Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ο κατ' επίφαση «μεσαίος χώρος» είναι η έλλειψη πολιτικής ιδεολογίας και συγκεκριμένου προγράμματος.


Με πολιτικές ευκαιρίας
.

Το πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε ο θρυλούμενος νεοφιλελευθερισμός της, ούτε ο κρυφός σοσιαλισμός της. Ήταν ο συντηρητισμός της. Παραθέτουμε όλο το άρθρο :

Toυ Πασχου Mανδραβελη (Kathimerini)

Πολλοί κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για νεοφιλελευθερισμό. Αυτό είναι άδικο και για τη Ν.Δ. και για τον νεοφιλελευθερισμό. Μια κυβέρνηση που κατάφερε σε πέντε χρόνια να φουσκώσει κατά 50% το δημόσιο χρέος, μόνο για νεοφιλελευθερισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Κάποιοι άλλοι την υποψιάζονται για κρυπτοσοσιαλισμό. Κι αυτό είναι άδικο. Ισως όχι τόσο για την ΝΔ -στέλεχός της εξάλλου δήλωσε: «και κομμουνιστές θα γίνουμε για χάρη του λαού» - αλλά για τον σοσιαλισμό. Αν κοιτάξουμε το δούναι του δημοσίου τα χρόνια που το χρέος διογκωνόταν θα δούμε ότι συγκριτικά οι κοινωνικές δαπάνες και οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν.

Το πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε ο θρυλούμενος νεοφιλελευθερισμός της, ούτε ο κρυφός σοσιαλισμός της. Ηταν ο συντηρητισμός της: δεν πειράζουμε τα κακώς κείμενα ούτε με «αριστερές», ούτε με «δεξιές» πολιτικές κι έτσι δεν ενοχλούμε κανέναν, για να μην μας ενοχλούν κι αυτοί. Η κυβέρνηση πορεύτηκε από την αρχή με «πολιτικές ευκαιρίας», αυτό που ευσχήμως βαφτίστηκε «μεσαίος χώρος».

Ο «μεσαίος χώρος» παρουσιάστηκε ως κεντρώα ιδεολογία, αλλά στην ουσία υπήρξε άλλοθι απραξίας. Δεν ακολουθούμε φιλελεύθερες πολιτικές διότι αντιδρά το ΠΑΣΟΚ, συνηθέστερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ενίοτε οι κουκουλοφόροι, αλλά δεν ακολουθούμε και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές διότι δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες, η αγορά και η παγκοσμιοποίηση. Ετσι η χώρα βουλιάζει ακίνητη στο τέλμα, ενώ κατά καιρούς (όταν τα πράγματα στριμώχνονται πολύ) προσθέτουμε κάποια μπαλώματα που κάνουν μεγάλο επικοινωνιακό ντόρο.

Τον Ιούλιο του 2004, όταν η Ν.Δ. ξεκινούσε την κυβερνητική της πορεία γράφαμε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό. Θα παραμείνει για καιρό, αν αυτή η κυριαρχία δεν της γίνει άγχος. Κυρίως αν πάψει να σκιαμαχεί με το ΠΑΣΟΚ κι αρχίσει συγκροτημένα να προτείνει το ιδεολογικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου. Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται τα μάλα για την όξυνση των παθογενειών, όμως οι γενεσιουργές αιτίες είναι πολύ πιο βαθιές στην κοινωνία κι αυτές πρέπει να ανιχνευθούν από το πολιτικό προσωπικό του κυβερνώντος κόμματος για να αντιμετωπιστούν ριζικά. (...) Καλός και χρυσός είναι ο “μεσαίος χώρος”, καλύτερο και το “κοινωνικό κέντρο”. Μόνο που αυτοί οι όροι δεν πρέπει να σταθούν στην εκλογική μηχανική ή στη διαδικασία της πολιτικής. Πρέπει να γίνουν πολιτική και για να γίνουν πολιτική πρέπει να υπάρξει ιδεολογική ζύμωση. Τι λέει για παράδειγμα το δόγμα του “μεσαίου χώρου” για τη μετανάστευση των επιχειρήσεων σε χώρες όπως η Βουλγαρία; Πώς μετουσιώνεται το “κοινωνικό κέντρο” σε αναπτυξιακή διαδικασία; Πώς αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης; Με ποιες διαδικασίες θα αντιληφθούν οι αγρότες ότι το πανηγύρι των επιδοτήσεων τέλειωσε; Τι θα κάνουμε με τους μικρομεσαίους; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και οι απαντήσεις ονομάζονται “πολιτική”». (26.7.2004).

Εσχατο παράδειγμα «μεσαιοχωριτισμού» είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ετσι από την μια μεριά έχουμε επιπλέον φορολογία με την μορφή της έκτακτης εισφοράς. Αυτό είναι στη βάση του ένα σοσιαλδημοκρατικό μέτρο. Από την άλλη πλευρά έχουμε έκτακτη και χρονικά περιορισμένη μείωση στη φορολογία της αγοράς αυτοκινήτων. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα φιλελεύθερο μέτρο. Στην ουσία όμως πρόκειται για πρόχειρα μέτρα που επειδή είναι αντικρουόμενα θα παγώσουν περαιτέρω την αγορά.

Το πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι δεν συζήτησε ποτέ επί της ουσίας και δεν απέκτησε ιδεολογικό στίγμα. Περισσότερο λειτούργησε ως πολιορκητικός μηχανισμός, για την εξουσία ως αυτοσκοπό. Η ιδεολογία μπορεί να φαντάζει ως περιττή πολυτέλεια σε τεχνοκρατικούς καιρούς, αλλά είναι προαπαιτούμενο για να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Το πολιτικό σχέδιο με την σειρά του διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν αντικρουόμενα μέτρα.

Δυστυχώς αυτό το σχέδιο δεν φτιάχτηκε ούτε την περίοδο της κυριαρχίας της ΝΔ, ούτε την περίοδο του εύκολου δανεισμού της ελληνικής οικονομίας. Τότε, η έλλειψή του δεν φαινόταν. Σε περίοδο κρίσης όμως κοστίζει πολύ. Πρωτίστως στη χώρα.

Σχόλιο :

Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι ο δημοσιογράφος του φιλελεύθερου χώρου που έχει άποψη. Ο ιστοχώρος μας αν και έχει ιδεολογικές διαφορές με τη πολιτική που εκφράζει ο χώρος αυτός, παρόλα αυτά με τον ίδιο έχουμε παράλληλες κοινές ανησυχίες.

"Η ιδεολογία μπορεί να φαντάζει ως περιττή πολυτέλεια σε τεχνοκρατικούς καιρούς, αλλά είναι προαπαιτούμενο για να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο διακυβέρνησης."

Με τη παραπάνω διαπίστωση συμφωνούμε απόλυτα με το Πάσχο. Αυτό έχουμε αναδείξει κατά καιρούς στο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και έχουμε κατηγορηθεί από πολλούς οπαδούς του κόμματος για αντικομματική συμπεριφορά. Κρινόμαστε για αυτό και θα επιμείνουμε να μιλάμε για κίνημα της κοινωνίας και για αρχές και θέσεις. Το ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας είναι δευτερεύον για μας. Το πρωτεύον είναι να έχει την βούληση και μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ελληνικό λαό να υλοποιήσει τα υποσχεθέντα. Και είναι πολλά αυτά. Υπάρχουν πολλά ανεκτέλεστα προγράμματα και άλλα έχουν αλλοιωθεί με τις φιλελεύθερες πολιτικές έχουν τραυματίσει πολλούς πολίτες του δημοκρατικού χώρου για την ασυνέπεια λόγων και πράξεων.

Η ανάληψη της εξουσίας είναι το πιο εύκολο πράγμα σήμερα στην Ελλάδα, αρκεί να δώσεις γη και ύδωρ, ενέργεια που ΔΕΝ φαίνεται να έχει και ΔΕΝ προτίθεται να έχει ακόμη και ως πρόθεση να δώσει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό τα μεγάλα συμφέροντα με τα εργαλεία επιρροής και προπαγάνδας των δημοσκοπήσεων τον πιέζουν να ενδώσει.

Έχουμε ξαναγράψει και θα εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε. Πως ένας πρόεδρος όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη Ομόφωνα και για δεύτερη φορά στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπολείπεται από ένα άχρωμο και ανίκανο Καραμανλή. Είναι ένα ερώτημα το οποίο ΔΕΝ έχουμε συνειδητοποιήσει ως Έλληνες πολίτες. Το επιχείρημα αυτό από μόνο του λέει πολλά και αποδεικνύει το πως η επιρροή των ΜΜΕ εξακολουθεί να επηρεάζει τη πολιτική μας επιλογή.

Τα συγκροτήματα του τύπου, πριν το 2004, έδειχναν την συμπάθειά τους στο Σημίτη με χαμηλά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ. Ο Καραμανλής ποτέ ΔΕΝ ξεπέρασε σε ποσοστά το Σημίτη παρόλα αυτά έγινε δύο φορές πρωθυπουργός.

Τα μεγάλα συμφέροντα βλέπουν την δυναμική του Γιώργου Παπανδρέου για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του κινήματος. Αυτό ενοχλεί. Οι εναλλακτικές λύσεις σε προθέσεις από εσωκομματικούς αντιπάλους του είναι εμφανείς και σε αναμονή.
Τα ΜΜΕ καταγράφουν και προσπαθούν να βρουν τρόπους ανατροπής του.

Όσο τα μεγάλα συμφέροντα με τους δημοσκόπους του έχουν το ΠΑΣΟΚ σε χαμηλά ποσοστά αυτοδυναμίας και το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λιγότερο καταλληλότερο από τον Καραμανλή αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να τα βάλλει μαζί τους και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Το "δεν πειράζουμε τα κακώς κείμενα ούτε με «αριστερές», ούτε με «δεξιές» πολιτικές κι έτσι δεν ενοχλούμε κανέναν, για να μην μας ενοχλούν κι αυτοί." είναι «πολιτικές ευκαιρίας», και ανήκουν στη διακυβέρνηση της δεξιάς του Καραμανλή, όπως πολύ εύστοχα τόνισε παραπάνω ο Πάσχος Μανδραβέλης.

Ο κατ' επίφαση «μεσαίος χώρος» είναι η έλλειψη πολιτικής ιδεολογίας και συγκεκριμένου προγράμματος. Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολλούς υποστηριχτές στη λαϊκή του βάση. Το θέμα είναι να ξεφύγει από το δίλημμα των διαπλεκόμενων "σειρήνων" των ΜΜΕ - Δημοσκόπων και να στραφεί πόρτα - πόρτα στη κοινωνία και να πείσει.

Είναι δύσκολο πράγμα σήμερα στην Ελλάδα να απεγλωβιστεί ο Έλληνας από τον καναπέ και το zapping στα κανάλια. Ακόμη πιο δύσκολο αυτοί οι πολιτικοί να κατέβουν στο λαό άμεσα και από κοντά. Δυστυχώς ακόμη τους βολεύει η εύκολη και άμεση τηλεοπτική παρουσία.

ΝΖ.
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.