Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΗΠΑ: Βιομηχανίες χρημάτιζαν ακτιβιστές & γιατρούς, για την προώθηση οπιούχων φαρμάκων

Πέντε εταιρίες βιομηχανικής παραγωγής οπιοειδών, μεταξύ αυτών και η Purdue Pharma LP που παράγει την ουσία OxyContin, πλήρωσαν ποσά μεγαλύτερα των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομάδες ακτιβιστών, αλλά και γιατρούς που συνδέονται μαζί τους για την υποστήριξη ουσιών που αναστέλλουν τον πόνο, σύμφωνα με αναφορά της Γερουσίας.

Την αναφορά αυτή, δημοσιοποίησε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κλέιρ Μακάσκιλ, δηλώνοντας ότι οι ομάδες των ακτιβιστών που έλαβαν τις δωρεές, έθεσαν τους εαυτούς τους στην υποστήριξη των στόχων της βιομηχανίας, ενώ ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο και στην έξαρση της χρήσης οπίου το 2016. Η έξαρση αυτή, είχε ως συνέπεια την καταγραφή 42.000 θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών.

Η Μακάσκιλ έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Θεμάτων της Γερουσίας, δήλωσε ότι οι ομάδες των ακτιβιστών προωθούσαν οδηγίες για την χρήση των ουσιών αυτών κατά των χρόνιων πόνων, ενώ είχαν αναπτύξει δραστηριότητα κατά της νομοθεσίας που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της χρήσης οπιοειδών. Οι οικονομικές αυτές σχέσεις ήταν ύποπτες, χωρίς διαφάνεια κι αποτελούν μία από τις αιτίες για την εξάπλωση μίας από τις πιο θανατηφόρες χρήσεις οπιοειδών στην ιστορία των ΗΠΑ, τόνισε σε ανακοίνωσή της, η Μακάσκιλ που εκλέγεται στο Μιζούρι.

Η εταιρία Purdue Pharma που ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταματάει την προώθηση οπιούχων ουσιών στους γιατρούς, ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής, χορηγώντας 4,15 εκατομμύρια δολάρια σε 12 ομάδες υποστήριξης από το 2012 έως το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς.

Στις ομάδες αυτές, περιλαμβάνονται οργανισμοί υποστήριξης των ασθενών, αλλά και ιατρικές κοινότητες επαγγελματιών στον χώρο της υγείας. Μεταξύ των οργανισμών που έλαβαν χρηματοδότηση ήταν και η ακαδημία (Academy of Integrative Pain Management -AIPM) η οποία συμμάχησε με μία άλλη ομάδα υποστήριξης, στοχοποιώντας τις νομοθεσίες που εφαρμόζονται για τα οπιοειδή και τον περιορισμό τις χρήσης του σε επίπεδο αμερικανικών πολιτειών. Η Purdue τόνισε ...
στην ανακοίνωσή της, ότι υποστήριξε οργανισμούς που ενδιαφέρονται για να βοηθήσουν τους ασθενείς να έχουν την ιατρική φροντίδα που τους αξίζει. Ο Μπομπ Τουίλμαν διευθυντής της AIPM δήλωσε από την πλευρά του ότι οι οικονομικές δωρεές που έλαβε η ακαδημία δεν επηρέασαν την διαμόρφωση των θέσεών της.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, η Insys Therapeutics Inc που εμπορεύεται το φάρμακο κατά του πόνου Subsys έδωσε ποσό 3,15 εκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό ίδρυμα κατά του πόνου (U.S. Pain Foundation), αλλά και σε άλλους φορείς και οργανώσεις, έχοντας την δεύτερη θέση από πλευράς χορήγησης δωρεών, σύμφωνα με τα στοιχεία 14 φορέων που ελέγχθηκαν.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει αρκετά από τα πρώην διευθυντικά στελέχη κι εργαζόμενους στην Insys, συμπεριλαμβανομένου και του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Τζον Καπούρ, ότι έχουν εμπλακεί σε υπόθεση παροχής κινήτρων σε γιατρούς προκειμένου να συνταγογραφούν σκευάσματα της Insys. Από την πλευρά του, ο Καπούρ έχει υποστηρίξει ότι είναι αθώος.

Το αμερικανικό ίδρυμα κατά του πόνου δήλωσε ότι η δωρεά των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων που δέχθηκε από την Insys το 2017, προορίζονταν για την ίδρυση ταμείου προκειμένου οι πάσχοντες από καρκίνο να πληρώνουν το οικονομικό κόστος αγοράς των φαρμάκων τους, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά, δεν επηρέασαν τις αξίες του.

Η Insys υποστηρίζει ότι προσδίδει ουσιαστική βαρύτητα στην τήρηση των κανονισμών που υπάρχουν.

Η ίδια αναφορά υποστηρίζει ότι οι διάφοροι φορείς και οι ακτιβιστικές οργανώσεις έλαβαν ποσά 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων από την Depomed Inc, 465.142 δολάρια από την Johnson & Johnson και 20.250 δολάρια από την Mylan NV. Οι γιατροί που σχετίζονται με τους διάφορους οργανισμούς και φορείς, έλαβαν ποσά 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την αναφορά.

Η Depomed δήλωσε ότι οι οικονομικές συνεισφορές της είχαν ετήσιο μέσο όρο τα 20.000 δολάρια για εννέα ομάδες υποστηρικτών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ενήργησε με υπευθυνότητα στην εμπορική προώθηση των φαρμάκων της.

Από την πλευρά της, η J&J δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Μακάσκιλ, ενώ η Mylan έδωσε έμφαση στο μικρό μερίδιο που έχει στην αγορά των οπιούχων φαρμάκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.