Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

kalami.net/USA: Η ερώτηση που χάλασε το ''πανηγύρι'' και η μεγάλη, χαμένη ευκαιρία Τσίπρα

''Mε τα μάτια της Ομογένειας'':
Η επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, γεγονότα και συμπεράσματα. Τα θετικά, τα αρνητικά και η χαμένη ευκαιρία

Ο πρόεδρος Τραμπ ήξερε τι ήθελε, ήξερε τι έκανε. Οι ''αδιάβαστοι'' 'Ελληνες υπουργοί και λοιποί ''σύμβουλοι'', εγκλώβισαν τον πρωθυπουργό στην νεο-ελληνική νοοτροπία τους, με αποτέλεσμα ο Τσίπρας να χάσει την μεγάλη ευκαιρία γιά να ''κλέψει την παράσταση'' στον Λευκό Οίκο και να προβάλει την Ελλάδα στις ΗΠΑ

Σχετικό: 

Η μη παρουσία Τ. Κουίκ, υποβάθμισε την συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα


Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ τυχερός άνθρωπος. Στην ίσαμε τώρα πρωθυπουργική θητεία του, παρουσιάστηκαν μοναδικές ευκαιρίες. 'Αλλες αξιοποίησε, άλλες όχι. Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, είχε την τύχη να τον προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γιά τον οποίον ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έλεγε, παραμονές εκλογών Νοεμβρίου 2016, ότι έχει ''διαβολικές ιδέες... μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί''. 'Ηταν η εποχή που σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ και παγκόσμια (όλα στην Ελλάδα) προέβλεπαν άνετη νίκη της Χ. Κλίντον και ήταν ''βέβαιοι'' γιά την ''ήττα'' του ''γραφικού'' Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά, όπως λέει κι ένας σοφός, «το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα είναι ότι, οι ανόητοι είναι απόλυτα βέβαιοι και οι γνωστικοί είναι γεμάτοι αμφιβολίες». Και στην Ελλάδα, η ''βεβαιότητα'' του πολιτικού και ''μιντιακού'' κόσμου, εξαιτίας ''παντογνωσίας'', είναι, παραδοσιακά, ''απόλυτα'' δεδομένη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο μόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας -μετά την πτώση της δικτατορίας- που έλαβε, εκτός από τιμές στον Λευκό Οίκο και μεγάλη τηλεοπτική προβολή και μάλιστα ''ζωντανά'', από όλα τα μεγάλα παναμερικάνικα ''κανάλια''. Βοήθησαν οι συγκυρίες στις ΗΠΑ και ειδικά η ''κόντρα'' Τραμπ με τα ΜΜΕ. Η τελευταία φορά που δόθηκε δημόσια συνέντευξη Τύπου (ελληνικού ενδιαφέροντος) στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, ήταν πριν 21 χρόνια (Μάϊο 1996), όταν ο τότε πρόεδρος Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Κλίντον, αλλά δεν υπήρξε ''ζωντανή'' τηλεοπτική κάλυψη στις ΗΠΑ.

Μία επίσκεψη στον Λευκό Οίκο 'Ελληνα πρωθυπουργού, λογικά, είναι σημαντική. Από την ''μεταπολίτευση'' και μετά, έχουν γίνει συνολικά 9 επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών. Δηλ., μία κάθε 5 χρόνια, μέσον όρο. Εξυπακούεται ότι, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που προσκαλούνται στον Λευκό Οίκο, πηγαίνουν άριστα προετοιμασμένοι, γιά να προβάλουν την χώρα τους και τα συμφέροντά της. Αλλά, από ότι φάνηκε, ο κ. Τσίπρας πήγε απροετοίμαστος, ''αδιάβαστος'', ενδιαφερόμενος μόνο γιά την δημιουργία ''εντυπώσεων'' στην ''κομματική του πελατεία'', στην Ελλάδα. Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί.
Οι τιμές και η μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη της επίσκεψης Τσίπρα, ήταν γεγονότα αναμενόμενα, αφού ο Λευκός Οίκος από το πρωί της 17ης Οκτωβρίου 2017, έλεγε ότι ο ...πρόεδρος Τραμπ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στς 1:30 μ.μ. 'Ολα τα ''κανάλια'' προανάγγειλαν την συνέντευξη με ''παραθυράκι'' στις οθόνες. Και μία δημόσια συνέντευξη Τύπου, δημιουργεί ευκαιρίες γι' αυτά να τον ''στριμώξουν'', εξαιτίας της ''κόντρας'' του πρόεδρου με τα ΜΜΕ. Λίγα, έγραφαν ότι η συνέντευξη θα είναι κοινή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αλλά όλα τα ''κανάλια'', κάθε 10 λεπτά έδειχναν, πριν την συνέντευξη Τύπου, στιγμιότυπα με τους Τραμπ και Τσίπρα στο προεδρικό γραφείο, στον Λευκό Οίκο. Τα δύο μεγαλύτερα (CNN και FOX), σημείωναν ώρες πριν (το FOX από την προηγούμενη ημέρα), ότι ο πρόεδρος θα δεχτεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, που πριν είχε χαραχτηρίσει τον Τραμπ, ως ''διαβολικό''. Κατά συνέπεια, η ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου John Roberts (FOX, που υποστηρίζει τον Τραμπ) στην συνέντευξη Τύπου, προς τον 'Ελληνα πρωθυπουργό, ήταν αναμενόμενη, ως... προαναγγελθείσα.
Κι εδώ έρχεται το...''μεγαλείο'' της νεο-ελληνικής ''αφασίας'', ημιμάθειας, προχειρότητας και ανευθυνότητας.

Ας δούμε τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
Η πρόσκληση γιά επίσκεψη του 'Ελληνα πρωθυπουργού ''έκλεισε'' όταν έγινε συμφωνία γιά την αναβάθμιση των F-16, κόστους 2.4 δισ. δολ., όπως λένε οι ΗΠΑ και τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ ή 1.1 δισ. δολ. όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση. Αν δεν έκλεινε η συμφωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ΔΕΝ θα γινόταν δεκτός στον Λευκό Οίκο.
Ημέρες πριν την επίσκεψη, το υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ, με εισήγηση του υπουργείου 'Αμυνας, προετοίμαζε το κείμενο ''αποδοχής'' του αιτήματος της Ελλάδας γιά αναβάθμιση των πολεμικών αεροπλάνων F-16. Κόστους 2.4 δισ. δολαρίων. Ενημέρωσε το Κογκρέσσο, την παραμονή της επίσκεψης και στις 17 Οκτωβρίου '17, λίγες ώρες πριν την συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα, έκδοσε το σχετικό ''δελτίο Τύπου''. 'Οταν ο Λευκός Οίκος, ημέρες πριν ομιλούσε γιά ''κοινή συνέντευξη Τύπου'', γνώριζε άριστα τα της συμφωνίας.
Κι εδώ έρχεται η συνηθισμένη πρακτική της ηγεσίας των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ, είναι, εκτός των άλλων και ''στυγνός επιχειρηματίας''. Προεκλογικά (και μετεκλογικά) τόνιζε και τονίζει ''America first'' (''πρώτα η Αμερική''). Τόνιζε και τονίζει ''δουλειές γιά τους Αμερικανούς''. Προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας του. Τα υπόλοιπα και αστεία στα ΜΜΕ Ελλάδας, περί ''αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας'' ή ότι ''έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, γι' αυτό προσκλήθηκε ο Τσίπρας στον Λευκό Οίκο'', είναι ''σαχλαμαρίζουσες φαντασιώσεις'', άσχετων με την αμερικάνικη πραγματικότητα.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έτσι ήταν πάντα: 'Ανω-κάτω, επειδή η Τουρκία ζητά ανταλλάγματα γιά διευκολύνσεις που παρέχει στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Μετά λίγο καιρό, ΗΠΑ και Τουρκία, τα ''βρίσκουν'' και η ζωή συνεχίζεται, μαζί με τις αστείες νεο-ελληνικές ''αναλύσεις'' γιά 40 χρόνια, περί αμερικανο-τουρκικών σχέσων, που πάντα ήταν, σύμφωνα με τους νεο-'Ελληνες ''ειδικούς'' (στην αερολογία), ''κρίσιμες'' και αυτό ''βοηθούσε την Ελλάδα'', σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και άλλα ασοβάρευτα και χαζά. Δηλαδή, ταυτίσαμε, βλακωδώς, τα συμφέροντα της Ελλάδας και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με την κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, επειδή πάντα είχαμε ''πολιτική υποτακτικών'', δηλ. της αντίδρασης και του ''ξεβρακώματος'', αλλά ποτέ της δράσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ, γνώριζε, από την προηγούμενη ημέρα, τι είχε πει ο Τσίπρας προεκλογικά. Αδιαφορούσε. Η Ελλάδα, γιά τις ΗΠΑ, είναι μικρή χώρα. ''Σούδες'' οι ΗΠΑ έχουν 200 σε όλο τον κόσμο. Αλλά, ο πρόεδρος, ''άρπαξε την ευκαιρία'' της συμφωνίας, διοργάνωσε την συνέντευξη Τύπου και τόνισε 3 (τρεις) φορές στην διάρκειά της: «Η αναβάθμιση του (ελληνικού) στόλου των F-16 μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2.4 δισ. δολάρια, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και θα ενισχύσει την συνεργασία μας». Αυτό ήθελε, αυτό τον ενδιέφερε ΜΟΝΟ. Το μήνυμα ξεκάθαρο προς τους Αμερικανούς: ''Κάνω ότι υποσχέθηκα, φέρνω δουλειές στις ΗΠΑ''. Και όπως συνηθίζεται, έκανε φυσικά και τα ''θετικά σχόλια'' γιά την προσφορά της (αρχαίας) Ελλάδας στην ανθρωπότητα. Μπορεί η σημερινή Ελλάδα να μην έχει ουδεμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα, αλλά δεν έχει σημασία.
Τι πήρε ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση γιά την ''συμφωνία''; Αυτό που συνηθίζεται: Υποσχέσεις και ''καλά λόγια'' (που δεν στοιχίζουν τίποτα στις ΗΠΑ), μαζί με φωτογραφίες γιά ''εντυπωσιασμό του σοφού λαού'' Ελλάδας. Καμία ουσιαστική δέσμευση, έστω, των ΗΠΑ, σε εθνικά, επενδυτικά, ενεργειακά ή άλλα ζητήματα. Οι ''δεσμεύσεις'' ΗΠΑ γιά... ''βοήθεια στην Ελλάδα'', δημιουργήθηκαν μόνο στην καλπάζουσα φαντασία των ασοβάρευτων υπουργών (με πρώτον τον γραφικό ''παντογνώστη'', αλλά άσχετο, Ν. Παππά) που συνόδευαν τον πρωθυπουργό και διοχετεύτηκαν στον ''σοφό λαό'' της Ελλάδας, μέσω του εμμετικού ΑΠΕ και της ασοβάρευτης ΕΡΤ.

Η ερώτηση που χάλασε το ''πανηγύρι''
Ας δούμε τώρα και την ερώτηση που χάλασε την επίσκεψη του 'Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και την απάντησή του, που είχε ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι και οι τηλεθεατές, να διαπιστώσουν ότι ο κ. Τσίπρας, είναι της μετριότητας. Σημειώνουμε ότι είχε ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙ η ερώτηση, κατά συνέπεια, η ελληνική αποστολή, θα ήταν προετοιμασμένη και ''προπονημένη''. Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι ΔΕΝ ήταν. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι το πρωί της Τρίτης, 17 Οκτωβρίου '17, οι συνοδεύοντες τον πρωθυπουργό υπουργοί και σύμβουλοι, φωτογραφίζονταν στο Blair House, όπου φιλοξενήθηκε το πρωθυπουργικό ζεύγος και έστελναν τις φωτογραφίες, ''αλληλοτουϊτάροντας'' (Καμμένος, Παππάς, Παπαδημητρίου), γιά να δείξουν στον ''σοφό λαό'' Ελλάδας ότι ήταν και αυτοί εκεί. Συνηθισμένη η πρακτική. Οι 'Ελληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί, επισκεπτόμενοι την Ουάσιγκτον, έναν στόχο έχουν: Δημιουργία εντυπώσεων, στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα, ακόμα και με ψευδολογίες γιά τις ''επιδόσεις'' τους.

Η ερώτηση του John Roberts, είχε δύο σκέλη, ένα γιά τον πρόεδρο και ένα γιά τον πρωθυπουργό. Γιά τον πρόεδρο, αναμενόμενο, σχετική με το ''σύστημα Υγείας'' στις ΗΠΑ. Γιά τον πρωθυπουργό, αναμενόμενο, η προεκλογική δήλωσή του περί ''διαβολικών ιδεών'' του Τραμπ και η φράση του ''να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος''.
Η απάντηση του 'Ελληνα πρωθυπουργού, που μας άφησε άφωνους, ενώ οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι (και τηλεθεατές) διαπίστωσαν ότι ο κ. Τσίπρας ήρθε στην Ουάσιγκτον με συμφωνία (υπέρ των ΗΠΑ), γιά αναμνηστικές φωτογραφίες: «Διαπίστωσα από την συζήτηση με τον Πρόεδρο ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά πολλές φορές γίνεται για καλό... Μην ξεχνάτε ότι οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι μία από τη βασική αξία (σ.σ.: θα ήθελε να πει ''μία από τις βασικές αξίες'', αλλά και τα ελληνικά του δεν είναι πολύ καλά), που διατρέχει την αμερικάνικη κουλτούρα και την αμερικάνικη παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Δηλαδή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ''αντιμετωπίζει με διαβολικό τρόπο την πράγματα'' (της χώρας του) γιά το ''καλό'' της και ο ''διαβολικός τρόπος'' είναι μία ''βασική αξία, που διατρέχει την αμερικάνικη κουλτούρα και την αμερικάνικη παράδοση''. Και φυσικά, γιά τον κ. Τσίπρα, συνεχιστής της...''αξίας'' της ''διαβολικής αντιμετώπισης των πραγμάτων'', είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ!!! Μπορεί ο παρορμητικός Τραμπ να μην ''άναψε'' γιά να τον ''στείλει'', αλλά οι άσχημες εντυπώσεις, από την παιδαριώδη και ασοβάρευτη απάντηση, έμειναν. Μαζί και η σοβαροφανής αμορφωσιά και καφενειακή νοοτροπία, του πρωθυπουργού. 'Εμειναν σε όλους (και στους Ομογενείς).
Δεν γνωρίζαμε ότι ''ο διαβολικός τρόπος που αντιμετωπίζονται τα πράγματα στις ΗΠΑ, διατρέχει την κουλτούρα και (ειδικά) την παράδοση της χώρας'', στην οποία ζούμε. Το μάθαμε από τον κ. Τσίπρα, αφού στην Ελλάδα έχουν ''άριστη γνώση'' ειδικά οι πολιτικοί της, σε λεπτομέρειες, γιά ότι συμβαίνει στον πλανήτη μας (και διαπλανητικά). Χρειάζονται σχόλια;;;
Μόνο ένα ερώτημα: Ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτήν την -δυστυχώς ατυχέστατη και προσβλητική γιά τις ΗΠΑ και την Ομογένεια- απάντηση ή ήταν αποτέλεσμα ''συμβουλών'' άσχετων υπουργών και άσχετων συνεργατών, με δεδομένο ότι η ερώτηση ήταν αναμενόμενη; Εκτός αν, μέσα στην ''τρελλή χαρά'' και στην έντονη διάθεση γιά αυτοπροβολή, δεν είχαν πάρει ''χαμπάρι'' τίποτα -γιά το τι ερχόταν- και ο ημιμαθής πρωθυπουργός πιάστηκε ''αδιάβαστος''. 'Οπως αδιάβαστοι πιάστηκαν και οι ασοβάρευτοι, της μετριότητας, υπουργοί και ''σύμβουλοι'', που τον συνόδευαν.
Σημ.: Το ευτύχημα είναι ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, να ομιλήσει στην ελληνική. Αν προτιμούσε την αγγλική, θα εύρισκαν μεγάλη τροφή οι νυχτερινές σατιρικές τηλεοπτικές εκπομπές στις ΗΠΑ και θα γινόμασταν ''ρόμπες''.

Σε ότι αφορά τους ''διθύραμβους'' της ελληνικής κυβέρνησης, με τις υπερβολές του τύπου «τεράστια η γεωπολιτική και οικονομική σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ... Αναβαθμισμένος ο ρόλος και το κύρος της Ελλάδας τα τελευταία 2,5 χρόνια», εκτιμούμε ότι είναι αστείοι και στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας. Και από την άλλη πλευρά, οι αντιπολιτευτικές τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής, γιά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σοβαρές, γι' αυτό παραμένουν ''κραυγές'' αλα 'Αδωνις.
Γιά τις κυβερνητικές αναφορές, περί ''πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής'', που διατυμπανίζει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υποθέτουμε θα αναφέρονται στα 25 τουριστικά-ταξιδιωτικά ''πολυδιάστατα'' ταξίδια σε 11 μήνες θητείας (με κρατικό χρήμα, σε καιρούς μνημονίων-λιτότητας) του υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ. Επειδή, στην πράξη, δεν υπάρχει πολυδιάστατη, ούτε έστω πολιτική (εξωτερική). Αλλά στην καλπάζουσα φαντασία του κάθε Κοτζιά, έχουμε κατακτήσει και το... φεγγάρι με τα... διαστημόπλοια του συναδέλφου του N. Παππά.

Η μεγάλη, χαμένη ευκαιρία Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός, στις επαφές του στις ΗΠΑ και ειδικά στην συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, έχασε την μεγάλη ευκαιρία ''να κλέψει την παράσταση'' και να προβάλει την Ελλάδα, όσο κανείς άλλος 'Ελληνας πρωθυπουργός, πριν. Και αυτό θα ήταν μία δήλωση 10 δευτερολέπτων. Παράλειψη του ίδιου, ανικανότητα των συνεργατών-συμβούλων του ή παράλειψη του παραδοσιακά μικρομέτριου, υπουργείου Εξωτερικών;
Την Δευτέρα η συνέχεια, μαζί με τα υπόλοιπα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και τα συμπεράσματα.

http://www.kalami.us/2017/omogeneia/tsipras-usa_oct17.html

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.