Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι ελαφροχέρηδες!

Γράφει ο Δευκαλίων

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την διάθεση αυτοκριτικής που επιδεικνύουν δημόσια αξιωματούχοι του οργανισμού σχετικά με το μνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε δημόσιες δηλώσεις τους αναφέρουν ότι έκαναν λάθος εκτιμήσεις-προβλέψεις για τις επιπτώσεις του μνημονιακού προγράμματος λιτότητας στο μέγεθος της ύφεσης. Μέχρι εκεί όμως. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι μέχρι πριν λίγο καιρό υπεραμύνονταν της ορθότητας του προγράμματος και της επίτευξης των στόχων παρά το υφεσιακό σοκ, που παρέβλεπαν, ενώ σήμερα δεν λένε κουβέντα για αναθεώρηση του προγράμματος
Κατ’ αρχάς η στήλη πολλές φορές όταν ανακοινώθηκαν τα Μνημόνια 1 & 2 τοποθετήθηκε κάθετα στο θέμα της ύφεσης. Δεν ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς το υφεσιακό σοκ. Ιδιαίτερα μετά το Μνημόνιο Νο1 στο οποίο έγινε εμφανές ότι οι περιβόητοι πολλαπλασιαστές έπαιρναν τις μέγιστες τιμές. Αυτή η πραγματικότητα μας οδήγησε στην διατύπωση της πρόβλεψης ότι η ύφεση θα πλησιάσει σε διψήφια νούμερα (δηλαδή κοντά στο 10%) Έχουμε άλλωστε τοποθετηθεί ότι θα περιμένουμε γύρω στις 10 Φεβρουαρίου την ανακοίνωση της ύφεσης του Δ΄ τριμήνου 2012 για να τοποθετηθούμε λεπτομερώς αναφορικά με την εξέλιξη του εφαρμοζόμενου αυτή την εποχή μνημονιακού προγράμματος.
Και εδώ γεννάται το ερώτημα. Όταν ο άσημος κα ταπεινός Δευκαλίων μπορεί και αναλύει σωστά τις επιπτώσεις του μνημονιακού προγράμματος με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, πως είναι δυνατόν οργανισμοί όπως το ΔΝΤ να κάνουν λάθος;
Πολύ απλή η απάντηση. Δεν έκαναν λάθος! Εφάρμοσαν συνειδητά το σκληρό μνημονιακό πρόγραμμα εν γνώσει τους ότι η ύφεση θα θεριέψει. Τώρα που το οδυνηρό αποτέλεσμα δεν αμφισβητείται παίρνουν αποστάσεις. Γνωρίζουν ότι η κατάληξη δεν θα είναι καλή και αποστασιοποιούνται.
Και τελικά ποιος θα φταίει; Προς το παρόν η ευθύνη πέφτει στην Γερμανία. Η Καγκελαρία θα είναι υπεύθυνη για ότι συμβεί στο μέλλον στην Ελλάδα.
Όμως το μείζον ερώτημα που αρχίζει και πλανάται στην κοινή γνώμη είναι ένα. Ήταν οφθαλμοφανές ότι το μνημονιακό πρόγραμμα δεν έβγαινε. Το έλεγαν και το τεκμηρίωναν όλοι οι ειδικοί πλην των «μουτζαχεντίν» του μνημονίου. Όμως οι εγχώριες πολιτικές μνημονιακές δυνάμεις υπέγραφαν ότι τους έφερναν οι μνημονιακοί και η τρόικα. Έτσι γράφτηκαν και το Μεσοπρόθεσμο και τα...
Μνημόνια 2 & 3. Και μοιραία απέτυχαν, τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και το Μνημόνιο Νο.2. Σε λίγες ημέρες θα δούμε και την κλίμακα αποτυχίας του Μνημονίου Νο. 3.
Σήμερα οι ίδιες ακριβώς εγχώριες πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούσαν και υπέγραφαν τα βασισμένα σε λάθος παραδοχές μνημόνια, με αντάλλαγμα την συμμετοχή τους στις φιλομνημονιακές κυβερνήσεις και ότι αυτό συνεπάγεται, δεν λένε κουβέντα για τις προφανείς ευθύνες τους. Ψελλίζουν κάτι για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά μέχρι εκεί. Η τρόικα δεν αστειεύεται!
Όταν η οικονομία της χώρας πήγαινε καλά, μεσουρανούσε μία Ελληνική Οικονομική ευρεσιτεχνία: Η μεταχρονολογημένη επιταγή. Υπέγραφε κάποιος μία επιταγή... Αγόραζε π.χ. εμπορεύματα τα οποία τα πωλούσε στην συνέχεια, οπότε εισέπραττε χρήματα με τα οποία πλήρωνε την επιταγή και κρατούσε ο κέρδος του. Αυτός ήταν ο υγιής οικονομικός κύκλος.
Υπήρχε και ο άλλος ο κύκλος της παραοικονομίας. Υπέγραφε κάποιος μία επιταγή... Εισέπραττε τα χρήματα τα οποία κατασπαταλούσε και τελικά η επιταγή έμενε ακάλυπτη ή την αντικαθιστούσε με άλλη επιταγή. Τότε στην αγορά όσοι υπέγραφαν επιταγές χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις, καλή ώρα όπως οι σύγχρονοι μνημονιακοί που υπογράφουν χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις τις λιτότητας, είχαν το παρατσούκλι: Οι ελαφροχέρηδες!

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.