Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Εμεις μπαμπά γιατί δεν είμαστε «καλοδεχούμενοι»;



του Μιχάλη Χαιρετάκη
Ισως σας σόκαρε η εικόνα της φωτογραφίας αλλά είναι η αλήθεια. Οταν πριν 2 χρόνια παραιτήθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής κατήγγειλε σπατάλες και χαρακτηριστικά είπε:
«Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000»
https://www.protothema.gr/politics/article/610297/paraiteitai-o-voudouris-kai-exapoluei-keraunous-kata-mouzala/
http://www.greek2m.org/apps/blog/show/44121505-refugee-cost-per-year-15000-in-greece-12000-in-norway
Ας πάμε όμως να δούμε τη συνέχεια του άρθρου
Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ελλήνων αλλά και προηγούμενων οικονομικών μεταναστών που ζούσαν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες αναγκάζονται τα τελευταία 8 χρόνια να πάρουν το δρόμο της ξενητειάς.
Κάθε ενας απο εμάς έχει 2-3 συγγενείς τουλάχιστον που έφυγαν στο εξωτερικό. Πολλοί όχι μόνοι τους αλλά με τις οικογένειές τους. Απο πολλούς που έφυγαν ακούω οτι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα έξω. Πρέπει να αποδείξεις οτι αξίζεις για τη δουλειά που θα σε πάρουν. Δεν έχει ουτε ρουσφέτια ούτε χάρες. Κοπιάζεις για να αποκτήσεις τη δουλειά και το μισθό σου. Πολλοί δεν αντέχουν και γυρίζουν πίσω. Πίσω στο κολαστήριο που ζούσαν πρίν και αναγκάστηκαν να φύγουν.
Την ίδια ώρα τα νησιά του Αιγαίου βουλιάζουν απο το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Πέρα απο τους κανονικούς πρόσφυγες (αν και γι αυτό υπάρχουν ενστάσεις απο κάποιους γιατί η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα υποδοχής και είναι ασφαλής χώρα) υπάρχουν χιλιάδες μαϊμού Συριοι πρόσφυγες με πλαστά διαβατήρια και οικονομικοί μετανάστες απο κάθε γωνιά της γης που εκμεταλλεύονται τις θαλάσσιες διαδρομές και μπαινουν στη χώρα.
Αυτοι φυσικά δεν είναι πρόσφυγες. Δε γινεται κανένας πόλεμος στο Μαλί, στην Τυνησία, στο Μαρόκο,στο Μπαγκλαντές, στην Αϊτή,στην Αργεντινή και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.
Οικονομικοί μετανάστες σαν εμάς που φεύγουμε απο τη χώρα για να βρούμε μια καλύτερη ζωή.
Το οτι τους θαλασσοπνίγουν οι δουλέμποροι για να φτάσουν στη χώρα μας ή στην Ιταλία ή στην Ισπανία δεν σημαίνει οτι δικαιωματικά πρέπει να αποκτούν όλοι πρόσβαση σε παχυλά επιδόματα πέρα απο τη στέγη και την τροφή που φυσικά δε θα τους τη στερήσεις. Αλλιώς οι πιλότοι μας της Πολεμικής Αεροπορίας που παίζουν κάθε μέρα τη ζωή τους κορώνα γράμματα θα έπρεπε να παίρνουν χίλια επιδόματα ο καθένας και πάλι λίγα θα ήταν.
Μια ολόκληρη βιομηχανία βρίσκεται πίσω απο το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ΜΚΟ με παχυλούς μισθούς, προμηθευτές που κάποιες φορές προμηθεύουν φαγητό σε τεράστιο αριθμό μερίδων με υπέρογκες τιμές. Και φυσικά κάποιοι πολιτικοί που κλεινουν το μάτι για fast track ιθαγένειες και φυσικά ψηφαλάκια. Οι περισσότεροι απο αυτούς δεν νοιάζονται για το σε τι συνθήκες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ζούν και απομυζούν χρήματα και οφέλη, απο την ανθρώπινη δυστυχία.
Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, άνθρωποι φιλεύσπλαχνοι , φιλάνθρωποι που δουλεύουν εθελοντικά , χωρίς αμοιβή,αλλά αυτοί ειναι λίγοι, πολύ λίγοι.
Φίλη μου έλεγε προχθές οτι στην πολυκατοικία της έφεραν σε ενα διαμέρισμα 52 τετραγωνικά 5 ανθρώπους. Στοίβαξαν να πούμε καλύτερα. Σα να ήταν σακιά και όχι άνθρωποι. Το παραδάκι να πέφτει και όλα είναι όμορφα.
Ολες οι εθνότητες μαζί, χωρίς καμμιά φροντίδα, χωρίς καμμιά πρόβλεψη. Θυμάστε τι έγινε πριν λίγες μέρες στη Λέσβο οταν χτύπησαν τους Κούρδους με αφορμή το ραμαζάνι. Ναι το ίδιο ευτυχισμένο ραμαζάνι που ευχόταν ο Αλέξης που κάποιοι το πέρασαν βέβαια με ανοιγμένα κεφάλια στα νοσοκομεία.
Οι περισσότεροι απο αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος για να εκπαιδευτούν και να απορροφηθούν σε κάποια δουλειά. Μέχρι τότε είναι καταδικασμένοι αυτοί να είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα και εμείς να πληρώνουμε μεγάλο μέρος των επιδομάτων, της τροφής, της στέγασης απο χρήματα που δεν περισσεύουν. Γιατι δε θα κόψουν πολλοί απο τους συμπολίτες μας το εξτρα σμαρτοκινητό ή το πολυτελές αυτοκίνητο και θα πάρουν κάποιο μικρότερο. Οι περισσότεροι ζούν οριακά, με δανεικά, με το κρέας να μπαίνει μια φορά το μήνα στο σπίτι και αν.
Μάθατε απο κανέναν πέρα απο μισόλογα των κυβερνώντων πόσο μας κοστίζει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ανα χρονο; Πόσα χρήματα παίρνει το κάθε υπουργείο και πόσα ξοδεύει; Πόσα παίρνουν οι ΜΚΟ και που ακριβώς τα διαθέτουν; Ακριβή ποσά, όπως είναι ακριβή τα ποσά οταν ζητάνε φόρους και ΕΝΦΙΑ.
Οχι φυσικά, το μόνο που βλέπουμε είναι εξαθλίωση σε όλους τους τομείς. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν ουτε Νομισματοκοπεία να κόβουν χρήμα. Τα ίδια χρήματα που υπήρχαν πριν συν λίγα ακόμα που δίνει με το σταγονόμετρο η Ε.Ε. πρέπει να φτάσουν για όλους.
Και οι υπόλοιποι; Αυτοί που έμειναν στις χώρες τους; Ο Αλγερινός που υποφέρει στην Αλγερία, ο Μαροκινός στο Μαρόκο, ο Αιτινός στην Αιτή και ο Αργεντίνος στην Αργεντινή; Αυτούς δεν τους γέννησε μάνα; Επειδή οι άλλοι μπήκαν με μια βάρκα και έφτασαν σε ενα νησι αποκτούν προνόμια  και επιδόματα και οι άλλοι όχι; Που είναι η αλληλεγγύη της Ε.Ε. του υπόλοιπου κόσμου; Γιατί δεν φροντίζει με προγράμματα να ενισχύσει την ζωή των ανθρώπων αυτών στις πατρίδες τους;
Μπαρμπουτσαλα. Οπως το γράφω Μπαρμπούτσαλα. Δεν ενδιαφέρεται απο αυτούς που σκούζουν με κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων, των μεταναστών του κάθε κατατρεγμένου στη γη. Ισως σαν σπόρ των πλουσίων, τσάι, χαβιάρι,ιππασία, τέννις  και φιλανθρωπία, τιποτα όμως παραπάνω. Οι πλούσιες χώρες του Βορά θα πάρουν εξειδικευμένους εργάτες και επιστήμονες, είτε πρόσφυγες, είτε μετανάστες…είτε οικονομικούς πρόσφυγες απο εναν ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται 8 χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν αναγνωρίζεται πουθενά.
Οι πιο φτωχές χώρες αυτές που χάνουν επιστήμονες, νέους, εξειδικευμένους εργάτες, θα πάρουν ότι περισσέψει και θα το πληρώσουν και αδρά από πάνω. Γιατι; Γιατί αυτός είναι ο νόμος του ισχυρού.
Κι αν πάρετε το δρόμο της ξενητειάς μια μέρα μαζί με την οικογένεια για να μην αναγκαστείτε να μείνετε στο δρόμο, να τρώτε απο τα συσσίτια ή να αυτοκτονήσετε απο απόγνωση και σας ρωτήσει το παιδάκι σας “Γιατί εμείς μπαμπά δεν είμαστε καλοδεχούμενοι εδω που ήρθαμε;” Να του πείτε, γιατι παιδί μου εμείς είμαστε τα πραγματικά κορόιδα, τα θύματα απάνθρωπων πολιτικών.
ΥΓ. Για να προλάβω κάποιους καλοθελητές, ούτε φασίστας είμαι ούτε ρατσιστής όπως θα τους βόλευε να μου κολλήσουν την ταμπέλα και να ξεμπερδέψουν. Είμαι ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο είτε έλληνα είτε ξένου. Ενάντια σε όλους αυτούς που κάνουν τη δική μας ζωή και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων ενα σκουπίδι που το ποδοπατούν.Παραθέτω δεκάδες συνδέσμους κάθε φορά σε κάθε τι που γράφω και διπλοτριπλοτσεκάρω κάτι πριν το γράψω. Πάντα με στοιχεία, οχι σαν κάποιους άλλους “τιμητές” της αλήθειας.
Γι αυτό και η δική μου αλήθεια είναι η αλήθεια του νηστικού , του εξαθλιωμένου αυτού που βλέπει τη ζωή να περνάει και αυτός πασχίζει να κρατηθεί οχι για ενα καλύτερο αύριο, αυτό το έχει ξεγράψει, αλλά για να ζήσει, να καταφέρει να θρέψει την οικογένειά του και όχι του χορτάτου που πληρώνεται για να γράψει δυό αράδες.

===================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.