Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Είναι δυνατόν να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο από ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα;

Τις τελευταίες μέρες όλο και μεγαλώνουν οι φήμες για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν ονόματα όπως ο Μάνος, ο Κοντογιαννόπουλος, ο Τατούλης κ.λ.π. (το troktiko ανέφερε και τον Γ. Μπουτάρη;)

Είναι αλήθεια ότι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα πάντα φέρνει ελπίδες σε μια μερίδα του κόσμου που επιθυμεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και να πάψουν να το μονοπωλούν τα σημερινά κόμματα εξουσίας. Και πράγματι σε πολλά blogs έχουν εμφανιστεί κείμενα υποστήριξης του νέου κόμματος.
Όμως ποιο είναι το πολιτικό υπόβαθρου αυτού του πολικού σχηματισμού, αν τελικά δημιουργηθεί; Γενικόλογα φιλολογικά άρθρα των πιθανών μελών του μιλάνε για ένα κόμμα που θα έχει ως βασικούς πυλώνες την προστασία του Περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της Παιδείας και φυσικά τον νεοφιλελευθερισμό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και το πολιτικό υπόβαθρο των γυρολόγων στελεχών του (βλέπε Μάνος – Κοντογιαννόπουλος). Είναι γνωστό πως ο κ. Μάνος είναι ένας από τους βασικότερους υποστηριχτές του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας (υπολείπεται μόνο του κ. Ανδριανόπουλου). Είναι γνωστό επίσης ότι οι απόψεις του είναι τόσο ακραία νεοφιλελεύθερες που ούτε στη Νέα Δημοκρατία δε μπορούσαν να τον ανεχθούν.

Μα είναι δυνατόν να υπάρξει ένα κόμμα με βασικούς πυλώνες την Παιδεία, το Περιβάλλον και το νεοφιλελευθερισμό;.... Το σχήμα είναι τουλάχιστον οξύμωρο. Από πότε ο νεοφιλελευθερισμός, που ως βασικά στοιχεία έχει την ανάπτυξη της κοινωνίας μέσω της προαγωγής του ατομικού συμφέροντος, την ασύστολη αύξηση των κερδών, την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την άμεση σύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση ώστε να παράγονται απλά καλύτεροι εργαζόμενοι, ενδιαφέρεται για έννοιες όπως η Παιδεία ή το Περιβάλλον; Δεν μας είναι άγνωστες άλλωστε οι πρακτικές των θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Εξ’ αιτίας αυτών των πολιτικών δεν έχουν κλείσει εκατοντάδες «μη παραγωγικά» πανεπιστημιακά τμήματα (Ιστορίας, Φιλολογίας, Τέχνης κ.λ.π.); Εξ’ αιτίας των ίδιων πολιτικών δεν βλέπουμε τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται χωρίς έλεγχο τους φυσικούς πόρους του πλανήτη;

Τελικά σε τι μπορεί να προσφέρει μια τέτοια πολιτική κίνηση παρά μόνο στο να χρησιμοποιηθεί ως φερέφωνο για την προώθηση ξένων πολιτικών και συμφερόντων στη χώρα μας;

Σχόλιο "Στοχασμός-Πολιτική".

Τελικά έχουμε μπερδευτεί. Όλοι αυτοί της "ελεύθερης" λεγόμενης οικονομίας, μιλάνε για φιλελευθερισμό, για περιβάλλον οικολογία και για ανταγωνιστική αγορά κλπ.

Έχουν δε έτοιμες λύσεις σε "σκονάκια" που ΔΕΝ τα ανακοινώνουν . . . και το μόνο που τελικά μένει σε εμάς το λαό είναι να βλέπουμε πρόσωπα και ΟΧΙ πράξεις.

Μπορούσαν όλοι αυτοί να ενταχθούν, όπως τουλάχιστον είχε εννοηθεί, ότι θα πήγαιναν στη "φιλελεύθερη συμμαχία", σε ένα νέο κόμμα φιλελεύθερων αρχών με αρχηγό ένα νέο άνθρωπο πολλά υποσχόμενο.
Η πολιτική των πολιτικών είναι προσωπική τους υπόθεση και των ψηφοφόρων να εκτιμούν και να συνυπολογίζουν συμπεριφορές.


Συμπληρώνω το σκεπτικό μου με δύο ενδεικτικά αποσπάσματα :

Δύο πολιτικές επιλογές: δράση ή μοιρολατρία, από τη τρόικα των εμπνευστών της νέας κίνησης (Των Β. Κοντογιαννοπουλου, Στ. Μανου, Γ. Μπουταρη)* [kathimerini]
*[ Οι κ. Βασίλης Κοντογιανόπουλος και Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργοί, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.]

Έτοιμο το νέο κόμμα Στ. Μάνου - Γ. Μπουτάρη ("troktiko")
" . . . Ο Στέφανος Μάνος πάντως, με τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα θα έχει πετύχει κάτι μοναδικό. Θα είναι ο πρώτος πολιτικός που έχει περάσει από τόσα κόμματα :
Ήταν στη Νέα Δημοκρατία όπου διετέλεσε και υπουργός, έφυγε, ίδρυσε τους «Φιλελεύθερους» με σήμα τον κόκκινο ταύρο, διέλυσε το κόμμα, πήγε στο ΠΑΣΟΚ όπου εξελέγη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αποχώρησε και τώρα ιδρύει νέο κόμμα!
Αλλά και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, δεν πάει πίσω, καθώς ήταν στη Ν.Δ., πήγε στο ΠΑΣΟΚ και τώρα αναζητεί κάτι καινούργιο, όπως και ο «πράσινος» Γιάννης Μπουτάρης που επί χρόνια επιχειρούσε να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλ
ονίκης."

Το πρώτο δια ταύτα είναι, ότι η σαν "σκηνίτικη"μεταφερόμενη τρόικα, οφείλουν ανταπόδοση φιλοξενίας, σε κάποιους εκσυγχρονιστές που τους πρόσφεραν στέγη. Δεν πειράζει . . . από το "όλον" ας μείνουν εκεί οι . . . "συντηρητικοί σοσιαλιστές".

Το δεύτερο ; όταν ολοκληρωθεί η ζύμη και η ανταπόδοση . . .

Ν.Ζ.

^ Να δούμε θα ευοδώσει και η "αλατιέρα" ;

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.