Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Γ.Παπανδρέου, Αλ.Παπαρήγα και Αλ.Αλαβάνος είπαν όχι στο πλαίσιο συναίνεσης ενώ θετικά απάντησε ο Γ.Καρατζαφέρης. (1)

"Νέο πρότυπο ανάπτυξης, με νέα κυβέρνηση"

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί το μεσημέρι, με τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

«Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον πρωθυπουργό την ανησυχία και την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που εντείνονται από την ανεργία, τη μείωση του τζίρου, την ασφυξία που αισθάνονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, το αίσθημα ανομίας που υπάρχει λόγω της διακυβέρνησης της χώρας, τη μείωση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, την απαξίωση των δημοσίων αγαθών και την απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή σκηνή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την έξοδό του από Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο» και τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα κυβέρνηση».

«Τόνισα ότι χρειάζεται ριζικά διαφορετικό σχέδιο, και κατέθεσα και πάλι τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια κατεύθυνση που εγγυάται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, και τα οποία περιλαμβάνουν τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τη στήριξη της αγοράς, την αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια» δήλωσε ο ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Εμείς δεσμευόμαστε για την "πράσινη ανάπτυξη" και για ένα σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης στην ΕΕ».

«Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσαν -και ελπίζω σύντομα να γίνει αν μας στηρίξουν ο λαός με την ψήφο του -να συντρέξουν όλοι οι Ελληνες», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο«.

«Συγκροτημένη πορεία για τη χώρα δεν άκουσα, ούτε είδα οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση για αξιόπιστη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και φοβάμαι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα σχέδιο και αυτό μιας χρήσης η οποία είναι προεκλογική», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Εχω αποδείξει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή ότι είμαι άνθρωπος της συννενόησης και και τάσσομαι υπέρ της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων, όμως η κυβέρνηση έχει απορρίψει όλες μας τις προτάσεις και αισθάνομαι ότι ζητά "λευκή επιταγή για να συνεχίσει ατελέσφορες, αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές. Αυτό που χρειάζεται όμως η χώρα, είναι μια πραγματικά νέα κατεύθυνση και αυτό σημαίνει μια νέα κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

*** Ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Παρουσίαση σχεδίου ΠΑΣΟΚ για την "Πράσινη Ανάπτυξη"

Τις τρεις προτεραιότητες που συγκροτούν το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την "Πράσινη Ανάπτυξη", παρουσίασε απόψε σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Αρθούρου Ζερβού και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών.

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η σημερινή κρίση έχει άμεση σχέση με το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου που προωθούσε την ανάπτυξη χωρίς να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας μας.

Η κρίση αποτελεί, είπε, για μας ευκαιρία, για να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. "Ευκαιρία να πούμε σε όσους πνίγουν τις δυνατότητες του τόπου και του λαού μας, σε όσους εμποδίζουν την πρόοδο και καλλιεργούν την αδράνεια και την απαισιοδοξία, σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας, κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα", τόνισε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να πούμε τέρμα στο κράτος θεατή που παραδίδει κάθε δημόσιο αγαθό βορά στην κερδοσκοπία. Να προχωρήσουμε προς μια ανάπτυξη που βάζει όρια στη βουλιμία της άναρχης αγοράς και έχει επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που ακολουθούμε γιατί είναι, όπως τόνισε, στρεβλή η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Τόνισε ακόμη ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η συνολική λύση για να αλλάξουμε πορεία επισημαίνοντας ότι "ιστορικά όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή, δηλαδή με μέτρα τα οποία μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει" και πρόσθεσε ότι "έχουν καταφέρει να βγουν από την κρίση όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και αναπτυξιακό στίγμα".

Είπε ακόμη ότι πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς οι οποίοι είναι το μέλλον της χώρας, από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό. Η πράσινη ανάπτυξη, τόνισε, είναι το μέλλον, διότι είναι η μόνη αναπτυξιακή επιλογή που έχει η χώρα εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά γεμάτο με προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι και μια ευκαιρία αλλαγής του σημερινού ελληνικού κράτους από τον πελατειακό σχεδιασμό, στον πράσινο σχεδιασμό, στη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας, στη συμμετοχική οικονομία, στη συμμετοχική στη δημοκρατία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του για την πράσινη ανάπτυξη και ανέλυσε τις τρεις βασικές προτεραιότητες.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020 και τελικά μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.

Δεύτερη προτεραιότητα η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, στην αλιεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας. Με την αλλαγή των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης και με την ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Τρίτη προτεραιότητα η οικονομία στους φυσικούς μας πόρους, στα δάση και στις προστατευόμενες περιοχές, στα νερά και στα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δημόσιο περιβάλλον.

Η μετάβαση στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα γίνει με οικονομικά και θεσμικά εργαλεία, με μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία του "Πράσινου Ταμείου", με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι στόχος που θα πετύχει το κράτος από μόνο του χωρίς την κοινωνία, έξω και πάνω από αυτήν και τόνισε ότι "δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια να μένουμε ουραγοί και στα αυτονόητα. Δεν μπορούμε να πορευτούμε στον 21ο αιώνα με το ιδεολόγημα ότι όλα θα λύσει η αγορά. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ριζοσπαστική αναπροσαρμογή στις πολιτικές μας. Σημαίνει σύγκρουση με τον παραδοσιακό κρατισμό, τα πελατειακά δίκτυα, τον παρακρατισμό και τον γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό μας".
Πηγή : ana-mpa
==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.