Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

"timeo Danaos et dona ferentes" (*). . . κύριε πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ.


Οι Δαναΐδες ήταν οι 50 θυγατέρες του μυθικού ήρωα Δαναού.

Όπως μας διηγείται η αρχαία ελληνική μυθολογία, οι δύο δίδυμοι αδελφοί Δαναός και Αίγυπτος είχαν:

ο πρώτος πενήντα κόρες, ενώ ο δεύτερος πενήντα γιους.

Όταν μεγάλωσαν τα πολυάριθμα αυτά παιδιά, ο Αίγυπτος πήρε την απόφαση να παντρέψει τους γιους του με τις κόρες του αδελφού του. Όταν μάλιστα οι Δαναΐδες και ο πατέρας τους αρνήθηκαν, ο Αίγυπτος τον απείλησε βίαια και έτσι ανάγκασε το Δαναό να φύγει απ' την πατρίδα του και να εγκατασταθεί στο Άργος με τις κόρες του, παίρνοντας το θρόνο απ' το γέροντα βασιλιά Γελάνωρα.

Σε λίγο καιρό όμως κατέφθασε και ο Αίγυπτος στο Άργος κι αυτή τη φορά επεδίωξε με βίαιο τρόπο να παντρέψει τους γιους του με τις ανιψιές του. Ο Δαναός, για να αποφύγει το κακό, πάντρεψε τις κόρες του δίνοντας κρυφά από ένα μαχαίρι στην κάθε Δαναΐδα με την εντολή να σκοτώσουν τα ξαδέλφια τους στην πρώτη νύχτα του γάμου τους.

Πράγματι όλες οι Δαναΐδες σκότωσαν τους γιους του Αίγυπτου, εκτός απ' την Υπερμνήστρα που λυπήθηκε να σκοτώσει τον άντρα της, τον Λυγκέα και έφυγε κρυφά μαζί του στον Ελλήσποντο.

Πάνω σ' αυτόν τον μύθο στηρίζεται η τραγωδία του Αισχύλου "Ικέτιδες".

Η αιμοβόρα αυτή πράξη των συζυγοκτόνων Δαναΐδων εξόργισε τους θεούς που για να τις τιμωρήσουν μετά το θάνατό τους, τις καταδίκασαν ν' αντλούν νερό αιώνια στον Τάρταρο και να το χύνουν σ' ένα τρυπημένο πιθάρι, προσπαθώντας να το γεμίσουν.

Από τότε η παροιμιώδης φράση "Πίθος των Δαναΐδων" σημαίνει την αιώνια και μάταιη προσπάθεια. Τα ονόματα των Δαναΐδων μας έγιναν γνωστά απ' τον Απολλόδωρο. Ο Ευριπίδης ονομάζει Δαναΐδες τις Αργείες, τις γυναίκες δηλαδή του Άργους. (LivePedia)

κ. Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ υπάρχει σχέδιο Δα-ναών . . . σήμερα η "ψυχάρα" της μίας έχει και φίλο . . . λες να είναι κακίες ; για δες και >>> εδώ ; <<< υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον άλλες 49 και 50 ακόμη Δαναοί . . .

N.Z.

* "timeo Danaos et dona ferentes" και στα ελληνικά: "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας".



==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.