Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Από "κόσκινο" περνά το ΣΔΟΕ τα περιουσιακά στοιχεία πολιτικών προσώπων. Ανοίγουν λογαριασμοί; [ είδομεν, ίδωμεν, οψόμεθα ]



Σε εξονυχιστικούς ελέγχους προχωρά το ΣΔΟΕ, περνώντας κυριολεκτικά από κόσκινο τα περιουσιακά στοιχεία άνω των χιλίων πολιτικών προσώπων με εντολή του επικεφαλής του, αντιεισαγγελέα Εφετών, Ιωάννη Διώτη, με στόχο να εντοπιστούν όσοι πλούτισαν παράνομα.
Σύμφωνα με "Το Βήμα", ανοίγουν, με εντολή των εισαγγελικών αρχών, οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες άλλα κυρίως καταγγελίες για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Την ίδια ώρα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) διεξάγει εξονυχιστικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία περισσοτέρων των 1.000 πολιτικών προσώπων, όπως πρώην υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, διοικητών οργανισμών, ακόμη και καθηγητών Πανεπιστημίου που χρημάτισαν είτε σύμβουλοι υπουργών είτε υπηρέτησαν σε δημόσια θέση.
Ουσιαστικά, με το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών το ΣΔΟΕ βάζει στο μικροσκόπιο οποιονδήποτε υπηρέτησε σε δημόσια θέση ή χρημάτισε σύμβουλος σε υπουργείο ή δημόσια επιχείρηση και οργανισμό.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαφάνειας που έγινε στη χώρα μας για πολιτικά πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε και σε ποιες περιπτώσεις ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αποτελεί τη μοναδική κατηγορία για πολιτικούς που δεν παραγράφεται. Το ΣΔΟΕ θα πρέπει πάντως να δημοσιοποιήσει σε εύλογο χρόνο τα ευρήματα των ελέγχων αυτών και τα ονόματα των πολιτικών που ενδεχομένως να εμπλέκονται, ώστε να μη διασύρεται συνολικά ο πολιτικός κόσμος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ήδη δόθηκε εντολή για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί δύο πρώην υπουργών, δύο πρώην βουλευτών και μιας νυν βουλευτού.  Πρόκειται για περιπτώσεις για τις υπάρχουν καταγγελίες, ότι υπάρχει μεγάλη... ψαλίδα ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν στο Πόθεν Έσχες και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. ...
Παράλληλα, το ΣΔΟΕ κάνει έρευνα για άλλους τρεις πρώην υπουργούς οι οποία θα κληθούν σύντομα να απαντήσουν πως αγόρασαν βίλες, σκάφη και πολυτελή αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους.
"Aν διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουμε και διαπιστωθεί ότι πράγματι υπήρξε για τα πρόσωπα αυτά αδικαιολόγητος πλουτισμός, τότε θα υπάρξουν σεισμικές αλλαγές στο όλο πολιτικό σύστημα" είπε στο "Βήμα" ανώτατος λειτουργός του ΣΔΟΕ.
Μεταξύ άλλων, στο γραφείο του κ. Διώτη υπάρχουν και έξι φάκελοι για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι προμήθειες των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, οι αναθέσεις για τα στρατιωτικά οχήματα Mercedes (για τα οποία η γερμανική Δικαιοσύνη εντόπισε μίζες που δόθηκαν και σε Έλληνες αξιωματούχους), η προμήθεια των αεροσκαφών F-16 block 50+, η προμήθεια του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους, οι αναβαθμίσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, το περιβόητο C4i, τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot και άλλα.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα, διεξάγεται έρευνα και για αντισταθμιστικά οφέλη (offsets) που δόθηκαν χωρίς να υπάρξει κανένας έλεγχος στην ανάθεσή τους και τα περισσότερα έμειναν στα χαρτιά. Λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει μια ολόκληρη συνοικία στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας που ονομάζεται "συνοικία των offsets", με πολυτελείς μεζονέτες, ιδιοκτησίας (κατά σύμπτωση όλων) οffshore εταιρειών, αλλά σε αυτήν έχουν εντοπισθεί από το ΣΔΟΕ ότι κατοικούν πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί κυρίως αντισταθμιστικά οφέλη.
Ως τώρα τα μόνα πολιτικά πρόσωπα που έχουν διαβεί την πύλη του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς για να δώσουν εξηγήσεις στο πώς απέκτησαν την περιουσία που εμφάνισαν είναι μόνον ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών κ. Ι. Σμπώκος. Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή μόλις προκύψουν νέα στοιχεία (και στοιχεία έχουν ήδη προκύψει για τους δύο πρώην υπουργούς) μπορεί να κληθούν και άλλα πολιτικά πρόσωπα να δώσουν εξηγήσεις.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.