Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Εξώδικο στην Τράπεζα της Ελλάδος απέστειλε ο ΣΥΔΑΝΕΦ

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) http://www.daneia-chf.gr/, κ. Παντελής Αντωνιάδης, απέστειλε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εξώδικη ερώτηση – πρόσκληση με την οποία καλεί την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος πέραν άλλων, να γνωρίσει πότε ανοίχτηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας οι λογαριασμοί που δέχονται τα ποσά της εισφοράς του Ν. 128/1975 καθώς και τον αριθμό ή τους ειδικότερους αριθμούς των λογαριασμών αυτών, στους οποίους κατατίθενται τα ποσά της εισφοράς του Ν. 128/1975 που καταβάλλουν χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες έως και σήμερα όπως και  το ή τα νομίσματα στα οποία τηρούνται οι εν λόγω λογαριασμοί, που αφορούν και δέχονται καταβολές της εισφοράς του Ν. 128/1975.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νόμος 128 που ψηφίστηκε πριν από 42 χρόνια με την συνεργασία των τότε υπουργών Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα και Οικονομικών Ευάγγελου Δεβλέτογλου, επέβαλε μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Ο σκοπός τότε της εισφοράς αυτής, η οποία έως και σήμερα βαρύνει το δανειολήπτη, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο για να πριμοδοτηθεί ο δανεισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο ...
ανταγωνιστικές, παρόλο που από τη συμμετοχή μας Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται μια τέτοιας μορφής κρατική ενίσχυση προς επιχειρήσεις. Παρ” όλα αυτά με ευκρίνεια συμπεραίνεται από τη διατύπωση των διατάξεων του Ν. 128/1975 πως η εν λόγω εισφορά πρέπει να βαρύνει τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση τους δανειολήπτες πελάτες αυτών. Φτάνει κάνεις να ανατρέξει στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 1 του Ν. 128/1975, στις οποίες ρητά ορίζεται ότι: «…επιβάλλεται εισφορά που βαρύνει τα πάσης φύσεως πιστωτικά ιδρύματα υπέρ του κοινού λογαριασμού …», προκύπτει συνεπώς ότι υπόχρεοι για την εν λόγω εισφορά είναι τα πιστωτικά ιδρύματα.
Διευκρινίζεται ότι περισσότεροι από 180.000 Έλληνες δανειολήπτες & εγγυητές μαζί είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κυρίως κατά τα έτη 2006-2009. Αυτοί οι δανειολήπτες εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ βρέθηκαν εν μέσω περιόδου κρίσης να πληρώνουν σχεδόν τα διπλά ποσά από αυτά που αρχικώς δανείστηκαν.

http://www.larissanet.gr/2018/01/12/exodiko-stin-trapeza-tis-ellados-apesteile-o-sydanef/

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου