ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΙΣΧΥΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΥ «ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ»
Γιώργος: Μερική κρατικοποίηση
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Υπέρ της μερικής κρατικοποίησης τραπεζών με την αγορά προνομιακών μετοχών τάχθηκε χθες ο Γ. Παπανδρέου, κυρίως όμως υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει ένας ισχυρός τραπεζικός όμιλος που να ελέγχεται από το Δημόσιο για να μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά και να την οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση, ιδίως σε περιόδους κρίσεων.
Ο Γ. Παπανδρέου χθες στη σύσκεψη των γραμματέων των νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων του ΠΑΣΟΚ |
Είπε, ακόμα, ότι η ανατροπή που δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις στη χώρα μας είναι πολιτική και όχι στατιστική, ενώ επισήμανε ότι από την εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ προκύπτει ότι η συντηρητική πολιτική που έχει οδηγήσει στην κρίση μπορεί να ανατραπεί και οι προοδευτικές δυνάμεις να κυριαρχήσουν.
«Με αδιαφάνεια»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παριστάνει πως έχει ανοίξει πόλεμο με τις τράπεζες, ενώ είναι αυτή που με χαριστικές ρυθμίσεις τις άφησε ανεξέλεγκτες τα τελευταία χρόνια και τις οδήγησε σε υπερκέρδη.
«Τα 28 δισ. η κυβέρνηση τα δίνει με αδιαφάνεια και αυθαιρεσία για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες και όχι αυτούς που έχουν ανάγκη», είπε και τόνισε:
«Αυτά τα χρήματα δεν θα φτάσουν ποτέ στην πραγματική οικονομία εάν δεν υπάρξει σοβαρή εποπτεία από το κράτος κι αν χρειάζεται ακόμα και με την αγορά προνομιακών μετοχών να υπάρξει μερική κρατικοποίηση τραπεζών». Στη συνέχεια, αφού τόνισε πως η Εθνική έχει σήμερα ιδιωτικοποιηθεί ασχέτως αν ο κόσμος νομίζει ότι είναι μια κρατική τράπεζα, αναρωτήθηκε:
«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα ισχυρός τραπεζικός όμιλος, μια ισχυρή τράπεζα, που να ελέγχεται από το Δημόσιο για να μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά και να την οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση;».
Κάλεσε την κυβέρνηση σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής των τραπεζών στην ανασυγκρότησή τους και στην αντιμετώπιση της κρίσης να παρέμβει δυναμικά. Τα χρήματα, είπε, να δοθούν με όρους για να μην πάνε στην κερδοσκοπία αλλά να στηρίξουν τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, τους δανειολήπτες, την περιφερειακή ανάπτυξη.
«Πάγωμα»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για πάγωμα των δανείων για τους ασθενέστερους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με άμεση νομοθετική ρύθμιση. «Εμείς», υπογράμμισε, «δεν θα δεχτούμε να αποτελέσουν πάλι τα θύματα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δεν θα δεχτούμε», πρόσθεσε, «λευκές επιταγές στις τράπεζες, ούτε ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση των ζημιών».
Μιλώντας για τη διεθνή κρίση, τόνισε ότι είναι πλέον η ώρα των σοσιαλιστικών λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρθηκε στην πρόταση των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης για αναπροσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρέπει να μπουν, πρόσθεσε, νέοι κανόνες διαφάνειας στις διεθνείς αγορές και να προσαρμόσουμε την παγκοσμιοποίηση στον άνθρωπο και όχι τον άνθρωπο στην παγκοσμιοποίηση. Γι' αυτό, ανέφερε, πρέπει να διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις για μια ισχυρή προοδευτική φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι ήταν και πάλι απούσα από τις συζητήσεις που έγιναν προχθές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης και τόνισε ότι την αποτυχημένη οικονομική της πολιτική πάει να τη σκεπάσει κάτω από το χάλι της διεθνούς κρίσης.
«Αυτοδυναμία»
Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι επιδιώκει την κυβερνητική αυτοδυναμία, αλλά παράλληλα επιθυμεί να κάνει διάλογο με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, χωρίς προϋποθέσεις και εκβιασμούς από καμία πλευρά.
Έθεσε τις ευρωεκλογές ως ορόσημο για την προοδευτική απάντηση στην κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε, όπως είπε, να υπάρξουν προοδευτικές λύσεις. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/11/2008
===========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.