Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου μαθητή από τον ειδικό φρουρό το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα.

Βομβαρδισμένο τοπίο το κέντρο της Αθήνας
Καταστήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες ενώ πολίτες τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

Εντυπωσιακός είναι ο απολογισμός από τις πυρκαγιές σε κτίρια, οχήματα και άλλους χώρους, που κατέγραψε η Πυροσβεστική από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή από σφαίρα ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, όλο το 24ωρο χθες και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής πυρπολήθηκαν συνολικά: στην Αθήνα: 24 τράπεζες, 35 καταστήματα, 22 ΙΧ αυτοκίνητα, 12 κατοικίες, 63 κάδοι απορριμμάτων, 7 στάσεις λεωφορείων και ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ.

Στην Πάτρα: μία τράπεζα, ένα περιπολικό, 4 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας Αχαΐας, 14 κάδοι απορριμμάτων και το πάρκινγκ της αστυνομικής διεύθυνσης.

Στη Θεσσαλονίκη: 9 τράπεζες, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, 7 ΙΧ αυτοκίνητα, 40 κάδοι απορριμμάτων, το κυλικείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, τρία εργοτάξια του μετρό, μία μοτοσικλέτα και ένα λυώμενο γραφείο ΚΕΠ.

Στο Ηράκλειο: δύο τράπεζες και τέσσερις κάδοι απορριμμάτων. Στα Χανιά: ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας και 8 κάδοι απορριμμάτων.

Στην Καβάλα: ένα γραφείο της ΝΔ, ένας κάδος απορριμμάτων και το γραφείο εκδόσεως διαβατηρίων στο αστυνομικό μέγαρο, στη Χρυσούπολη ένα φυλάκιο συνοριοφυλάκων, στην Ελευσίνα: 16 κάδοι απορριμμάτων και στη Δράμα τρεις κάδοι απορριμμάτων.







Σχετικά θέματα






Από το κέντρο της Πυροσβεστικής διευκρινίστηκε ότι όλα αυτά αφορούν μόνο πυρκαγιές κυρίως με βόμβες μολότοφ και στις ζημιές δεν συμπεριλαμβάνονται οι φθορές που προκλήθηκαν με πέτρες, ξύλα, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα που πέταξαν νεαροί κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων.

Συγκεντρώσεις ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ σήμερα

Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου μαθητή από τον ειδικό φρουρό το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στις 6 το απόγευμα από το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ομόνοια και Προπύλαια αντίστοιχα.

Συλλήψεις και καταστροφές την Κυριακή

Επτά άτομα συνελήφθησαν, ενώ 15 προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση με αφορμή το θάνατο του 15χρονου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, η πορεία δεν έφτασε στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς στο μέσο περίπου διασπάστηκε σε δύο μεγάλες ομάδες, οι οποίες συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθως μικρότερες ομάδες προξένησαν σημαντικές ζημίες στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μπροστά στα ΜΑΤ τα οποία βρίσκονταν ακριβώς στη γωνία Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, πυρπόλησαν το κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν υπήρξε καμιά επέμβαση από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων.

Περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, η οποία έφθασε άμεσα προκειμένου να σβήσει τη φωτιά, καθώς απειλήθηκε διπλανή πολυκατοικία.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 8 πολίτες και 13 αστυνομικοί, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Ακόμα άλλοι τρεις τραυματίες υπάρχουν στην Πάτρα και ένας ακόμα στην Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου μπήκε μεγάλος αριθμός διαδηλωτών. Νωρίτερα, η πορεία επανασυγκροτήθηκε στην περιοχή των Χαυτείων, από όπου ανέβηκε την οδό Σταδίου μέχρι τη Βουλή.

Εκεί, οι νεαροί συγκρούστηκαν και πάλι με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και στη συνέχεια οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο Πολυτεχνείο. Αλλά και στην ΑΣΟΕ, δημιουργήθηκαν επεισόδια από κουκουλοφόρους που πετούσαν πέτρες και μολότωφ προς δυνάμεις των ΜΑΤ, τα οποία και απάντησαν με χημικά.

Αυτή την ώρα παραμένουν άτομα στο χώρο του Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που τελούν υπό κατάληψη, αλλά και αστυνομικοί.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής μπροστά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη. Ομάδες αντιεξουσιαστών συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κατάληψη επ' αόριστον στον Δικηγορικό Σύλλογο πραγματοποίησαν την Κυριακή το απόγευμα φοιτητικές παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με σκοπό να δημιουργήσουν γραφείο τύπου, από όπου θα εκδίδουν ανακοινώσεις και ενημερωτικά δελτία προς το κοινό, με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου στην Αθήνα.

Φωτιά σε κοντέινερ εργοταξίου του Μετρό που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έβαλαν ομάδες αγνώστων που κατέφυγαν εντός του χώρου του, μετά την πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του 15χρονου στην Αθήνα. Πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν για να καταστείλουν τη φωτιά.

Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε και το αστυνομικό τμήμα της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ύστερα από την πορεία που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφορμή τα επεισόδια που συνέβησαν στην Αθήνα και το θάνατο 15χρονου.

Αρχικά, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου αλλά διαλύθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια, όμως, ενώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με ομάδα άλλων ατόμων.

Από το σημείο εκείνο συνέχισαν την πορεία τους αλλά και τις φθορές, καθώς άρχισαν ξανά να σπάζουν βιτρίνες καταστημάτων αλλά και να προκαλούν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Ταυτόχρονα, όμως, πέταξαν μολότοφ και πέτρες και στο αστυνομικό τμήμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν ξανά με δακρυγόνα και οι διαδηλωτές υποχώρησαν και ο κύριος όγκος τους κινήθηκε ξανά προς την Καμάρα - από το σημείο δηλαδή που άρχισε η πρώτη πορεία τους - βάζοντας φωτιές σε κάδους.

www.kathimerini.gr


==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.