλλοδαπούς και όχι λευκούς και χριστιανούς επιβάτες.

Παρά τη δική της σεξουαλική ταυτότητα, η Weidel δεν έχει απορρίψει ποτέ την ομοφυλοφοβία του κόμματος της. Ξέρει ότι αυτό θα χρησίμευε μόνο για να την κάνει αντιδημοφιλής.

"Κυρίαρχος χαρακτήρας"

Μέχρι στιγμής, ο Weidel έχει υποτιμήσει μόνο μία φορά. Ως μέλος της εθνικής επιτροπής του κόμματος, υπήρξε μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από ανεπιτυχείς προσπάθειες για την απαγόρευση του Björn Höcke από το κόμμα. Ο Höcke, μέλος της άκρας δεξιάς του κόμματος από τη Θουριγγία, επέστησε διεθνείς επικρίσεις τους τελευταίους μήνες για τις δηλώσεις του νεοναζί.

Η εμπλοκή της στην προσπάθεια αυτή απέριξε την προσπάθειά της να εκλεγεί ως πρόεδρος του κρατικού κεφαλαίου της AfD στην Βάδη-Βυρτεμβέργη. Έμαθε το μάθημά της. Από εκείνη τη στιγμή, διατηρούσε χαμηλό προφίλ και δεν μίλησε δημοσίως κατά του Höcke ή σχετικά με μια πιθανή διαδήλωση για το εθνικό κοινοβούλιο ως επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος. Αντ 'αυτού, το άφησε στο συντηρητικό μέλος του κόμματος Gauland να προωθήσει διακριτικά το ζευγάρι στο δεξί μέρος του κόμματος. "Η κα Weidel και εγώ είμαστε διαθέσιμοι μόνο ως ομάδα", δήλωσε ο Gauland στο συνέδριο του κόμματος στην Κολωνία. Τελικά, και οι δύο πήραν το διορισμό, συγκεντρώνοντας 67,7 τοις εκατό των ψήφων. Η Weidel δεν περίμενε πολύ πριν επεκτείνει την ευγνωμοσύνη της στο εξτρεμιστικό δικαίωμα του κόμματος. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της ως υποψήφιος του κόμματος,

Ακόμη και οι άνθρωποι που την ήξεραν πίσω στις μέρες του γυμνασίου, στη μικρή πόλη Versmold στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αναγνώρισαν τη φιλοδοξία και την αποφασιστικότητά της. Στο ανώτερο ταξικό της έτος, έγραψαν ότι η "Λιλ", το ψευδώνυμο της Αλίκης, ήταν "κυρίαρχος χαρακτήρας" και είχε μια "ακραία ικανότητα να διεκδικεί τον εαυτό της", που συναντήθηκε σε μερικούς ως "αλαζονικό". "Αυτό, φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να γίνετε φίλοι μαζί σας", έγραψε ένας συμμαθητής. Παρ 'όλα αυτά, ο συμμαθητής ήταν πεπεισμένος ότι η Λίλλη θα πάει μακριά - ίσως στο Σίδνεϊ, στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη. "Σε αυτή τη σημείωση, θα δούμε αργότερα, στη σκάλα σταδιοδρομίας."

Τα σκαλοπάτια της σκάλας αυτής δεν είναι εύκολο να ανακατασκευαστούν, δεδομένου ότι ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD δεν θα δώσει τη δυνατότητα συνέντευξης ούτε θα παράσχει αντίγραφο του βιογραφικού της. Ωστόσο, όπως και η Petry, τα προσόντα της είναι άψογα. Αφού τελείωσε με τους καλύτερους βαθμούς στην αποφοίτησή της στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth, πήρε δουλειά ως οικονομολόγος στη Goldman Sachs. Η Weidel δήλωσε μέσω ενός εκπροσώπου ότι η Goldman Sachs ήταν γι 'αυτήν «ονειρεμένος εργοδότης» τότε.

Οι υπόλοιπες δουλειές στο δρόμο προς την κατεύθυνση της σταδιοδρομίας ήταν εξίσου κύρους, αλλά παρέμεινε σε κάθε ένα για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Είτε η Goldman Sachs ή η Allianz Global Investors, σπάνια παρέμεινε σε ένα μέρος για περισσότερο από δύο χρόνια. Υπάρχει κάτι αναστατωμένο στον τρόπο με τον οποίο έχει προχωρήσει η ζωή της μέχρι στιγμής. Η Weidel πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Κίνα, όπου εργάστηκε για το Ph.D. μέχρι το 2011 και εργάστηκε στην Τράπεζα της Κίνας.

Η τελευταία θέση της Weidel ως υπαλλήλου ήταν το 2013 στην μικρή πόλη Bad Rothenfelde, κοντά στην οποία μεγάλωσε, στην εταιρεία Heristo, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη βελτίωση του κρέατος και τη διατροφή των ζώων. Ένας νεαρός διευθυντής της επιχείρησης είχε πάει στο γυμνάσιο με τον Weidel. Αλλά δεν έμεινε πολύ. Η τοπική εφημερίδα Haller Kreisblatt ανέφερε ότι η εταιρεία χώρισε τρόπους μαζί της το 2014.

Μια ζωή στην Ελβετία;

Από τότε εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και είναι επίσημα εγγεγραμμένος ως κάτοικος της πόλης Überlingen στη λίμνη της Κωνσταντίας. Αλλά η Weidel ποτέ δεν έριξε πραγματικά τον διεθνή τρόπο ζωής της. Όπως αποκάλυψε η ελβετική εφημερίδα Der Bund , έχει μια δεύτερη κατοικία στην πόλη Biel της Ελβετίας, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια του Überlingen.

Η Weidel έχει εγγραφεί στις αρχές του Biel ως κάτοικος από το 2014 και οι ντόπιοι είναι εξοικειωμένοι με τον πολιτικό της AfD, τον σύντροφο και τα παιδιά τους. Μόλις τον Οκτώβριο του 2015 η Weidel καταχωρήθηκε στις γερμανικές αρχές ως κάτοικος της πατρίδας των γονέων της στο Überlingen - ακριβώς εγκαίρως για τις κρατικές εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Το ζήτημα του πού ξοδεύει την πλειοψηφία του χρόνου της δεν έχει νομική σημασία για την εκλογή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας. Αλλά το ζήτημα του πού έχει πληρώσει τους φόρους της τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε πράγματι να γίνει ένα ζήτημα. Ο πολιτικός της AfD δεν απάντησε σε ένα αίτημα για σχολιασμό του θέματος.

Την Κυριακή, ωστόσο, η σεβαστή εφημερίδα NZZ am Sonntag στη Ζυρίχη ανέφερε ότι πληρώνει τους φόρους της στην Ελβετία. Σε απάντηση, η Weidel εξέδωσε δήλωση που επικρίνει την έκθεση η οποία, όπως είπε, προκάλεσε «παράλογη κερδοσκοπία». Σημείωσε ότι δεν αμείβεται για το έργο της για λογαριασμό της AfD και ότι θα εκστρατεύσει σε έναν εθελοντικό ρόλο ως υποψήφιος. "Λόγω αυτής της δραστηριότητας με πλήρη απασχόληση, η ζωή μου επικεντρώνεται στη Γερμανία, όπου και εγώ είμαι επίσης εγγεγραμμένος. Από άποψη φορολογικού δικαίου, οι κανόνες είναι σαφώς καθορισμένοι και οποιαδήποτε κερδοσκοπία είναι περιττή".

Παρόλα αυτά, αν ξεκινήσει μια συζήτηση για την αληθινή πίστη του υποψήφιου προς τη Γερμανία, θα μπορούσε να δοκιμάσει την υπομονή των ανθρώπων της Αφρικής

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.