Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 6 Μαρτίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι προφανές ότι η Ερώτηση αναφέρεται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δεν αναγνωρίζει, ωστόσο, ούτε καν την ύπαρξή της! Και ρωτώ: Μπορεί να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, εάν αγνοούνται, εάν αποσιωπούνται, τα αίτιά του; Ολόκληρος ο kόσμος κινείται σήμερα σ’ ένα εξαιρετικά βεβαρημένο, αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον. Σχεδόν καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν. Οι προβλέψεις για τη διεθνή κρίση γίνονται χειρότερες. Η ιδιωτική ζήτηση και η οικονομική δραστηριότητα μειώνονται σ’ ολόκληρο τον kόσμο, σ’ όλη την Ευρώπη. Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά, με επιπλέον 50 εκ. άνεργους, από τους οποίους 3,5 εκ. προβλέπεται να είναι στην Ευρώπη.

Αυτό είναι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το διεθνές περιβάλλον. Και το περιβάλλον αυτό αναμφισβήτητα επηρεάζει ήδη και τη χώρα μας. Οι επιπτώσεις αφορούν και τη ζήτηση και την παραγωγή και βέβαια την απώλεια θέσεων εργασίας. Η Κυβέρνηση δεν έκρυψε και δεν κρύβει κανένα από τα προβλήματα. Άμεσος στόχος είναι να περιορίσουμε, όσο είναι δυνατόν, τις δυσμενείς επιπτώσεις. Προτεραιότητά μας είναι οι τομείς και οι πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να αναδείξει, την ώρα αυτή, ζήτημα πληθωρισμού και ακρίβειας. Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εντοπίζονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και εναρμονισμένες πρακτικές. Είναι και αυτή μια χρόνια παθογένεια, την οποία βέβαια οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έβλεπαν για 20 χρόνια. Σήμερα, η κατάσταση βελτιώνεται. Πήραμε και συνεχίζουμε να παίρνουμε πρόσθετα μέτρα. Οι έλεγχοι γίνονται αυστηρότεροι. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν έχουν προηγούμενο. Η σύγκρουση με τα φαινόμενα αυτά, δεν σταματά.

Θέλω ωστόσο να επαναλάβω ότι δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα στην περίοδο που ακολουθεί. Ο πληθωρισμός, από το 5, που είχε φτάσει στην πρώτη φάση της κρίσης, τον περασμένο Μάιο, υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 1,8%. Από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα μειώθηκαν ή ανακλήθηκαν οι τιμές σε 20 χιλ. κωδικούς.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την αγορά καυσίμων, η αλήθεια είναι ότι, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας αυξήθηκε πολύ λιγότερο (7%) απ’ ό,τι διεθνώς (27%). Πήραμε ήδη πρόσθετα μέτρα και σχεδιάζουμε επιπλέον παρεμβάσεις, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πράγματι, υπήρξε μια διαφορά τιμής μεταξύ της ΕΠΑ Αθηνών και των ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Ήταν όμως αποτέλεσμα των μακροχρόνιων συμβάσεων που υπόγραψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Εκεί είναι η αιτία. Έφτασαν όμως οι υπαίτιοι στο σημείο να ζητούν εξηγήσεις από άλλους. Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνονται ήδη σχετικές παρεμβάσεις και οι τιμές πώλησης από τις δύο Ε.Π.Α. άρχισαν να αποκλιμακώνονται.

Έρχομαι στις αναφορές που κάνει στην Ερώτησή του ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. Βέβαια, όφειλε να θυμάται ότι ήταν στις μέρες των δικών σας κυβερνήσεων που η ανεργία από το 3% του ενεργού πληθυσμού έφτασε στο 11,3%. Όφειλε να θυμάται, ως κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, των Κυβερνήσεων που σε τελική ανάλυση ταυτίστηκαν με την ανεργία, ότι ουδέποτε μίλησε για το πρόβλημα. Όφειλε όμως και να ξέρει ότι η ανεργία μειώθηκε στο 7,6%, το 2008. Αλίμονο δηλαδή εάν η χώρα βρισκόταν απέναντι στη σημερινή πρωτόγνωρη διεθνή κρίση με τα ποσοστά ανεργίας του 2004.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ -και ασφαλώς δεν λέμε και τώρα- πως δεν υπάρχει πρόβλημα ανεργίας. Αντιθέτως μάλιστα! Δουλεύουμε για να θωρακίσουμε την απασχόληση, όσο το δυνατόν περισσότερο. Πήραμε -και συνεχίζουμε να παίρνουμε- κάθε εφικτό μέτρο:

· Έχουν ήδη δρομολογηθεί στοχευμένες δράσεις, με τις οποίες παρέχεται, μέχρι το τέλος του χρόνου, υποστήριξη σε 200 χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

· Από το Σεπτέμβριο, μέχρι σήμερα...

- προωθήθηκαν στην αυτοαπασχόληση 9.500 άνεργοι.

- Δημιουργήθηκαν 4.800 νέες θέσεις εργασίας.

- Άρχισε η τοποθέτηση 40.000 νέων, που τελείωσαν φέτος το Λύκειο, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να αποκτήσουν εργασιακή προϋπηρεσία, με πλήρη μισθό και ασφάλιση.

· Μετατρέπεται το επίδομα ανεργίας σε επίδομα για την απασχόληση.

· Προωθούνται προγράμματα για την απασχόληση στις κατασκευές, τον τουρισμό, τα «πράσινα επαγγέλματα».

· Ξεκίνησε νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, με χρηματοδότηση που φτάνει έως και το 60% της επένδυσης.

· Θυμίζω τις δράσεις για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση του προσωπικού τους.

· Να θυμίσω ακόμα το ευρύτερο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας μας. Και βεβαίως, ανάμεσα στ’ άλλα, εφαρμόζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 650 χιλ. συμπολίτες μας.

Ρωτά, όμως, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γιατί «η Κυβέρνηση δεν ασκεί δεσμευτική πολιτική για τις Τράπεζες». Να θυμίσω όμως ότι το μόνο συγκεκριμένο, που ακούστηκε από το Κόμμα του, ήταν η πρόταση για νομοθετική παρέμβαση, με στόχο τη μείωση των επιτοκίων. Φαντάζομαι το θυμόμαστε όλοι αυτό. Ενα εφεύρημα επικίνδυνης άγνοιας, που δεν έχει διανοηθεί καμιά κυβέρνηση, καμιάς ιδεολογικής απόχρωσης.

Η Κυβέρνηση προώθησε, από τους πρώτους στην Ευρώπη?

- εγγυήσεις για την ασφάλεια των καταθετών

- μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών,

- πρόγραμμα για τη ρευστότητα της Οικονομίας.

Τόσο οι πολιτικές αυτές, όσο και οι πολιτικές της ΕΚΤ έχουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Τα επιτόκια μειώνονται.

Συνοπτικά: Δράσαμε έγκαιρα και αποφασιστικά απέναντι στη διεθνή κρίση. Ακολουθούμε Σχέδιο με στέρεους άξονες. Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε κάθε εφικτό μέτρο. Ακούμε κάθε εποικοδομητική πρόταση. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούστηκαν αναφορές για πάρα πολλά θέματα εκτός Ερώτησης. Όποτε θέλετε τα συζητάμε και με όποια έκταση θέλετε. Δύο λέξεις θα σας πω μόνο: Είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει σ’ αυτή την αίθουσα για χρέη και για ελλείμματα. Το χρέος το πήρατε στο 30% και το φτάσατε πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι η βαρύτερη κληρονομιά που άφησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις σας στον τόπο. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να τη διαστρέψει κανένας. Μιλάτε εσείς για ελλείμματα, που μας παραδώσατε 7,5% το έλλειμμα, όταν στον τελευταίο σας προϋπολογισμό το είχατε προϋπολογίσει στο 1,2%; Υπάρχει μεγαλύτερη ανειλικρίνεια και ανευθυνότητα απ’ αυτό;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα. Δεν είναι η Κυβέρνηση που δήλωνε πως «δεν υπάρχει καμία κρίση». Αυτά τα λέτε εσείς. Ολόκληρος ο Κόσμος βιώνει έκτακτες και μη προβλέψιμες περιστάσεις. Δεν είναι εξαίρεση η Ελλάδα. Έχει και τις δικές της δυνατότητες, αλλά και τις δικές της σοβαρές αδυναμίες. Και ξέρουμε όλοι ότι η πιο μεγάλη αδυναμία οφείλεται στο υπέρογκο δημόσιο χρέος - που εσείς φτιάξατε, εσείς κληρονομήσατε στη χώρα - και βεβαίως στο κόστος του δανεισμού. Μόνο για τους τόκους του χρέους πληρώνουμε περίπου 12 δις ευρώ το χρόνο. Και για το πρόβλημα αυτό βεβαίως δεν λέτε τίποτα. Αντιθέτως μάλιστα! Φτάσατε στο σημείο -κάποιοι κορυφαίοι του κόμματός σας- να διαδίδουν, ανεύθυνα και κακόβουλα, ότι θα υπάρξει αδυναμία δανεισμού. Τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου εξελίσσεται κανονικά.

Έρχομαι στις συχνές αναφορές για σχέδια εξόδου από την κρίση.

Πρώτον: Η Κυβέρνηση αντέδρασε από τους πρώτους στην Ε.Ε. και για την εγγύηση των καταθέσεων και για το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της οικονομίας. Αναπτύξαμε έγκαιρα, τόσο τις αρχές που ακολουθούμε, όσο και τους άξονες συγκροτημένου Σχεδίου. Βάλαμε σε εφαρμογή προγράμματα, τόσο για τη στήριξη τομέων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο, όσο και για τον περιορισμό των δαπανών του κράτους.

Δεύτερον: Όλες οι χώρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα Σχέδιά τους. Έντεκα χώρες της Ευρωζώνης έχουν υποβάλει αναθεωρημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Κυβερνήσεις ισχυρών, μεγάλων χωρών (της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γαλλίας) αναζητούν διαρκώς πρόσθετα πακέτα μέτρων. Πουθενά στον κόσμο, τίποτε απ’ ό,τι έγινε δεν θεωρείται επαρκές. Όλοι επιδιώκουν βελτιώσεις, συμπληρώσεις, προσαρμογές. Είναι λοιπόν τουλάχιστον αντιφατικό το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι, από τη μια δεν έχουμε τάχα σχέδιο και, από την άλλη, ότι τάχα το Σχέδιό μας είναι προεκλογικής χρήσης.

Τρίτον: Τα ευχολόγια που παρουσιάζονται από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σχέδιο. Είναι απόπειρα εμπαιγμού της Κοινωνίας. Πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης με δημοσιονομική χαλάρωση θα είχαν, ειδικά στις σημερινές περιστάσεις, εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έρχομαι τώρα σ’ ένα θέμα το οποίο έχει γίνει κουραστικό Είναι μονότονο και ανιαρό να σας ακούμε συνέχεια να καταφεύγετε σε μια ακατάσχετη εκλογολογία. Αυτό το θέμα το έχουμε κλείσει. Ξεκαθάρισα ότι εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ότι δεν ασχολούμαστε με σενάρια εκλογών. Ξεκαθάρισα ότι δεν σκέφτομαι εκλογές. Δική μας έγνοια, αντίθετα με σας, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στη χώρα. Δική μας έγνοια είναι τα ήπια πολιτικά ήθη, η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων. Με άλλα λόγια, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον.

Έρχομαι τώρα σε μια τελευταία παρατήρηση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Οικονομία, κάτω από το βάρος της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η Ανθρωπότητα, τουλάχιστον στη μεταπολεμική ιστορία της, είναι εθνική υπόθεση. Όπως το ακούτε! Η ιστορική εμπειρία υποδεικνύει πως, όποτε οι Έλληνες αφοσιωθήκαμε σε εθνικούς στόχους τα καταφέρναμε πολύ καλά. Αυτό οφείλουμε και τώρα! Άλλες χώρες (η Ισπανία, η Φιλανδία, η Σουηδία) στις οποίες οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις κάθισαν στο τραπέζι και κατέληξαν σε κάποιες κοινές θέσεις - στα μείζονα ζητήματα, όχι σε όλα - απέφυγαν σοβαρούς κινδύνους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ίδιο έχουμε, ή θα έπρεπε να έχουμε, υποχρέωση να κάνουμε και εμείς.

Εάν ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-έστω και τώρα, μετά τα χθεσινά- αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οφείλει να το αποδείξει. Το παρελθόν βέβαια που επικαλείται και επικαλέστηκε δεν τον βοηθά. Θυμίζω την προσχηματική του άρνηση και αντίθεσή του σε κάθε μεταρρύθμιση. Την υπαναχώρηση και τη ματαίωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Την άρνησή του να συμμετάσχει στη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τη διαφάνεια, απαντώντας στην επιστολή που απέστειλα σε όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς. Θυμίζω ακόμη τη στάση του στο Πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας. Η απάντηση ήταν - και σε αυτά και σε όλα τα άλλα - ένα μονότονο «όχι». Μια διαρκής απόρριψη. Ενα ‘’όχι σε όλα’’. Θέλω να πω ξεκάθαρα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι «όχι σε όλα» δεν είναι υπεύθυνη στάση. Καθαρές κουβέντες.

Εγώ- και χθες ακόμα - δεν ζήτησα ούτε από σας, ούτε από κανέναν «λευκή επιταγή». Ζήτησα το αυτονόητο: Να αποδεχθούμε όλοι έξι βασικά, θεμελιώδη σημεία. Βεβαίως και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν διαφωνίες, κριτικές, προτάσεις. Αλλά πάντως είναι ένα ορθολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να χαράξουμε την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια και για τις επόμενες κυβερνήσεις, θέλω να τονίσω. Ζήτησα να βάλουμε - έστω και για λίγο- στην άκρη στείρες αντιπαραθέσεις.

Σε κρίσιμες ώρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανένας δεν μπορεί να κατασκευάζει προσχήματα για να αρνηθεί το διάλογο και τη σύγκλιση απόψεων. Οι πρακτικές του χτες - η ενθάρρυνση μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων, η πλειοδοσία σε ανέφικτες υποσχέσεις, οι διχαστικές αντιπαραθέσεις - βλάπτουν σοβαρά το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον. Οι πρακτικές αυτές, ειδικά σήμερα, δεν έχουν καμιά θέση. Ειδικά στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις. Είναι λυπηρό, είναι θλιβερό, είναι απογοητευτικό ότι, σε αυτή τη συγκυρία, προτάσσονται μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζούμε ώρες εθνικής ευθύνης. Οι υποχρεώσεις όλων μας είναι μεγάλες και βαριές. Η ευθύνη είναι σοβαρή για όλους. Και δεν αφορά πρόσωπα. Αφορά στο μέλλον του τόπου.

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.