Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Περί της Μακεδονικής Γλώσσας - Το μεγάλο λάθος

Tου Σωτ. Γλυκοφρύδη

Το 1977 αναγνωρίσαμε την ύπαρξη στη βόρεια περιοχή της Μακεδονίας της μακεδονικής γλώσσας. Υπήρχε πράγματι μακεδονική γλώσσα;
Η απάντηση που προκύπτει είναι Ναι, την αναφέρει ο Πλούταρχος όταν ο Αλέξανδρος τσακώθηκε με τον Κλείτο. Τότε μίλησε μακεδονιστί. " Αναπηδήσας ανεβόα μακεδονιστί (Πλουτ. 51.6 - Βίοι παράλληλοι, Αλέξανδρος).¨
Υπήρχε όντως ένα διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα στους Μακεδόνες, μια τοπική, διαφορετική της ελληνικής, λαλιά.
Οι περισσότεροι ερευνητές συγκλίνουν πως ήταν διάλεκτος ελληνική αλλά υπάρχουν και διαφορετικές θέσεις.
Κάτι που δημιουργεί εθνική συνείδηση είναι πρωτίστως η ιστορία ενός τόπου αλλά περισσότερο η γλώσσα. Κοντά σε αυτά τα δύο υπάρχει ένας τρίτος παράγων δημιουργικός που λέγεται Ιδεαλισμός. Από τον ιδεαλισμό είναι πολύ δύσκολο κάποιος να απεγκλωβιστεί.
Έχει όμως σχέση η σημερινή γλώσσα των Σκοπίων με την αρχαία μακεδονική, ασχέτως αν ήταν ένα γλωσσικό ιδίωμα ελληνιστικό ή μια άλλη γλώσσα όπως θρακοφρυγική ή Ιλλυροθρακική ή κάποια άλλη; Η απάντηση είναι πως η σημερινή παρουσιαζόμενη γλώσσα των Σκοπίων που θεωρείται ¨Μακεδονική¨ έχει τόση σχέση με την αρχαία μακεδονική όσο το κύμβαλο με το τουλουπάνι.
Η γλώσσα της ΠΓΔΜ που ορίστηκε σαν ¨Μακεδονική¨ και στην πραγματικότητα είναι Σερβοβουλγαρική με πλήθος ελληνιστικών στοιχείων, έχει σχέση με την λεγόμενη αρχαία Μακεδονική όσο υπάρχουν ελληνικά ή έστω ελληνιστικά στοιχεία.
Οπότε, το μεγάλο λάθος μας, η αχίλλειος πτέρνα μας, είναι που αποδεχτήκαμε τον όρο να θεωρηθεί γλώσσα Μακεδονική μια γλώσσα που δεν έχει σχέση με τα όποια παλαιά Μακεδονικά φύλα.
Το γεγονός αυτό θα χρησιμοποιηθεί σαν δούρειος ίππος για την εθνική ταυτότητα της Μακεδονίας με επίπτωση μικρή στη Βουλγαρία και τεράστια σε εμάς.

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.